Fotball

De har reist 7500 kilometer. Nå herjer nordkoreanerne med forbausede nordmenn: – Aldri opplevd noe lignende

RUSTAD KUNSTGRESS: Motstanderens trener tror det nordkoreanske laget unngår å score for å være høflige mot motstanderne. Likevel har de 25–0 i målforskjell på sine fire første kamper.

De nordkoreanske jentene under feiring av ett av mange mål under Norway Cup.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

Pyongyang International Football School er første lag fra Nord-Korea som har deltatt på Norway Cup noensinne. De 14 år gamle jentene imponerer stort på vei mot det som ser ut til å bli finale.

Lagene er i full gang med oppvarmingen før kampen mellom Røa og laget fra Pyongyang. Røa-jentene ler seg imellom og prater under oppvarmingen.

I den nordkoreanske leiren er det stille. Alt som høres er trenerens instruksjoner under de forskjellige øvelsene, som spillerne gjennomfører bortimot prikkfritt. Det oser kvalitet og disiplin av hver eneste touch på ballen. Folk som går forbi kaster nysgjerrige blikk bort mot spillerne, som har reist rundt 7500 kilometer for å bli det første nordkoreanske laget som deltar i Norway Cup noensinne.

Som navnet hinter til, kommer laget fra fotballakademiet i Pyongyang. Skolen er koblet direkte mot det nordkoreanske fotballforbundet.

– Ja, vi får kanskje se noen av disse spillerne i VM en dag, sier lagleder Song Hye Yong.

Les også

90-tallsheltens nye jobb: – Ingen av dem vet hvem jeg er. Det er et deilig utgangspunkt

Slipper seg løs på banen

De nordkoreanske smilene sitter løsere så fort spillerne entrer banen.

Etter oppvarmingen tusler de på rett linje langs sidelinjen på Rustad kunstgress. Samtidig går en gjeng med musikkspiller forbi. Tonene til danselåten «Elak Elak» av Robin og Bugge dundrer ut av høyttaleren. Musikken er sannsynligvis nokså annerledes den nordkoreanerne er vante med hjemmefra.

De holder seg stille mens de ser Kolbotn gå videre til neste runde i 15/16-årsklassen. Deretter venter oppgjøret mellom Røa og Pyongyang i klassen jenter 14 år. De nordkoreanske jentene har ikke sluppet inn ett eneste mål på veien til 16-delsfinalen.

Røa ligger på sin side på annenplass i sin avdeling i 1. divisjon i Oslo. Likevel skal de få seg en ordentlig fotballeksjon av de nordkoreanske jentene. Det første målet kommer etter bare få minutter: En nordkoreansk spiller skyter uventet fra over 20 meters hold. Ballen flyr som et prosjektil opp i krysset via tverrliggeren – et mål verdig en hvilken som helst scene.

Pyongyang-spillerne imponerer stort med samspill, fysikk og teknikk under Norway Cup.

Nord-Korea er ikke stille lenger. De roper og gir beskjeder til hverandre, smilene sitter også løsere, mens laget maler som en velsmurt maskin, ikke helt ulik Tysklands herrelandslag. Til pause står det 6–0. I andre omgang legger Røa litt om, samtidig som Nord-Korea velger å holde på ballen, også når de nesten er gjennom på mål. Til slutt ender det 7–0.

– Det var nok bare ren høflighet for ikke å overkjøre motstanderen fullstendig, men vinne med OK sifre. De har gjort det i resten av kampene også, forteller Røa-trener Sondre Stokkmo etter kampslutt.

– De triller jo ballen rundt som bare det. Vi prøvde å gi dem så lite rom som mulig, men de fant plass likevel. Jeg har aldri opplevd noe lignende fra et jentelag på 14 år.

– Alle smiler til oss

Etter dommerens sluttsignal applauderes Pyongyang-spillerne av banen. De har nå 23–0 i målforskjell på sine fire første kamper. De har stiftet mange nye bekjentskap siden de kom til Norge.

– Jeg er glad for å ha mange norske venner her. Alle som smiler til oss og er hyggelige, og alle som har spilt mot oss er vennene våre, sier Pak Ju Mi gjennom lagleder og tolk Song Hye Yong.

Keeper Pak Ju Mi (midten) har hatt svært lite å gjøre så langt i Norway Cup.

Keeperen er stort sett arbeidsledig på Rustad-banene og Ekebergsletta. Hun forteller at hun var nervøs før den første kampen, men at hun har vokst på erfaringene. Laget har tidligere uttalt til NRK at de ønsker å vinne hele turneringen. På tross av rekken med imponerende seiere, forventer keeperen at kampene som kommer blir tøffere.

– Men selv om dette er sluttspillet, føler jeg meg mer avslappet nå enn i gruppespillet.

En av få forbindelser mellom norsk og nordkoreansk fotball er Jørn Andersen. Nordmannen ble ansatt som landslagssjef for Nord-Korea i mai 2016. Hans trenerkollega i Røa er mektig imponert over nivået til jentene på Pyongyang-laget.

– De er ganske langt over alt vi har vært borti tidligere når det kommer til samspill og tekniske ferdigheter, sier Røa-trener Stokkmo.

Et uforglemmelig minne

Det er første gang jentene er i Europa. Tidligere har de tidligere spilt i noen asiatiske turneringer, der de skal ha gjort det bra, ifølge laglederen.

– Det er en spesiell mulighet for jentene å kunne spille i Europa og jeg tror det vil være et uforglemmelig minne som de vil bære med seg resten av livet, sier Song Hye Yong.

Mye er sagt og skrevet om det lukkede nordkoreanske diktaturet. Pak Ju Mi mener dog at menneskene i Norge og Nord-Korea ikke nødvendigvis er så ulike.

– Folk her er ikke annerledes enn oss. De er kanskje enda vennligere?

Pyongyang møter Heming IL i åttedelsfinalen senere på torsdag.

Les mer om

  1. Norway Cup
  2. Nord-Korea
  3. Fotball
  4. Internasjonal fotball
  5. Barnefotball