Fotball

Høgmo: - Malta er ekstremt gjerrige

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo advarer mot et baktungt og kontringssterkt Malta. Men har seiersoppskriften klar.

- Dette er to kamper som vi har som mål å vinne, definitivt. Det er naturlig med tanke på den målsettingen vi har. Det er utgangspunktet vårt, sier Per-Mathis Høgmo.
  • Kjetil Flygind

LILLESTRØM (Aftenposten): Etter 2-0-tap for Italia på Ullevaal i åpningskampen i EM-kvaliken, er Norge bakpå i kampen om å komme til EM i Frankrike i 2016. Derfor blir landslagsuken, med kamp mot Malta borte fredag og Bulgaria hjemme mandag, viktig for å holde liv i drømmen om EM. Som var et krav da Høgmo ble ansatt som landslagssjef for litt over et år siden. Og som forbundet senere lempet på.

Mål om å vinne

Men da landslaget mandag møtte pressen i Lillestrøm, som er landslagets nye base i Norge, var Høgmo klar på at kun seier er godt nok.

— Dette er to kamper som vi har som mål å vinne, definitivt. Det er naturlig med tanke på den målsettingen vi har. Det er utgangspunktet vårt, sa Høgmo.

— Vi har en forventning om å kunne slå Malta, det er det ingen tvil om. Men samtidig så vi mot Kroatia i EM-kvaliken at Malta er ekstremt gjerrige. De har mange spillere bak ballen. Kroatia slet med å skape sjanser på dem på tross av at de spilte en og en halv omgang med én spiller mer. Det blir en veldig viktig jobb å kunne åpne dem opp. Samtidig må vi være svært dyktige i å hindre dem i kontringsfasen. Der er de gode. Jeg vil understreke at det ikke finnes enkle kamper i internasjonal fotball, fortsatte landslagssjefen.

Boksåpner

For å åpne opp et gjerrig Malta-lag kan Strømsgodset-juvelen Martin Ødegaard være mannen. 15-åringen er med i troppen, aktuell fra start, og var svært ettertraktet på pressetreffet i Lillestrøm.

— Viglederossveldigtil å få Martin inn og se på ham. Vi vet allerede hva han står for og hva han har å bidra med. Men det vil alltid være sånn at treningene vil kunne påvirke et laguttak selv om vi vet hvordan vi ønsker å spille. Sånn er det med Martin også. Vi kommer til å jobbe mye med det taktiske denne uken, sier Høgmo.

Fortsatt er ikke troppen komplett. Én midtbanespiller og én back kan bli hentet inn. Jonathan Parr blir ikke en av dem. Ipswich-spilleren pådro seg en skade i helgen og er uaktuell. Tom Høgli har føling med en skade i leggen og er usikker.

Fredrik Gulbrandsen, Harmeet Singh, Ruben Gabrielsen og Sten Grytebust ble alle fire hentet inn i troppen søndag.

Dette er Norges tropp mot Malta og Bulgaria:

Sten Grytebust - Aalesund

Rune Almenning Jarstein - Hertha Berlin

Ørjan Nyland - Molde

Mats Møller Dæhli - Cardiff

Omar Elabdellaoui - Olympiakos

Tarik Elyounoussi - Hoffenheim

Per Egil Flo - Molde

Vegard Forren - Molde

Steffen Hagen - Odd

Tom Høgli - FC København

Stefan Johansen - Celtic

Joshua King - Blackburn

Håvard Nielsen - Eintracht Braunschweig

Håvard Nordtveit - Borussia Mönchengladbach

Jone Samuelsen - Odd

Per Ciljan Skjelbred - Hertha Berlin

Alexander Tettey - Norwich

Martin Linnes - Molde

Martin Ødegaard - Strømsgodset

Ruben Gabrielsen - Molde

Harmeet Singh - Molde

Fredrik Gulbrandsen - Molde

Les også

  1. Nå har Molde syv spillere i landslagstroppen

  2. Slik gikk det med spillerne dine, Høgmo

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball