- Jeg er blitt mer mann

<p>Per Ciljan Skjelbred er stortalentet som aldri har tatt steget ut i en større liga. Det stresser ham ikke. Ikke nå lenger.</p>

Fotball , 4. februar 2011 , Copa del SolRosenborg - Shakhtar DonetskPer Ciljan Skjelbred , RBK

LA MANGA: Det er en Per Ciljan Skjelbred i endring. Fra den noe spede strikkmotoren av et stortalent på Rosenborg-midtbanen – han som «alle» forventet skulle komme seg ut til en stor europeisk liga – til bærebjelken med lengst kontinuerlig fartstid i RBK av samtlige spillere i dagens stall.

Nå er han tydelig mer muskuløs. Selv hevder han at han ikke har lagt om treningen for å bygge mer muskler.

– Det ligger i genene, Jeg er blitt mer mann, sier han.

Men i det å bli «mer mann» ligger ikke bare fysiologiske forandringer.

Skjelbred mener selv han er blitt en mer avslappet person.

– Jeg er blitt mer avslappet til alt. Jeg har mer selvtillit, og vet at jeg er god nok uansett. Jeg har mer ro, og har skjønt at det er viktig å ikke stresse for mye. Jeg er blitt mer klar over hvor viktig det er å nyte øyeblikket. Vi har det utrolig godt i Rosenborg. Vi får muligheten til å være på løkka med kompisene hver dag. Vi deler oppturer og nedturer sammen. Tiden i Rosenborg er et stort kapittel av livet mitt, sier Skjelbred.

– Du tror du kjenner deg selv

Han har vært i RBK i åtte år nå. Hele tiden blitt sett på som stortalentet det bare var spørsmål om tid før skulle ut og erobre verden. Utallige klubber skal ha vært interessert i å hente ham, og Skjelbred selv har aldri lagt skjul på at han ønsker seg til en større liga på et eller annet tidspunkt. Likevel har han blitt på Lerkendal.

– Drømmene har jeg alltid hatt, de har jeg ennå. Men nå bruker jeg kreftene på de riktige tingene, de tingene jeg kan gjøre noe med. Jeg er heller blitt mer detaljert i det arbeidet jeg gjør på treningsfeltet, og mer klar over hva det er riktig å holde fokus på.

– Det har ikke alltid vært sånn? Selv om du sier at du ikke tenker på interessen fra utlandet, blir det til at du tenker på det likevel?

– Vi mennesker er sånn. Du tror du kjenner deg selv, men så gjør du ikke det likevel. Men jeg har lært av det jeg har gjort, og setter pris på at jeg husker det. Jeg tar det litt mer med ro nå, men jeg er selvsagt ikke fornøyd. Jeg vil alltid bli bedre, men nå tenker jeg at det må ikke skje i morgen allerede.

– Og utlandet?

– Det kommer etter det igjen.

RBK for fullt til sommeren

Idet Rosenborg er iferd med å sparke i gang en ny sesong, går Skjelbred også inn i sitt siste kontraktsår. Foreløpig vet han ikke om han kommer til å forlenge med klubben. For selv om han gjerne ser at klubben får penger igjen for ham den dagen han forsvinner, poengterer han at det er en toveissak.

– Derfor er det litt opp til Rosenborg også. Uansett tenker jeg i dag, og ikke ett år frem i tid. Akkurat nå er det Rosenborg 100 prosent, så får vi se til sommeren hva som skjer da. Da er det et nytt overgangsvindu, sier han.

– Har det vært interesse for deg nå?

– Det har det vært, ja, men ingenting konkret. Men det må noe bra til for at jeg skal dra ut. Det må være rett klubb til rett tid.

Solskjær-hjelp til utlandet

Nå tror midtbanemotoren Ole Gunnar Solskjærs retur til norsk fotball kan være en velsignelse – også for ham.

– At han har kommet betyr mye for blesten rundt norsk fotball og rundt Molde. Det er bare sunt, og åpner kanskje øynene på andre klubber som har avskrevet Norge helt.

– Det er bra for deg?

– Det er bra for meg, for lagkameratene mine, for Rosenborg. Vi kan få vist at det er bra fotball i Norge.

Aller best håper han selvsagt Rosenborg skal være – også denne sesongen.

– Vi skal selvsagt ha som mål å vinne et nytt seriegull. Men vi kan ikke forvente det. Man skal ha respekt for klubbene rundt, og respekt for det du har fått til tidligere. Vi har tatt to seriemesterskap på rad, det er utrolig sterkt, sier Skjelbred.

Én drøm har han imidlertid fortsatt til gode å få oppleve.

– Jeg har veldig lyst på et cupgull. Det er noe jeg ikke har etter åtte år i Rosenborg, selv om vi har vært veldig nære et par ganger.

Det tror jeg hadde vært en spesiell opplevelse, sier han.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering