Fotball

Fra fiasko til suksess: Slik har det gått med TILs ti siste sommerkjøp

TILs sommerinvesteringer de siste årene har mildt sagt fått forskjellige utfall. Både i Tromsø og etter at de forlot Nordens Paris.

TIL TROMSØ: Ulrik Yttergård Jenssen (oppe til venstre), Henrik Gjesdal, Mushaga Bakenga, Javi Jimenez og Thomas Kind Bendiksen har en ting til felles. De kom til Tromsø i sommervinduet.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Torsdag åpner overgangsvinduet i norsk fotball. Det betyr at TIL igjen kan kjøpe spillere i perioden fram til og med 15. august.

Sommeren har vanligvis betydd noen få utskiftninger i TIL-stallen, men normalt sett langt færre enn hva som er tilfellet på vinterstid.

Siden sportssjef Svein-Morten Johansen tok over jobben tidlig i 2013 har totalt ti spillere kommet inn på denne tiden av året. På lista er ikke spillere fra egen utviklingsavdeling tatt med.

Les også

Ekspert om tidligere TIL-spiller: – Spiller han ikke mer i høst, bytter han klubb til vinteren

Javi Jimenez

Javi Jimenez (31)

TIL hadde store keeperutfordringer i fjor høst, og hentet spanjolen på en korttidskontrakt fra 13. september, og ut sesongen. Skulle egentlig vært klar tidligere, men noe krøll med spillerlisensen hans fra den spanske nivå to-klubben Huesca, gjorde at overgangen ikke ble klar før i september.

Kom gratis til Tromsø, men fikk ikke noe spilletid i Eliteserien. Signerte for UCAM Murcia på nivå tre i Spania i januar 2018 på en avtale ut juni. Spilte 15 kamper i vårsesongen for laget som ble nummer syv. Står ikke oppført med ny klubb.

Les også

12 øyeblikk fra 12 måneder med Simo Valakari

Mushaga Bakenga

Mushaga Bakenga (25)

Ble hentet fra Rosenborg 16. august 2017 på en avtale som ikke kostet TIL noe i overgangssum. Bakenga var tiltenkt en meget sentral rolle som en del av Valakaris «nye» TIL. Scoret tre viktige mål i fjor høst på veien mot ny kontrakt, før han ble skadet på trening 26. oktober. Ute resten av sesongen.

Fikk tilbud om toårskontrakt i november, noe han takket ja til seinere i vinter. Slet med skader gjennom oppkjøringa, men har fortsatt spilt en god del. Den store bøygen for Bakenga er at han enda ikke har scoret i Eliteserien i 2018.

Shamil Gasanov (til høyre) i treningskamp mot Lars Henrik Andreassen og TUIL.

Shamil Gasanov (24)

Klar for TIL 15. august 2017 på en kontrakt ut sesongen. Den russiske midtbanespilleren hadde fortid i Anzhi, og ble hentet til Tromsø som Bosman-spiller. Pådro seg et brudd i foten etter bare halvannen uke i byen, noe som satt han ute for resten av sesongen. Fikk ikke noen kamper for TIL.

Signerte i januar for den russiske 1.-divisjonsklubben Enisey Krasnoyarsk der han i vår har spilt ni kamper, hvorav fem fra start. Laget endte til slutt som nummer tre i serien, og rykket opp.

Gasanov kontrakt der til 30. juni 2019. og starter sesongen mot storlaget Zenit St. Petersburg 29. juli.

Les også

Her er TILs karakterbok etter vårsesongen: Fra slakt til hyllest

Lasse Nilsen

Lasse Nilsen (23)

Ikke et kjøp i ordets rette forstand, men ble hentet tilbake fra TUIL der han var på lån våren 2017. På plass igjen på Alfheim samtidig som Simo Valakari begynte å trene laget i slutten av juli 2017.

Var i utgangspunktet leid ut for å få spilletid i Tromsdalen, noe han ikke fikk på Alfheim. Det trekket gikk glimrende både for han og TIL. Da høstsesongen startet gikk det ikke lang tid før Nilsen var et fast innslag i Valakaris startellever som venstre vingback.

12 eliteseriekamper fra start høsten 2017 er fulgt opp av 15 fra start i 2018. På toppen kommer tre mål og to målgivende denne sesongen. Signerte ny avtale sist oktober som går ut 2020-sesongen.

Ulrik Yttergård Jenssen

Ulrik Yttergård Jenssen (22)

Kostet to millioner kroner i utdanningskompensasjon da han kom i starten av august 2016 fra Lyon. Var viktig da TIL berget plassen i Eliteserien den høsten. Spilte mest defensiv midtbane etter årevis som stopper i Frankrike.

Spilte stort sett midtstopper året etter. Fikk 25 kamper fra start og scoret ett mål. Ble i desember 2017 solgt til danske Nordsjælland for tre millioner. To av millionene gikk tilbake til en anonym långiver som hadde sørget for at TIL fikk signert Jenssen året før.

Spilte totalt 16 kamper fra start for det danske Superliga-laget som til slutt ble nummer tre i vår. Spiller torsdag kveld Europa League-kvalik mot irske Cliftonville. Den første kampen, som ble spilt uten Jenssen på banen, endte med 1-0-seier mot det nordirske laget.

Les også

Johnsgård mener lillebroren må bort fra TIL: – Det tror jeg klubben også vet

Marin Orsulic

Marin Orsulic (30)

195 centimeter høye Orsulic ble hentet inn 14. august 2015. Kom som kontraktsløs spiller ettersom han var blitt frigitt fra sin forrige klubb i CSKA Sofia grunnet at klubben ble tvangsnedflyttet til 3.-divisjon i Bulgaria.

