Om to år kommer fotballen garantert hjem

Lørdag spiller England om VM-bronse. Så skal de bygge et best mulig lag frem mot en mulig EM-finale på Wembley i 2020.

Trener Gareth Southgate og de engelske spillerne takker supporterne for den enorme støtten etter semifinaletapet for Kroatia.
  • Odd Inge Aas

MOSKVA: Til tross for at hele England sang det igjen og igjen, fotballen «kom ikke hjem» i år heller.

Det gjør den derimot om to år, da spilles EM-semifinalene og -finalen på Wembley i mesterskapet UEFA har valgt å spre i 12 byer over hele Europa.

– Vi prøver igjen i EM om to år. Vi har et ungt og uerfarent lag, og ingen forventet at vi skulle gå så langt nå. Alt vi kan gjøre er å forbedre oss, individuelt og som lag, sier Harry Kane.

Forrige gang engelskmennene spilte en internasjonal semifinale var i EM på hjemmebane i 1996. Kane er opptatt av at det ikke må bli like lenge til neste gang.

– Det kan ikke gå over 20 år til det skjer igjen. Vi må bygge videre på drømmene våre, sier Kane.

Aftenposten spurte VMs toppscorer om det føles som om en VM-semifinale var en sjanse som bare kommer en gang i livet.

– Vi vet ikke om denne muligheten kommer igjen så ofte. Vi ledet 1–0 til pause og var i en god posisjon. Det vil alltid være sånn at du ser tilbake og tenker at du kunne gjort noe annerledes, men det er en del av fotballen.

Les også

Englands VM-drøm knust: Kroatia til historisk finale

Spillere og trenere trøster hverandre etter nederlaget.

Bygger ikke lenger på sandgrunn

I 2020-EM vil kampene i den ene av de seks gruppene spilles på Wembley og Hampden Park i Glasgow. London er også vertskap for en åttendedelsfinale.
Dermed kan det blir mange kamper på hjemmebane for Gareth Southgates menn.

Kyle Walker mener at laget nå bygger et hus som står på en solid grunnmur.

– Tidligere har det nok vært bygd på sand. Nå har vi bygget et godt fundament, så må vi bare fortsette og sørge for at vi bygger et imperium fra det, sier Manchester City-spilleren.

Laget forlot Moskva vel vitende om at de har skapt en voldsom begeistring hjemme i England. Lørdag spiller de bronsefinale mot Belgia i Sankt-Petersburg, men uansett utfall der er utgangspunktet for veien videre enn helt annen enn den var etter det ydmykende tapet for Island i EM for to år siden.

Les også

Kroatia-stjernen tok et kraftig oppgjør med kritikerne: – Folk bør respektere meg

Det så lenge bra ut for England, etter at Kieran Trippier hadde sendt dem i ledelsen.

Supporterne sang til ett på natten

Da ble de latterliggjort både ute og hjemme. Onsdag ble supporterne stående til klokken ett på natten, mens de sang og ventet på at Southgate skulle komme ut og motta en ny runde med hyllest.

– Når du sammenligner fansens reaksjon etter kampen med den som var for to år siden, så forteller det spillerne at det kan være en positiv opplevelse og erfaring å spille for England. Det viser dem at landet er veldig stolt over det de har gjort og måten de har spilt. Det vil være mye positivt å ta med seg videre, sier Southgate.

Både han og spillerne var klare på at en bronsefinale i utgangspunktet er kampen ingen har lyst til å spille, men at de er innstilt på å gjøre det beste ut av det og fremstå på en god måte.

Kane var iallfall klar på at han vil spille.

– Vi skal spille med så mye stolthet som mulig, men vi vil fortsatt være lei oss og tenke på hva som kunne ha vært.