Fotball

Pinlig NFF-tabbe gjør at Norge trolig blir fratatt seier

Celtics Kristoffer Ajer skulle egentlig ikke ha spilt Norges U21-kamp mot Kosovo.

Kristoffer Ajer (bak helt til venstre) skulle ha sonet karantene mot Kosovo. Nå kan U21-landslaget miste seieren og de tre poengene fra kampen.
  • Håvard Karlsen

Det melder Norges Fotballforbund i en pressemelding onsdag.

Den tidligere Start-spilleren ble utvist etter to gule kort i EM-kvalifiseringskampen for G19-landslaget mot Spania i mars.

Han skulle da ha sonet karantene i den påfølgende kampen på samme nivå eller på nivået over. Ajer har ikke spilt landskamp siden, og skulle dermed ha stått over Norges EM-kvalifiseringskamp mot Kosovo mandag.

Kristoffer Ajer var ikke spilleberettiget mot Kosovo.

19-åringen spilte hele kampen da Norge vant 5–0, og han scoret 2–0 målet i oppgjøret på Marienlyst.

Nå kan U21-laget bli fratatt de tre poengene etter seieren, skriver NFF.

– Vi er svært lei oss for det som har skjedd. Enn slik administrativ glipp skal ikke forekomme. Dette er en alvorlig svikt i våre rutiner. Vi vil finne ut hvordan dette kunne skje og ikke minst gjøre nødvendige endringer for å hindre at dette kan skje igjen. Vi beklager på det sterkeste overfor U21-gutta som leverte på banen og sørget for det som burde vært en pangåpning på EM-kvaliken, sier direktør i sportsavdelingen i NFF, Alf Hansen, i pressmeldingen.

Les også

Ødegaard & Co herjet med barndomskompisens Kosovo

– Dette er utrolig surt

Han mener forbundets rutiner burde ha fanget opp at Ajer ikke var spillerklar.

– Det skjedde ikke. I en profesjonell organisasjon skal ikke slike glipper forekomme. Nå vil vi foreta en grundig gjennomgang internt, sier Hansen.

Leif Gunnar Smerud, U21-landslagstreneren, er skuffet.

Landslagstrener Leif Gunnar Smerud er skuffet på spillernes og støtteapparatets vegne.

– Først og fremst føler jeg med både spillere og støtteapparat som la ned en fantastisk innsats inn mot denne kampen. Dessverre skjer uforutsette ting og menneskelige feil, og det gjelder å forholde seg konstruktivt til det. Forutsetningene er endret, men vi gir ikke opp. Gruppeseieren blir tøff å ta, og den realistiske målsettingen nå er å kapre en plass i playoff. I den forbindelse – gitt at Kosovo ender sist i gruppa – så strykes både det resultatet vi fikk opprinnelig og det vi nå sannsynligvis får, sier Smerud

– Utrolig surt

Kristoffer Ajer sier følgende om det som har skjedd:

– Når jeg blir tatt ut til en tropp, så forventer jeg at jeg er spilleberettiget til kampen. Jeg antok at utvisningen mot Spania skulle sones på G19-nivå siden jeg var tatt ut. Dette er utrolig surt, spesielt når vi gjorde en så god kamp mot Kosovo. Men det er ikke noe å gjøre med dette nå. Det eneste svaret vi kan gi er å plukke trepoengere i kampene som kommer, sier Ajer.

NFF vil nå sende inn sin forklaring til UEFA, som deretter kommer med sin dom.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Det er sjokkerende

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen la ut følgende tweet rett etter at skandalen var et faktum;

« Da Ajer ble utvist mot Spania med G-19 spurte han om dette ville ha noe å si for neste kamp med U-21. Svar: Nei, det var ingen problem».

– Vet du hvem han har spurt?

– Det var ikke noe poeng for ham å si. Han har sikkert spurt noen som var med på tur, sier Mathisen.

– Hva synes du om saken?

– Det er sjokkerende at sånne ting er mulig. De kan godt komme med en forklaring eller unnskyldning, men dette blir selvfølgelig omgjort fra en 5–0-seier til et 0–3-tap, sier Mathisen.

Han mener veien til et EM-sluttspill blir langt vanskeligere nå.

– Nå må de håpe på å bli nummer to i gruppa, og satse på at Kosovo blir sist. Men de har allerede vunnet en kamp, og det er flere andre dårlige lag i gruppa, sier Mathisen.

– Dette er trist og leit for et veldig lovende U21-landslag, avslutter Mathisen.

Les også

Her scorer Kristoffer Ajer i U21-debuten

Les mer om

  1. Kristoffer Ajer
  2. Fotballforbundet