Høgmo nekter å ta Ødegaard-avgjørelse nå

Må bestemme seg for om 15-åringen skal med mot England og Italia.

Per-Mathias Høgmo var godt fornøyd med debuten til Martin Ødegaard.

STAVANGER: Martin Ødegaard var regissøren bak det meste av det Norge skapte offensivt og var svært nær ved å score i debuten sin for A-landslaget.

Naturlig nok var det Strømsgodset-spillerens prestasjon i den rekordtidlige landslagsdebuten det handlet om etter privatlandskampen mellom Norge og Emiratene i Stavanger.

— Jeg synes han kom godt ut av det, det må jeg si. Offensivt er han veldig nær å score mål, og han er involvert i en del sjanser, så vi må kunne si at det var en godkjent debut, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Skal bruke de neste dagene

Spørsmålet alle nå vil ha svar på, er om 15-åringen er med i privatlandskampen mot England på Wembley, og når kvalifiseringsalvoret begynner på Ullevaal mot Italia 9. september.

Les også

15 år og bedre enn alle

Til de to kampene er det foreløpig tatt ut 18 spillere, og det er fem til seks åpne plasser. Spørsmålet er om landslagssjefen gir plass til fotball-Norges stjerneskudd, som tross alt bare er 15 år og 253 dager..— Nå skal vi bruke de neste dagene på å ta ut de fem-seks spillerne som gjenstår. Så får vi ta den kampen i dag, og så har vi en del proffer i utlandet vi skal se i helgen, sier Høgmo.

Han innrømmer at det kan bli vanskelig å komme utenom Ødegaard etter onsdagens prestasjon i Stavanger.

— Det er jo gøy at når vi først setter han opp, er han så trygg at han gjør det han kan. Det var en godkjent pluss debut. Men jeg hadde forventet det. Jeg har sett ham såpass mye nå, men samtidig er det fortsatt faser i spillet der han har mye å lære.

Ødegaard stresser ikke

Hovedpersonen selv har ikke ofret spill på Wembley og i en mulig EM-kvalifiseringskamp mot Italia mange tankene.

— Jeg har ikke tenkt noe på de kampene. Jeg er som sagt 15 år og har ikke noe hastverk med å komme med i en landslagstropp. Jeg gjorde en grei kamp, så får Per-Mathias ta ut de han mener fortjener det, svarer Ødegaard.

Landslagssjefen valgte å starte med Ødegaard på den sentrale midtbanen. Da Yann-Erik de Lanlay måtte ut med skade tidlig i den første omgangen, ble unggutten flyttet lenger frem og ut på banen.

— Han var en av de få som kunne spille hele kampen for oss. Og jeg så ham mot Stabæk, der han spilte bra, forklarte Høgmo om den taktiske disponeringen.

- Må tenke utvikling

Han er klar på at troppen som tas ut, er den han mener vil være best rustet til en god prestasjon mot Italia. Men han tar flere hensyn med tanke på laguttaket.

— Vi har vært både kortisiktige og langsiktige med tanke på å utvikle spillere. Det vil alltid speile våre uttak fremover, så får vi se hvem som blir med, sier Høgmo.

Les også

Så nær var Ødegaard (15) å skyte seg inn på topp ti i verden

Som valgte Vegard Forren som kaptein mot Emiratene. Etterpå ble midtstopperen utpekt som banens beste av Høgmo.Molde-spilleren er glad han slipper å ta avgjørelsen om Ødegaard skal med i troppen mot England og Italia.

— Akkurat det er ikke min jobb. Om han blir med, har han helt sikkert noe å bidra med. Det så vi allerede i dag, og det har vi sett i eliteserien også.

— Men Martin har god tid, og det har vi også. Han kommer til å prege norsk landslagsfotball i mange, mange år fremover. Det er heldigvis ikke min jobb å avgjøre akkurat det, sier Forren.

Frustrert over bom

Ødegaard slo alt av dødballer for Norge den første snaue halvtimen og var involvert i det meste av det Norge skapte av muligheter.

Den desidert største sjansen kom kort tid før pause. Mohammed Elyounoussi la perfekt inn i boksen, der Ødegaard kom på løp. Unggutten var bare en skostørrelse fra å treffe ballen alene med keeper. Dersom han hadde rukket frem, hadde læret nesten garantert gått i mål.

— Det er nok det at jeg ikke setter den sjansen som kommer til å sitte mest igjen. Jeg sklei litt, og den var kanskje litt lang, sier Godset-juvelen om bommen.