Fotball

- Barça-fansen har feiret avgangen hans som Champions League-seieren

Ingen av Barcelona-spillerne har uttrykt sorg etter at president Sandro Rosell gikk av.

PRESIDENTSKIFTE: Sandro Rosell takkes av Josep Maria Bartomeu etter førstnevntes avgang.
  • Joar Offerdal Vatlestad

Barcelona valgte å legge kortene på bordet dagen etter klubbpresident Sandro Rosell trakk seg. Trusler og spionasje mot ham og familien skal være hovedårsaken, og spekulasjonene rundt Neymar-overgangen ble dråpen. Det viste seg at klubben og Rosell hadde snakket sant om den påståtte overgangssummen på 57,1 millioner Euro for Neymar, men at den totale prisen var noe helt annet.

Opphevet taushetsplikt

La Liga-ekspert Petter Veland har fulgt saken, som han karakteriserer som kaotisk og kompleks. Barcelona har nå vist tallene fra Neymars overgang til Barcelona fra brasilianske Santos.

— Totalrammen, uten lønn, kan bli 86,4 millioner Euro. Det inkluderer agenthonorar, sign on fee, overgangssum, bonus om Neymar blir nominert til gullballen, forkjøpsrett på tre Santos-spillere til tre millioner Euro og åtte til ni millioner Euro ekstra dersom det ikke blir spilt to treningskamper mellom de to klubbene. Dette er utgifter som ikke kan legges inn i én utgiftspost, sier Veland.

Veland mener tallene bekrefter at Rosell ikke snakket helt sant, men at han heller ikke kunne være ærlig grunnet en taushetsplikt.

— Selskapet N&N eide rettighetene til Neymar, og selskapet eies av Neymars foreldre. De skal også ha fått rundt 40 millioner Euro etter overgangen. Det er dette selskapet som har underlagt Barcelona taushetsplikt i overgangssaken. Faren til Neymar så hvor mye styr det ble etter Rosell trakk seg og opphevet derfor taushetsplikten, sier Veland.

En av mange saker

Veland mener Neymar-overgangen, truslene og presset mot familien ikke er eneste grunnen til at Barcelona-president Sandro Rosell valgte å gå av. Han sier Barcelona-supportere har feiret avgangen hans som Champions League-seieren i 2011. — Barcelona har tradisjon for å ha drakter uten sponsorer, eller drakter med UNICEF på. Sponsoravtalen med Qatar Airways ble mislikt av mange supportere. Eric Abidal ble lovet ny kontrakt når han ble frisk, men det ble ikke noe av, sier Veland.

Han trekker også fram Víctor Valdés, og at mange mener grunnen til at keeperen ikke vil signere ny kontrakt er eks-presidenten Rosell. Valdés var også bestevenn med Abidal.

— Valdés har ikke sagt det selv, men det er klart at det kan være en medvirkende årsak, at han ikke liker hvordan klubben driftes og retningen den tar, sier Veland.

Han sier det begynner å bli mange saker, og at mange supportere ikke er fornøyde med hvordan Rosell har utøvet embetet sitt.

— Det er få spillere som virker spesielt lei seg etter Rosell valgte å gå av. Ingen spillere har skrevet noe på Twitter eller Facebook. Det underbygger teorien om at de ikke var helt fornøyde med Rosell, sier Veland.

Klare regler

Agent Stig Lillejord har ikke fulgt saken rundt Barcelona-presidenten og Neymar-overgangen, men sier reglene er klare.

— En overgangssum skal fullt og helt gå til selgende klubb. Dersom mellommenn, eller andre eventuelle rettighetshavere, har krav på kompensasjon må det gjøres etter overgangssummen er betalt til selgende klubb, sier Lillejord.

Han sier det kun er klubbene som kan be om overgangslisens, men at selgende klubb står fritt til å fordele pengene etter at hele overgangssummen er mottatt.

— Om du har en sønn som er god, og spiller for Trane, kan ikke Brann betale ti tusen kroner til klubben og betale deg som far hundre tusen kroner, sier Lillejord.

Frykter motsøksmål

Klubbmedlemmet, Jordi Cases, som åpnet sak mot Rosell, har valgt å droppe saken.

— Det viste seg fredag forrige uke at Cases ikke vil gå videre med saken, fordi Rosell trakk seg. Cases følte han hadde fått svar på det han ville, sier Veland.

Veland sier at Cases krav om å henlegge saken er at Barcelona ikke går til sak mot ham igjen, for å ha svertet klubben. La Liga-eksperten mener saken er ekstra belastende fordi Barcelona er involvert.

— Barcelona eies av sine medlemmer. Hadde dette vært Chelsea kunne (Roman, red.anm.) Abramovitsj gjort som han ville. Der et Barcelona-medlem faktisk kan åpne sak mot Barcelona-presidenten, kan ikke en Chelsea-supporter gjøre annet enn å protestere, ta med bannere på stadion eller synge hatsanger. Det er en av de store forskjellene på hvordan klubbene drives, sier Veland.

Veland sier saken nå er lagt død, men at den spanske sportspressen har rettet søkelyset mot den nye Barcelona-presidenten Josep María Bartomeu.

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Liga BBVA