Fotball

Konflikt fører til avlyst landskamp: – Det er en historisk dårlig dag for dansk fotball

Danmark stiller ikke opp i fredagens VM-kvalifiseringskamp i fotball for kvinner mot Sverige. Kampen er avlyst, melder Sveriges fotballforbund.

Janni Arnth kritiserer Danmarks fotballforbund for sin holdning i konflikten med landslagsspillerne. Her er hun og Pernille Harder (til v.) i aksjon mot Ungarn i september.
  • NTB

Danmark stiller ikke opp i fredagens VM-kvalifiseringskamp i fotball for kvinner mot Sverige. Kampen er avlyst, melder Sveriges fotballforbund.

Årsaken er konflikten mellom Danmarks fotballforbund (DBU) og spillerne. De har forgjeves prøvd å komme til enighet om en ny avtale, og spillerne uteble fra trening både mandag, tirsdag og onsdag.

Spillerne på Danmarks kvinnelandslag i fotball ble folkehelter på sin vei mot EM-sølv i sommer, men siden har konflikten med DBU helt overskygget prestasjonene på banen.

DBU meldte tirsdag at man onsdag ville meddele Sveriges fotballforbund (SFF) at spillerne ikke ønsker å spille den viktige VM-kvalifiseringskampen i Göteborg fredag. Litt før 12 onsdag meldte SFF at beskjeden er mottatt.

– Det er en historisk dårlig dag for kvinnelandslaget og dansk fotball totalt sett, sier toppfotballsjef i DBU Kim Hallberg.

– Det er beklagelig og helt grotesk at vi er i en situasjon hvor spillerne ikke vil møte til viktige landskamper, selv om vi har tilbudt bedre vilkår og invitert til nye forhandlinger etter kampene. Vi opplever at Spillerforeningen og spillerne tar kamper og fans som gisler i faglige forhandlinger.

Prinsipp

I september sørget en midlertidig avtale i siste øyeblikk for at Danmarks VM-kvalifiseringskamp mot Ungarn kunne spilles. Den endte med 6-1-seier. Da tiden igjen holdt på å løpe ut for oktoberkampene, åpnet DBU for en ny midlertidig avtale, men det ble avvist av spillerne.

Konflikten handler delvis om penger, men også om prinsipper. Spillerne krever at DBU skal påta seg arbeidsgiveransvar under samlinger, noe forbundet motsetter seg.

Tirsdag kveld rykket spillernes representant Janni Arnth ut og kritiserte DBUs holdning.

Kritikk

– Det er jo dypt ulogisk at de heller vil bruke tiden på å avlyse kampen enn på å forhandle. Vi er klare til å komme og spille, så la oss forhandle på plass en avtale så vi kan gjøre det, sa hun.

Spillerne har boikottet de oppsatte treningene i Helsingør siden mandag, men de har i stedet trent for seg selv i Dragør.

– Det er feil når de sier at vi ikke vil spille. Selvfølgelig ønsker vi å spille, men det krever en avtale, og den må vi få i orden nå, sa Arnth.

Slik blir det ikke, og dermed henger Danmarks håp om VM-sluttspill i 2019 i en tynn tråd.

(©NTB)

Les også

  1. Danske fotballjenter ba om mer penger – får et voldsomt krav i retur

  2. Danske fotballjenter streiker igjen

  3. Danske landslagsspillere har ikke dukket opp før viktig kamp: – Vi kommer til å få juling av Sverige

Les mer om

  1. Danmark