Fotball

Tromsø-gutter til semifinale i student-EM

Norge møter Frankrike eller Russland i semifinalen.

TROMSØ-DUO: Mads Rønning (til høyre) og Ola Lindberg er klare for semifinale i student-EM. Privat

 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø

Norge har overrasket stort i student-EM i fotball som spilles i Porto. De er nå klare for semifinale lørdag etter seier over Portugal. Det ble 0–0 etter ordinær tid, men Norge vant straffesparkkonkurransen 3–1 - etter tre redninger av Tromsø-gutten Mads Rønning (23).

– Vi scoret på vår første straffe og la press på portugiserne. Spilleren stoppet opp i tilløpet og prøvde å finte meg ut. Jeg tok et steg til høyre og gikk mot venstre hvor han skjøt, forklarer Rønning, som altså tok to straffer til og ble den store helten.

– Straffekonkurranser er det alle keepere drømmer om. Når vi bommer på to straffer er det ufattelig deilig å stå igjen med flagget på brystet, tre redninger og semifinalebillett. Det er få øyeblikk i fotballkarrieren som kan sammenlignes med dette, sier keeperen.

Les også

Skadet Høgli overrasket TILs guttespillere på eliteturnering: – Jeg måtte rose de opp i skyene

Underdog

At Norge skulle slå ut Portugal var en stor overraskelse.

– Vi var nok litt underdog til kampen. Portugal hadde fordel av å være hjemmelag og trodde nok selv at de skulle vinne relativt enkelt. Kampen var imidlertid en jevnspilt affære, der lagene byttet litt på hvem som hadde initiativet. Portugal hadde et par feite sjanser som Rønning reddet, men også vi var frempå og yppet oss, forteller tromsøværingen Ola Lindberg (21), som er midtbanespiller på laget.

Han har selv spilt for TUIL hele livet, mens Rønning har spilt for TIL, TUIL, Ishavsbyen og Storelva. I student-EM representerer de Norges Handelshøyskole (NHH FK).

– Vi kvalifiserte oss til mesterskapet gjennom å vinne student-NM i Sogndal i fjor høst. Christian Hjort, Martin Eidissen og Lars Konrad Johnsen (alle med bakgrunn fra Tromsø-fotball) spiller også laget, men er ikke med til EM, forteller Lindberg.

Les også

Det er en ny stemme på Alfheim, og han høres godt!

Russisk eller fransk motstand

I semifinalen lørdag morgen blir det russisk eller fransk motstand.

– Det blir da enten et universitet fra Lille eller Krasnodar. Kampen spilles kl. 09.30 lokal tid i morgen. Dersom det skulle bli seier der, blir det finale på søndag ettermiddag, forteller Lindberg.

Det er 15 lag i mesterskapet. Norge havnet vi i en gruppe med bare to andre lag. Første kampen var mot Finland som de vant 3-0. Deretter spilte de 0-0 mot et lag fra Porto som var kvalifiserte fordi de er vertsby. Så ble det alstå seier mot det beste laget fra Portugal.

– Halve laget har flybillett hjem tidlig på søndag - på grunn av jobb og diverse andre ting, så hvis vi skulle komme til finalen har vi i utgangspunktet bare akkurat 11 menn. Men det jobbes nå med å få fri fra jobb og endre flybilletter, for dette må man nesten få med seg. Nå er vi sterk i troen på finale, sier Lindberg.

Rønning i Norge-buret har ikke sluppet inn et eneste mål så langt.

– Det er lett å være keeper når jeg har en back-rekke foran meg som er så god og trygg. Vi er utrolig fornøyde med å vise defensiv styrke gjennom mesterskapet. Nå er det bare å fortsette jobben og holde smultringen så langt det går, sier keeperen fra Tromsø.

Les mer om

 1. Norges Handelshøyskole (NHH)
 2. Tromsø
 3. Fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  TUIL-guttene vant KM etter thriller-kamp. Én ting gjør treneren ekstra stolt.

 2. SPORT

  Fana-talenter viste seg frem foran tusenvis av tilskuere: – Aldri opplevd liknende

 3. FOTBALL

  Derfor risikerer Norge å havne i marerittgruppe ved EM-sluttspill

 4. FOTBALL

  Adrian (25) berget TUIL-poeng med kjemperedning. Senere på kvelden ble poenget ekstra verdifullt

 5. FOTBALL

  TIL-jentene vant «Troms-duellen» – klare for semifinale

 6. FOTBALL

  TIL C kvalifiserte seg til finalespill med tre 4–1-seiere