Fotball

Her er fem kvalikdrama vi sent glemmer

Kvalifisering til eliteserien er nesten en garanti for nerver og drama.

Bildet av Kjetil Siem og Kjetil Rekdal etter kvalikseieren i 2004 har blitt et symbol på hvor mye seieren betydde for klubben.
  • Steffen Stenersen

LØRDAG KL. 12.00:

Les også

Følg «Slaget om Sørlandet» her

Vel, ikke alle kanskje. Sandnes Ulf hadde god kontroll da Ullensaker/Kisa ble slått 7-1 sammenlagt i 2013. Men i de alle fleste kvalifiseringskampene kan man regne med neglebiting om man har hjertet sitt hos ett av de deltakende lagene.

Utrolig mye står på spill, noe som gjør at begge lag gjør alt for å unngå å tape.

Start mot Jerv blir en sørlandsduell som garantert stiller seg i rekken med andre kvalikdrama.

Les også

29 år og milliardær: Han er sensasjonslaget Jervs søkkrike bakmann

Her er noen av de vi husker aller best:

Vålerenga-Sandefjord i 2004

Kjetil Rekdal måtte ty til tårene da Vålerenga vant kvalifiseringen til eliteserien i 2004.

Et av de største dramaene i norsk fotballs historie tok plass i Vallhall en novemberkveld i 2004. Det sto 0-0 etter første kamp, men det ble definitivt ikke målløst i returoppgjøret i Oslo.Det sto 3-3 til pause. Da hadde Sandefjord ledet to ganger, mens Vålerenga hadde ledet én gang. Kjetil Rekdal hadde scoret på frispark, og Fredrik Thorsen satte inn en perle av de sjeldne fra 30 meter.

Etter pause ble det et nervedrama av de sjeldne. 84 minutter står det på klokka når David Hansen setter inn 4-3, som får hele Valhall til å ekspodere. Et par minutter senere skyter Vålerenga-keeper Øyvind Bolthof ballen rett i Fredrik Thorsen, som setter ballen i mål, men dommer blåser for frispark. Noe Sandefjord-leieren var sterkt uenige i.

Jonas Krogstad avgjorde til 5-3 på overtid.

— Hele kampen var et helvete. Helt grusomt. Det sykeste jeg har vært med på, sier Kjetil Siem om kampen i TV 2-serien Tidenes kamp.

Vålerenga Sogndal i 2000

Et regnvær av de sjeldne preger Ullevaal stadion 30. oktober 2000.

Sogndal-keeper Terje Skjeldestad og Vålerengas Kristen Viikmäe i duell i kvalifiseringskampen i 2000.

1-1 i første kamp gjorde at Sogndal måtte score. Bortelaget gjorde også det, ved å ta en tidlig ledelse. Så dukket Kjetil Rekdal opp med et flott langskudd til 1-1. Dermed var man like langt, og om resultatet sto seg ville man fått ekstraomganger.Men det skulle ikke bli slik. Aasmund Bjørkan sendte Vålerenga i ledelsen i møkkaværet i Olso, og da virket det som om Vålerenga nok en gang skulle klare seg.

Men seks minutter før full tid blir et langt frispark slått inn i feltet av Rune Bolseth. Høyest av alle rager 20 år gamle Tommy Øren, som setter ballen nede ved stolperota. 3-3!

Vålerenga kjempet desperat for å komme tilbake, men det gikk ikke. Sogndal rykket opp på bortemålsregelen.

— Det er helt utrolig, sa Øren etter kampen.

Se høydepunket fra kampen her (ekstern lenke)

Fredrikstad - Sarpsborg i 2009

Sarpsborg-spillerne jubler for Martin Wiigs scoring i kvalifiseringen mot Fredrikstad i 2009.

Fredrikstad mot Sarpsborg 08. Et lokalderby det lukter svidd av, og det blir ikke mindre trøkk når man spiller om eliteserien. Kampen var en av to kvaliksemifinaler, der Kongsvinger og Sogndal møttes i den andre.Fredrikstad var store favoritter, men det skulle bli et av de største sjokkene vi hadde sett i norsk fotball til da.

Magnar Ødegaard, som bare var 16 år den gang, spilte gjennom Martin Wiig etter kvarteret. Han dro seg til dødlinja og satte ballen bak Fredrikstads keeper. Hjemmelaget klarte aldri å komme tilbake, og i stedet satte Wiig inn 2-0 fire minutter på overtid.

Sarpsborg tapte senere mot Kongsvinger, som rykket opp i eliteserien.

Se høydepunkter fra kampen her (ekstern lenke)

Strømsgodset-Start i 1999

Start må kanskje ta noen ord med kvalikheltene fra 1999 før møtet med Jerv.

Strømsgodset og Start møtes til kvalifisering en oktoberdag i Drammen. Strømsgodset har full kontroll gjennom hele kampen, og det virker til at drammenserne skal sikre eliteseriekontrakten. Bare en glimrende Espen Johnsen i Starts mål klarte å forhindre scoringer. Blåtrøyene hadde 10 klare målsjanser og fire ganger kom en SIF-spiller alene mot Johnsen.

Start hadde et skudd på motstanderens mål. Det kom to minutter på overtid. Da klarteTerjeLeonardsenå sette ballen bak målvakt Glenn Arne Hansen, og sørget for at Start rykket opp til eliteserien.

Mjøndalen — Brann i 2014

Det var litt surrealistisk, men det skjedde. Brann, som hadde ansatt "frelseren" Rikard Norling før sesongen, skulle spille kvalifisering om å holde seg i eliteserien.

Ivar Andreas Forn jubler etter seier over Brann i fjor.

Det sto 1-1 etter kampen i Bergen, og Brann måtte altså fram for scoring i returmøtet på Isachsen stadion.Kampen vil vi sent glemme. Mjøndalen, som var soleklare underdogs, rundspilte Brann. 1-0 kom etter 27 minutter ved Sanel Kapidzic. 2-0 etter 64 minutter ved Vamouti Diomande, før Kapidzic var fremme igjen tre minutter senere og satte inn 3-0. Det største sjokket på mange, mange år i norsk fotball var et faktum. Brann måtte ta den tunge veien ned i 1. divisjon.

– Vi ble så overlegne at vi bare ventet på at han skulle blåse av. Vi kontrollerte kampen fullstendig. Det kunne egentlig blitt mer, og vi vinner helt fortjent, sa Mjøndalen-trener Vegard Hansen til TV 2etter kampen.

Rikard Norling fikk fortsette, men fikk sparken etter tapet mot Levanger i 1. divisjon i mai.

Lars Arne Nilsen tok over, og førte Brann opp i eliteserien på første forsøk.

Les også

  1. "Erik driter jeg i nå, han har vært med så lenge. Nå heier jeg på Steinar»

  2. Steinar Pedersen: - Har ikke pratet med Start

  3. Her ryker reklameseilene på Sør Arena

  4. - Det kan bli vanskelig å være morsom dersom Start taper

Eliteserien

SVUTMP
1Bodoe/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien