Brann-profiler åpner opp om «veldig usunt miljø»

BERGEN (VG) Negative overskrifter preger sesongoppkjøringen til Brann, men på innsiden har det skjedd en forvandling, ifølge flere sentrale skikkelser.

BRANNSALG: Kåre Ingebrigtsen måtte ta grep da han oppdaget en usunn kultur i Brann. Nå beskrives stemningen i troppen som forvandlet – selv om resultatene i treningskampene ikke har båret preg av det ennå.

Kritikk av fireårskontrakten til Kristoffer Barmen. Dystre tabelltips. Stopperkrise. Tidvis katastrofalt forsvarsspill i treningskamper.

Selv om solen skinner over Bergen by da VG er på besøk fredag formiddag, har det blåst en sur vind rundt klubben som kun vant tre ganger på de siste 15 kampene forrige sesong.

Det som ikke er like åpenbart for den gjengse supporter, journalist eller TV-ekspert, er effekten av den omfattende ryddesjauen Kåre Ingebrigtsen har ledet i vinter.

– Det er ikke sånn lenger nå, men hvis du har 14 stykker som er misfornøyd etter å ha blitt vraket, som går sammen og kanskje er misfornøyd med treneren og medspillere, så danner det seg fort grupperinger innad i klubben. Det skaper et veldig usunt miljø. Man kan løse det hvis man vinner mange fotballkamper, men siden vi ikke gjorde det bra, gikk det ut over alt og alle i klubben. Nå har Kåre fått rensket, sier Kristoffer Barmen til VG.

Les også

Brann-profil kaller kommentator «bølle»

Det har vært en real rengjøring: På høsten dro Christian Eggen Rismark tilbake til Ranheim, mens Gilbert Komsoon ble solgt til Kasimpasa. Ved nyttår løp kontraktene til Ali Ahamada, Taijo Teniste og Gilli Rólantsson ut. Fredrik Haugen dro til AEK Larnaca. Sander Svendsens låneavtale ble ikke fornyet.

VG omtalte i januar at ytterligere fem spillere var uønsket: Bismar Acosta, Amer Ordagic, Erlend Hustad, Marcus Mehnert og Ruben Kristiansen. Kun sistnevnte er igjen og er aktuell som nødløsning på stopperplass. I tillegg har Jesper Löfgren blitt solgt til Djurgården.

– I enkelte grupper som ikke spiller, vil du få en veldig stor dose misnøye. De vil slite i en annen retning, de vil trene på 60–70 prosent og kan fort ta med seg flere ned dit. Det er fryktelig usunt. Det var spillere som hadde utgående kontrakt og følte de var ferdig her. Da var det like greit å begynne å rydde, sette den nye gruppen og komme i gang med det nye prosjektet så fort som mulig, sier Kåre Ingebrigtsen og konstaterer:

– Du har ikke plass til noen råtne epler, for de blir fort flere.

Se hele sekvensen i VGTVs Silly Season-program fra Brann Stadion:

Vegard Forren kom til Brann før seriestart i fjor etter å ha terminert kontrakten med Molde. Han oppdaget en spillergruppe med åpenbare problemer:

– Det var det flere forskjellige små grupper som kanskje ikke gikk godt sammen.

– Var det noen råtne epler i kurven?

– Ja. Det blir sånn når du har en stor og bred tropp med spillere som føler seg mette, som brygger på mye frustrasjon som har ligget og gnagd lenge, folk med ambisjoner som ikke spiller nok, sier Forren til VG og understreker at stemningen er forvandlet:

– Det er et lag med sinnssykt mye mer samhold nå. Et lag som går i samme retning.

Nå mener han og Barmen, til tross for dystre spådommer fra utsiden, at Brann er i stand til å kjempe i toppen av Eliteserien snarere enn i bunnen.

– Det er ikke noe krise i Brann selv om mediene legger det frem som at vi er heldige hvis vi overlever. Jeg lever ikke i den verdenen der, sier mannen som nettopp satte sitt pennestrøk på en kontroversiell fireårskontrakt med klubben.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk