Ajers børskrakk på landslaget

MALAGA (VG) Kristoffer Ajer (22) har en negativ trend på landslaget, og Celtic-stopperen slet mot Tyrkia. Landslagssjef Ståle Solbakken var kritisk til Norges forsvarsspill.

SJANSELØSE: Kristoffer Ajer og det norske forsvaret ble for små da Caglar Soyuncu headet inn 2–0 for Tyrkia. Til venstre fortviler Rune A. Jarstein.

En gjennomgang av VG-børsen viser et aldri så lite «krakk» for Celtic-stopperen: På de ti siste landskampene har han spilt til et snitt nede på 4,10 – omtrent halvannen karakter ned fra nivået Ajer lå på etter sine ti første kamper.

I hans 20. A-landskamp og den første under Ståle Solbakken tok han skylden for 0–2-målet. Det skjedde etter corner og ble av landslagssjef Solbakken betegnet som «katastrofe» etter kampen.

Les også

Ajer tok oppgjør med seg selv: – Jeg kunne være litt het

– Jeg skal være bedre på dødballen. Vi skal være bedre på begge de to andre målene. Det er for svakt, sa en selvkritisk Ajer til TV 2.

Ajer bommet på straffe på torsdagens trening:

Solbakkens Ajer-dom

Ajer var også ute av posisjon før 0–1-målet - i likhet med sine forsvarskolleger Julian Ryerson og Stian Gregersen.

– Fasiten som står bak er at vi slapp inn tre megalette mål, sier Solbakken om kampen til VG.

– Hvordan synes du ilddåpen til Ajer gikk?

– Han hadde perioder hvor det gikk bra, og så var det situasjoner hvor det ikke gikk bra, svarer Solbakken.

– I situasjonene hvor det ikke går bra, så må det være slik at de dekker hverandre. Det led både han og andre under i perioder. Vi kan ikke stikke under en stol at vi slapp inn tre mål, sier Solbakken.

22-åringen var også involvert i baklengsmål mot Østerrike i Nations League (1–2) og i den mislykkede EM-playoffen Serbia i fjor høst.

I Solbakkens første kamp mot Gibraltar ble Ajer plassert på benken, etter at landslagssjefen sa rett ut at han burde komme seg videre fra skotsk liga.

Se hvorfor Bernt Hulsker stormet ut av VGTVs studio før kampen mellom Norge og Tyrkia:

Solbakken: - For tynt

Norge har i mange år hatt utfordringer på stopperplass, og rullert svært ofte på hvem som får sjansen. Mot Gibraltar var det Marius Lode og Stefan Strandberg.

– Den bakre fireren innfridde ikke. Defensivt sliter vi, sier Egil «Drillo» Olsen, tidligere landslagssjef, etter Tyrkia-tapet til TV 2.

Solbakken begrunnet valget om de to ulike stopperduoene med at mot Gibraltar ventet Norge å ha mye ballen, mens mot Tyrkia handlet det om å demme opp for Burak Yilmaz.

Les også

Solbakken ber Ajer bytte klubb: – Tror han har fått noen uvaner

– Du vinner ikke kamper internasjonalt med å forsvare deg sånn. Det er for tynt, sier Solbakken etter tapet.

Solbakken trakk frem Ajers stopperkollega Gregersen som et lyspunkt.

– Jeg så en Gregersen i dag som har kjempepotensial, sier Solbakken.