Kroaten signerte på en kontrakt ut sesongen, og spilte til slutt tre kamper fra start og fire som innbytter. Hans mest minneverdige kamp var trolig 3-1-kampen mot Bodø/Glimt da TIL berget plassen i nest siste serierunde.

Fikk tilbud om å fortsette i TIL etter sesongen, men valgte i stedet å signere for Omonia Nicosia i kypriotisk eliteserie.

Spilte våren og høsten 2016 totalt 27 kamper fra start, inkludert fire Europa League-kvalikkamper. Laget ble nummer fire i serien våren 2016.

I februar 2017 gikk han til Seongnam FC, som ligger i koreansk andredivsjon. Orsulic ble signert som en viktig brikke i å ta det koreanske laget tilbake igjen til toppdivisjonen. Er fortsatt tilknyttet Seongnam som per i dag topper tabellen på nivå to.

Thomas Kind Bendiksen i aksjon for Elfsborg i 2016.

Thomas Kind Bendiksen (28)

Harstadværingen ble klar for TIL på lån fra Molde 29. juli 2015. Da på en avtale ut samme sesong. Bendiksen hadde reist fra Tromsø sesongen før etter å ha vært med å rykke opp i Eliteserien igjen med TIL. Bendiksen hadde vært i TIL siden før 2012-sesongen da han kom fra Glasgow Rangers.

Fikk ni kamper fra start for TIL i Eliteserien under Steinar Nilsen høsten 2015. Dro tilbake til Molde etter at oppholdet var ferdig i november 2015.

Ble leid ut til svenske Elfsborg våren 2016. Det ble med ni innhopp i Allsvenskan. 5. desember 2016 ble det klart at kontrakten med Molde ble avsluttet. En uke seinere ble han presentert som Sandefjord-spiller på kontakt ut 2018.

Bendiksen var med på oppkjøringen foran 2017-sesongen der han blant annet møtte TIL på La Manga, men har siden ikke spilt ett eneste minutt av sykdomsårsaker.

Les også

TUIL venter på TIL-avgjørelse: – Tror ikke alle disse tre kommer hit

Henrik Gjesdal

Henrik Gjesdal (24)

20. juni 2014 signerte bergenseren en 2,5-årskontrakt med «Gutan». Da kom han fra Nest-Sotra, og hadde noen uker tidligere scoret mot TIL i en kamp Sotra-laget vant 2–1.

Spilte seg relativt fast inn på laget den høsten og fikk ni kamper fra start for et TIL-lag som rykket opp i Eliteserien.

De neste par årene i Eliteserien ble langt verre for Gjesdal. Han spilte bare syv kamper i startelleveren i 2015 og 2016. 10. november 2016 fikk Gjesdal beskjed om at kontrakten i TIL ikke om til å bli forlenget.

Han signerte en avtale ut 2018 med Kristiansund noen uker seinere. Der spilte seks kamper fra start i 2017. Årets sesong har Gjesdal ikke spilt ett minutt i Eliteserien. Kun i kampen mot Brann i april var han i troppen.

Hendrik Helmke

Hendrik Helmke (31)

Kom gratis fra finske FF Jaro 9. august 2013 for å forsterke et TIL-lag som noen uker tidligere hadde solgt Ruben Yttergård Jenssen til Kaiserslautern. Overgangen kom etter at daværende TIL-trener Agnar Christensen hadde sett spilleren live i Finland.

Ble absolutt ingen suksess. Den finsk-brasilianske spilleren startet bare to kamper, og hadde syv som innbytter i Eliteserien høsten 2013 som endte med nedrykk.

Kom flere dager for seint til treningsoppstart vinteren 2014, og fikk terminert kontrakten på Alfheim. Dro deretter tilbake til finske Jaro.

I desember 2014 ble han hentet av det iranske eliteserielaget Esteghlal FC. To måneder seinere dro han videre til egyptiske El Ahly Cairo der han ble til årsskiftet 2015–16. Totalt ble det fire seriekamper for det egyptiske laget.

Gjennom hele 2016 var Helmke klubbløs før Lahti i den finske toppserien plukket han opp. Der spilte han hele 28 kamper gjennom året for laget som endte på fjerdeplass.

Ferdig i klubben i vinter, og har ikke funnet noen ny arbeidsgiver.

Les også

Brian (20) ønsker seg til Norge etter tre år i Tyskland: Satser på eliteserieklubb

Zakari Hamza

Zakari Hamza (24)

Ghaneseren med fortid i et stort fotballakademi i Qatar ble lånt inn fra belgiske Eupen 6. august 2013. Når man snakker om spillere TIL har hentet – sommer eller vinter – er det få som i ettertid er svakere enn denne.

Afrikaneren virket ikke klar for eliteseriespill på noe som helst tidspunkt i hans halvt år lange TIL-karriere. Hamza ble nemlig sendt tilbake til Eupen i februar 2014. Men utrolig nok fikk Hamza starte mot Anzhi i en Europa League-kamp i november 2013. Årsaken var at TIL valgte å spare spillere til seriekamp noen dager seinere.

Dro videre fra Eupen til den islandske 2.-divisjonsklubben Selfoss. Der var han til etter 2016-sesongen. Har hatt kontrakt med Elches B-lag fra 1. januar 2017 til og med 30. juni 2018. Bor ifølge sin egen Facebook-profil i den kongolesiske byen Tema per i dag.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking8521146817
2Lillestrøm7430124815
3Molde7412127513
4Sarpsborg 086321106411
5Strømsgodset731379-210
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Eliteserien