Fotball

I denne toppligaen imponerer nordmennene, men ingen får se dem spille: – Håpløst

Ingen har ennå kjøpt de norske rettighetene til visning av tysk Bundesliga den kommende sesongen.

Rune Almenning Jarstein omfavnes av lagkameratene etter å ha reddet straffespark mot Borussia Dortmund forrige sesong.
 • Pål Strande Gamlemoen
  Pål Strande Gamlemoen
  Journalist

Tysk Bundesliga blir gjerne sett på som en av de fire store ligaene i verden sammen med engelske Premier League, spanske La Liga og italienske Serie A.

Den tyske ligaen har også flere norske spillere enn noen av de andre store ligaene. Mats Møller Dæhli er i Freiburg (lånt ut til St. Pauli ut sesongen), Per Ciljan Skjelbred og Rune Jarstein i Hertha Berlin, Iver Fossum i Hannover 96, mens Håvard Nordtveit signerte for Hoffenheim i sommer.

Det er bare ett problem: Ingen norske TV-seere får se de norske spillerne i aksjon. Discovery Norge mistet rettighetene etter forrige sesong. Hverken de eller noen andre har kjøpt rettighetene etter det.

Fredag starter sesongen med storoppgjøret Bayern München-Bayer Leverkusen.

– Det er veldig synd. Situasjonen er litt lik den vi hadde med spansk og italiensk fotball forrige sesong. Det er leit at media ikke finner måter de kan tjene penger på tysk fotball, sier Eivind B. Sundet, som kommenterte Bundesliga som ekspert for Eurosport forrige sesong.

Imponerende Jarstein

Tyskland ligger nest øverst, bak Spania, på UEFAs koeffisientrangering. Rangeringen er basert på hvor bra landets klubber gjør det i Champions League og Europa League.

– Rent fotballmessig er det en veldig god liga. De er regjerende verdensmestere med landslaget og vant U21-EM i sommer. Mesteparten av landslagsspillerne spiller i tysk klubbfotball. Det er drøssevis med gode spillere, sier Sundet.

Han mener en av spillerne som presterte best i tysk fotball forrige sesong var norsk. Rune Almenning Jarstein sto 34 kamper i Herha Berlin-buret forrige sesong. Spesielt på våren var landslagskeeperen ekstremt god.

– Han gjorde det sinnssykt bra. Det var med å dra opp interessen i Norge. På Kickers spillerbørs var han blant de tre beste i ligaen på slutten, sammen med Arjen Robben og Robert Lewandowski.

– Det eller veldig mange år siden vi har hatt en spiller som er så toneavgivende i europeisk liga.

– Raskere enn Premier League

Per Ciljan Skjelbred gjorde det også sterkt på Kickers spillerbørs forrige sesong. Den tidligere landslagskapteinen har totalt 137 kamper for Hertha Berlin siden han kom i 2014.

Per Ciljan Skjelbred i duell mot RB Leipzigs Liverpool-koblede Naby Keita under en kamp forrige sesong.

Men i Norge er det engelsk Premier League som får mesteparten av oppmerksomheten av toppligaene. I 2015 betalte TV 2 hele 1,6 milliarder for å kunne vise lag som Manchester United og Liverpool frem til 2019.

– Bundesliga står ikke tilbake for Premier League underholdningsmessig. Det er kanskje litt tøffere fysisk i England, men mer fartsfylt i Tyskland. Angrepsspillet går er hurtigere.

På spørsmål om Discovery vurderer å hente tilbake rettighetene for visning av tysk fotball i Norge, svarer Discoverys kommunikasjonsrådgiver Lars Hojem Kvam følgende:

– Vi pleier ikke å kommentere hvordan vi forholder oss til rettigheter vi ikke er i besittelse av. Vår forrige avtale om visning av tysk Bundesliga utløp i mai 2017.

– Håpløst

Storklubben Bayern Münchens norske fanside, Bayernnorge, har rundt 200 medlemmer. I tillegg har klubber som St. Pauli og Hamburg solide norske fanskarer, opplyser Martin Pettersen, styreleder i Bayern München Norge. Ingen av disse får sett favorittlaget hjemme i stuen lengre.

– Det er håpløst. Spesielt med tanke på hvor mange nordmenn som spiller i Tyskland. Definitivt en av de bedre ligaene i Europa, sier Pettersen.

Han mener medienes manglende dekning av tysk fotball er noe av grunnen til at tysk fotball ikke vises på norsk TV.

– Det snakkes alltid om Premier League eller Champions League.

Fotballfans sultne på tysk fotball får imidlertid sett Bundesliga på sportspuben Bohemen i Oslo.

Bayern München – Bayer Leverkusen starter 20.30 fredag. Oppgjøret kan du følge på våre livesider.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City37286396247290
2Liverpool37278291256689
3Chelsea372011674324271
4Tottenham Hotspur372151164402468
5Arsenal37213135647966
 • Champions League
 • Europaliga
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Tysk fotball
 2. Bundesliga
 3. Bayern München
 4. Bayer Leverkusen
 5. Per Ciljan Skjelbred
 6. Rune Almenning Jarstein
 7. Håvard Nordtveit