Fotball

Ranheims keeper legger hanskene på hylla – ett år før kontrakten går ut

Even Barli får ikke jobb og familieliv til å gå opp med fotballen.

Even Barli er ferdig som Ranheim-keeper. Foto: Christine Schefte

  • Petter Rasmus
    Petter Rasmus

– Det er så klart vemodig når man har holdt på med dette så lenge, og fotballen har vært en så stor del av livet mitt, sier Even Barli.

Et år før kontrakten med Ranheim utløper, velger keeperen å legge opp.

Fant ingen god løsning

Årsaken er et regnestykke med familie og jobb som til slutt ble umulig å få til å gå opp.

– Avgjørelsen ble tatt i løpet av den siste uken. Vi klarte ikke å finne en løsning som jeg synes ble bra nok. Vi skal trene tidligere, og det ville blitt veldig vanskelig og hektisk. Derfor velger jeg å bryte tvert av og legge opp. Nå går jeg inn i en periode som jeg ikke har vært i før, og det skal jeg nyte, sier han.

Barli og samboeren ble foreldre til en liten gutt i november, og han skal i løpet av året ut i pappaperm fra jobben som kontaktlærer for 6. klasse ved Charlottenlund barneskole.

Trener Svein Maalen mener Even Barli har vært en svært viktig brikke for Ranheim. Foto: Ole Kr. Sagbakken

– En hedersmann

Even Barli kom til Ranheim in 2012, og ble raskt klubbens førstevalg mellom stengene. Trener Svein Maalen synes det er tøft å takke av en virkelig bauta i klubbens historie.

– Even har betydd mye for våre prestasjoner og resultater, og ikke minst mye for vår kultur og identitet. Han er tvers gjennom en hedersmann, en som alltid stiller høye krav til seg selv og er en varm person som bryr seg om andre. Vi takker Even for alt han har gitt til Ranheim og trøndersk fotball, sier Maalen.

Even Barli kjempet en tøff kamp med Magnus Lenes om rollen som førstekeeper sist sesong. Foto: Christine Schefte

Lettere å legge opp med Lenes

Etter flere sesonger som suveren førstekeeper, har Barli den siste sesongen kjempet en tøff kamp med Magnus Lenes om plassen på laget. Men 29-åringen avviser at dette har påvirket valget om karrierestopp.

– Det har ikke påvirket noen ting. Men det gjør valget mitt lettere at de allerede har en veldig god erstatter i klubben, sier han.

Angrer ikke på Molde-valget

Det sportslige høydepunktet i karrieren er kvalikfinalen mot Sogndal i 2017, og den påfølgende første sesongen i Eliteserien. Barli var så god for Ranheim at han tiltrakk oppmerksomhet fra andre klubber.

I desember 2016 var Ranheim enige med Molde om en overgang, men keeperen sa nei til å flytte vestover. Det er et valg han fortsatt forsvarer.

–Jeg har aldri angret på valget om å ikke dra til Molde. Det var best for meg den gangen. For min del har familie og kjæreste vært viktigst, og kabalen gikk ikke opp, sier han.

– Jeg er stolt

Det har også vært andre muligheter underveis i karrieren, men Barli omtaler det som «vann under brua» og ønsker ikke åpne opp om hvilke klubber som var interesserte.

– Jeg har hatt det bra som fotballspiller og person i Ranheim. Jeg har fått være del av et fellesskap og spillergruppe med mange gode vennskap. Jeg har fått venner for livet. Jeg er stolt over det jeg har fått til i karrieren, og stolt over å ha vært en del av Ranheim i så mange år. Jeg har opplevd mye som jeg kommer til å ta med meg, og som jeg setter utrolig stor pris på, sier han.

Barlis karrierestopp betyr at Ranheim i øyeblikket kun har en keeper i troppen, og klubben må derfor ut på keeperjakt i vinterens overgangsvindu.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde32109367
2Bodø/Glimt32107257
3Rosenborg31208355
4Vålerenga31115324
5Tromsø311146-24
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Even Barli
  2. Eliteserien
  3. Ranheim TF