Fotball

Stjernetreneren var med å forme Cristiano Ronaldo. Men de bitre ordene etter fiaskoen skapte en isfront mellom dem.

Snakket ikke sammen på fire år: – Jeg likte ikke det Ronaldo sa.

Carlos Queiroz (til høyre) jobbet tett med Cristiano Ronaldo (i midten) i Manchester United. Her snakker de sammen med Alex Ferguson under en treningsøkt før Champions League-finalen i 2008.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Juni, 2002: Legendariske Sir Alex Ferguson har akkurat hentet inn en portugisisk 49-åring, Carlos Queiroz, som sin nye assistenttrener i Manchester United. Og Queiroz har noe på hjertet: «Det er en ung gutt som spiller i Sporting Lisboa. Han må vi holde et øye med».

Den unge guttens navn? Cristiano Ronaldo. Ett år senere signerte han for Manchester United.

Carlos Queiroz trodde Ronaldo én dag ville bli blant verdens beste fotballspillere. Han fikk rett.

I løpet av de neste ukene kan Cristiano Ronaldo fyllbyrde sin karrière med VM-gull. Men Carlos Queiroz er også i VM, som Iran-trener. Og vinner nettopp Iran over Portugal mandag kveld, er Ronaldo & Co. trolig ute.

– Den magiske formelen for å stoppe Ronaldo er at Fernando (Santos, Portugals trener, journ.anm.) ikke lar ham spille. Men han kommer ikke til å ta den risikoen. Vi må håndtere Ronaldo med godt humør og ro, sa Queiroz på en pressekonferanse denne uken.

  • Ble invitert hjem til Cristiano Ronaldo. Nå advarer han: – Ikke dra på lunsj hos Ronaldo

Det første møtet: – Han var unik

450 mål for Real Madrid. Europas mestscorende landslagsspiller med 85 mål. Fem gullballer. Fem Champions League-titler.

Cristiano Ronaldo er blitt et fotballmonster som sprer frykt blant forsvarere. Carlos Queiroz har hatt en sentral rolle i å skape dette «monsteret».

Da Ronaldo ankom Manchester United som 18-åring, var det godt å ha en portugiser i trenerstaben. Det var Queiroz som trente frispark med Ronaldo hver dag. Det var Queiroz som insisterte på at Ferguson skulle satse på Ronaldo. Det var Queiroz som tok Ronaldo til side og sa «du er født til å bli verdens beste».

Les også

Noen prikket Pepe så hardt på skulderen at han falt. Her er VMs «drama kings».

Carlos Queiroz og Iran tapte knepent mot Spania. Mot Portugal mandag kveld før de en siste mulighet til å ta seg videre til åttendedelsfinale.

Queiroz så Ronaldo for første gang på Academia de Alcochete – det berømte ungdomsakademiet til Sporting Lisboa. Ronaldo var kun 15 år. De kvikke føttene, driblekunstene, den ukuelige vinnerviljen. Den rutinerte treneren var overbevist. Mer overbevist enn da han hadde sett fremtidige stjerner som Rui Costa og Luis Figo.

– Ronaldo var unik. Jeg hadde referanser, og jeg visste at han var enda bedre. Det var noe annerledes med ham selv da, sa Queiroz til Daily Mail i 2009 – året etter at Ronaldo vant Gullballen for første gang.

Les også

Husker du disse? Her er de mest spesielle hårsveisene i VM-historien

Isfront

I Russland-VM har Cristiano Ronaldo så langt levert varene med fire mål på to kamper. Men superstjernens VM-minner er stort sett vonde.

For eksempel i 2010, da Queiroz var Portugal-trener. Portugal røk ut etter et 1–0-tap for Spania i åttendedelsfinalen i Cape Town. Kanskje var det ikke bare en fotballkamp som gikk tapt den dagen, men også vennskapet mellom Queiroz og Ronaldo?

Les også

Mens TV-bildene viste Englands feiring, prøvde Panama å overrumple dem med et listig knep. Så grep dommeren inn.

Carlos Queiroz klarte ikke å oppnå suksess med Cristiano Ronaldo og Portugal. Her betrakter treneren Ronaldo etter en 0–0-kamp mot Albania i Braga i 2008.

Da Ronaldo ble spurt om hvorfor Portugal tapte kampen, svarte han: «Spør Queiroz». Tolkningen var at Ronaldo ga Queiroz skylden.

– For å være ærlig, så likte jeg ikke det. Jeg ville vært en hykler om jeg sa noe annet, sa Queiroz til ESPN i 2014.

Da hadde ikke treneren snakket med Ronaldo på fire år.

Tror Portugal får problemer

Portugal-jobben ble ikke en suksess. Etter at han tok over Iran i 2011, har imidlertid Queiroz vist hva han er god for.

Under 65-åringens ledelse har Iran blitt Asias kanskje beste lag. Både Marokko og Spania har dessuten slitt stort med å finne ut av Queiroz’ forsvarsmur så langt i VM.

TV 2s fotballekspert Petter Myhre tror Iran også kan skape problemer for Ronaldo & Co.

– Mot Spania var det tydelig hva Queiroz ønsket. Planen var å ligge lavt og frustrere Spania, og håpe på kontringer og dødballer, sier Myhre.

Kan Cristiano Ronaldo (til høyre) lede Portugal til VM-gull? Her er han sammen med forsvarsspiller Pepe på en treningsøkt fredag.

Til slutt trengte Spania en heldig Diego Costa-scoring for å vinne 1–0.

– Jeg tipper det blir mye av den samme tilnærmingen mot Portugal. Iran-laget blir vrient å bryte ned. Jeg ser ikke noen grunn til å ikke gjøre det samme, sier Myhre.

Portugal er sikret avansement med uavgjort mot Iran. Kampen spilles mandag klokken 20.

Les mer om

  1. Fotball-VM 2018