Her får Tom Lund hodet tilbake

I juni ble Tom Lund-statuen halshugget av vandaler. Denne uken restaureres fotballegenden i bronsestøperiet til Jan Sverre Hageland i Holum.   

TomLund002.jpg
TomLund003.jpg
TomLund004.jpg
TomLund001.jpg

MANDAL (fvn.no): — Vi har støpt nytt hode og i dag sveiser vi sammen kropp og hode. Deretter skal den patineres og i neste uke blir statuen kjørt tilbake til Lillestrøm. Statuen vil bli som ny når vi er ferdig med restaureringen, sier Jan Sverre Hageland ved Hageland kunst- og metallstøperi.

Det var i forkant av det østlandske fotballoppgjøret mellom Vålerenga og Lillestrøm i slutten av juni, at statuen til Tom Lund fikk hodet kappet av. Vandaliseringen fikk nasjonal interesse, og et samlet fotball-Norge reagerte med vantro og sinne.

- Dødsstraff

— Det irriterer meg at det ikke er dødsstraff i Norge, sa TV2s fotballekspert Ivar Hoff til Dagbladet.

Hovedpersonen selv mente at handlingen var forferdelig.

- For en forferdelig ting å gjøre. Huff, så tåpelig , sa Tom Lund til Dagbladet dagen etter at halshuggingen ble oppdaget.

Statuen ble laget i 1990 av kunstneren Bjørn Sørvang Hansen, mens Hageland fikk æren av å støpe figuren i bronse. Etter halshuggingen fikk Hageland raskt en henvendelse om han kunne restaurere statuen. Han priser seg lykkelig over at han ikke hadde kastet den 23 år gamle gipsformen.

Fant hodet på låven

— Heldigvis fant jeg gipsformen av hodet innerst på låven. Den gjorde arbeidet mye enklere, sier han.

Han synes det er skremmende at folk får seg til å ødelegge statuer av folk som har betydd mye for landet.

­ Hodet til Tom Lund er kuttet av med vinkelsliper eller elektrisk sag. Det er forferdelig, og jeg håper og tror at dette er et resultat av ungdommelig galskap , sier Hageland, som selv kjente godt til fotballspilleren Tom Lund.

— Han var en fantastisk spiller, og jeg gledet meg alltid til å se han spille når de møtte Start i Kristiansand. Han var rask og hadde et karakteristisk steg. Selve statuen heter også «Steget». Derfor var det en ære da jeg fikk oppdraget i 1990, sier han.

Ikke uvanlig

Det er ikke første gangen han har fått i oppdrag i gjenskape eller restaurere verk han har støpt for kunstnere.

- Det samme skjedde med en statue i Stavanger, som jeg nå holder på å lage et nytt hode til. I Ølen var det også noen som tok med seg hele verket av ei jente i helfigur. Her tror jeg de var ute etter metallet, sier han.

Selv om hodet til legenden nå er på plass igjen, vanker vandalene fortsatt på frifot og det gamle hodet er ikke funnet.

- Ryktene sier at hodet ble kastet i ei elv nær Lillestrøm , men det er ingen som har funnet det, sier Hageland.

-Mye styr

Onsdag kommer kunstneren Sørvang Hansen på besøk for å hjelpe til med arbeidet. Samme dag kommer også Sportsrevyen og flere aviser fra Østlandet for å dokumentere den nye statuen. Hageland forteller at det har vært uvant med den enorme oppmerksomheten.

- Det har vært mye styr og mange telefonsamtaler, men det har også vært gøy. Det er ikke ofte vi kommer i rampelyset , smiler Hageland.

Eieren av støperiet i Holum forteller at det nye hodet koster 15.000 kroner, men at selve restaureringen kommer på langt mer. Da statuen ble laget i 1990, kostet den 57.000 kroner. Skulle hele statuen blitt produsert på nytt i dag, ville den kostet over 200.000 kroner.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk