Fotball

Ny Fortuna-trener sier opp

<p>Fortuna2-trener Stian Bjørdal gir seg etter bare ett år i klubben. Lysten til fortsette er borte, på grunn av samarbeidsproblem med klubbens ledelse.</p>

bjørdal
  • Karl-petter Løvoll

Tirsdag kveld ga andrelagstrener Stian Bjørdal beskjed om at han ikke vil forlenge ettårskontrakten han hadde med klubben denne sesongen. Han er den andre Fortuna-treneren som trekker seg i løpet av kort tid. Fredag ga hovedtrener Svein Slinning beskjed om at han ikke vil lede førstelaget neste år. Slinning ga denne begrunnelsen til Sunnmørsposten lørdag:

– Det har vært tøft på mange områder og jeg føler det har vært vanskelig å få tiden til å strekke til.

Les også:

  • Styrlederen avviser kritikken

Sjokkert over miljøet

Stian Bjørdal forteller en annen historie. Han åpner med å fortelle at han nærmest ble sjokkert over miljøet i Fortuna, da han kom inn i klubben etter ansettelsen som trener i januar.

– Da herjet striden om Fortuna skulle bli en del av Guard. Jeg husker jeg tenkte at dersom det er slik miljøet i klubben er, så blir jeg bekymret. Striden tok vekk mye av fokuset på de sportslige sesongforberedelsene. Og det tappet mange i klubben for utrolig mye energi, forteller Bjørdal.

Har ikke fått arbeidsro

Dessverre var det grunn til bekymring.

– Det ble aldri god nok harmoni mellom klubbens øverste ledelse og trenerne.

– Hva er problemet?

– Problemet er at både jeg og Svein Slinning har bedt om arbeidsro, uten å få det. Og det har tappet oss for energi. Og jeg tror også spillerne har merket seg alle gnisningene i klubben og tappet dem for energi.

La seg borti laguttak

Han gir fleire eksempel på kritikkverdige enkeltepisoder gjennom sesongen, der forholdet mellom Fortuna-ledelse og trenerne ble satt på prøve.

– Ledelsen forstår tydeligvis ikke hva som skal være deres rolle i klubben. Blant annet la de seg borti hvordan jeg disponerte andrelaget og hvem som skulle spille og når. En gang i vår skjedde det midt i en kamp. En pinlig episode, mener Bjørdal.

– Jeg har fått en beklagelse for den episoden, men skaden er skjedd. Slikt skal rett og slett ikke forekomme i en fotballklubb.

Null kommunikasjon

Han mener også at Fortuna-ledelsen har sviktet sitt informasjonsansvar. Kommunikasjonen mellom ledelse og trenere har vært lik null, hevder Bjørdal.

– For eksempel ble det fattet styrevedtak om at andrelaget skulle være en utviklingsgruppe, der sportslige resultat ikke skulle telle. I seg selv et vedtak jeg ikke har problem med å godta. Men problemet er at jeg fikk kjennskap til vedtaket via andre. Jeg ble ikke kalt inn til styremøtet og ble utrolig skuffet over at styret tok en så viktig avgjørelse uten at jeg som trener ble hørt. Slik skal det ikke være , mener Bjørdal.

Ble umyndiggjort

Han mener også at ledelsen har forsøkt å umyndiggjøre Fortuna-trenerne.

Et nytt eksempel:

– På slutten av sesongen ga jeg en spiller på andrelaget to kampers karantene fordi hun hadde prioritert bursdag i stedet for kamp. I utgangspunktet en liten fillesak. Men i Fortuna blir dette en stor styresak som nå har pågått i tre måneder. Styreleder kalte inn til styremøte for å frata trenerne myndighet til å avgjøre spørsmål om karantene. Ane Guro Skaare-Rekdal vil at klubbens ledelse skal ta seg av slike saker og at det skal gjøres styrevedtak dersom en spiller bryter reglementet. Jeg kjenner ikke en fotballklubb i Norge som har en slik praksis. I andre klubber er dette trenernes oppgave.

Bevisst taktikk?

De mange uheldige episodene og det generelt dårlige samarbeidsklimaet gjorde altså at Bjørdal fikk nok.

– Du stiller til slutt spørsmål ved om du er ønsket i klubben. Om dette var bevisst taktikk fra ledelsens side for å få meg eller Svein ut av klubben, det får de nesten svare for selv, sier Bjørdal.

– Hva tror du?

– Jeg vil ikke mene noe som helst om det. Still spørsmålet til Ane Guro Skaare-Rekdal og Mona Rivelsrud.

Som han mener bør gå i seg selv etter sesongslutt.

– Hvorfor forteller du dette?

– Fordi Fortuna må ransake seg selv og finne ut om de har den riktige ledelsen. Om de har de rette personene i de rette posisjonene.

– Og hva er ditt svar?

– At styret må evaluere. Vi trenere har gjort våre feil, men Fortunas ledelse må ta en gjennomgang av seg selv og gi svar på om de rakrygget kan forsvare den personalpolitikken de har ført denne sesongen, spesielt mot hovedtrener Svein Slinning.