Fotball

Politisk konflikt gjør at Arsenal krever ekstra sikkerhet i finalen: – Stiller det som et krav for å reise

Arsenal sier seg svært bekymret for armenske Henrikh Mkhitaryans deltakelse i europaligafinalen mot Chelsea fordi den spilles i Aserbajdsjans hovedstad Baku.

Arsenal krever garantier for Henrikh Mkhitaryans (til h.) sikkerhet slik at han kan spille europaligafinalen i Baku på tross av den spente situasjonen mellom Aserbajdsjan og hans hjemland Armenia. Foto: Rui Vieira, AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

Det er svært spent forhold mellom Armenia og Aserbajdsjan på grunn av konflikten om den omstridte utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh. Av den grunn ble ikke Mkhitaryan med til bortekampen mot Qarabag tidligere i europaligaen.

– Vi vil ha garantier fra UEFA om at det vil være trygt for Henrikh Mkhitaryan å reise til Baku for å spille europaligafinalen. Både Arsenal og «Micki» selv stiller det som et krav for at han skal være med i troppen vår til finalen, sier Arsenal i en uttalelse.

Tok 30.000 menneskeliv

– Akseptable garantier er ennå ikke mottatt, og vi håper at UEFA vil være i stand til å gi dem snarest. Vi er selvsagt svært bekymret for at plasseringen av kampen kan føre til at «Micki» ikke vil være i stand til å spille en europacupfinale.

 • Mer kritikk mot UEFA: Arsenal og Chelsea får kun 6000 billetter hver: – Helt latterlig

Aserbajdsjan og Armenia har kranglet om Nagorno-Karabakh siden armenske separatister på 1990-tallet tok kontroll over republikken i en krig som krevde om lag 30.000 menneskeliv.

Forholdet mellom armenere og aserbajdsjanere er svært betent, og Mkhitaryan droppet en bortekamp i Aserbajdsjan også som Borussia Dortmund-spiller i 2015.

Aserbajdsjans utenriksdepartement svarte fredag på spørsmål fra nyhetsbyrået AP at det ikke er noen hindring for Mkhitaryans deltakelse i finalen 29. mai.

– Standard prosedyre

– Mange store idrettsarrangementer er gjennomført i Aserbajdsjan, og utøvere fra Armenia har tatt del i dem. Sport og politikk er separate ting, sa en talskvinne for departementet.

Til britiske Press Association antydet UEFA at man vil gripe inn i saken.

– Det er standard prosedyre for UEFA å sende brev til forbund, klubber eller ambassader for å skaffe visum for spillere og sørge for at de kan spille i kamper i våre turneringer, heter det i en uttalelse.

Les mer om

 1. Armenia
 2. Aserbajdsjan
 3. UEFA
 4. Arsenal FC
 5. Chelsea FC
 6. Europa League

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Arsenal frykter for nøkkelspillers sikkerhet. Nå går han glipp av europaligafinalen.

 2. FOTBALL

  Spesielle scener i Europa League: Her blir kampen stoppet

 3. VERDEN

  Anahit våknet til lyden av skuddsalver. I denne landsbyen har en årelang konflikt blusset opp på ny.

 4. FOTBALL

  Den utskjelte fotballfesten i diktaturet: – Jeg lurer på hva folkene som tar disse avgjørelsene, har spist

 5. SPORT

  Her starter sjeiken skandaleløpet. Bildet kan være et symbol på så mye mer.

 6. SPORT

  Stor kåring: Her er sørlandsklubbenes beste prestasjoner i Europa