Fotball

Dette er hverdagen Viking må håndtere: – Hvis vi ikke kan takle dette, har vi ingenting her å gjøre

Snø like ved krittlinjen, få tilskuere, enkle forhold og en gjeng med glade amatører som både driver en campingplass og en fotballklubb. Det er hva som venter når Viking skal møte Tromsdalen.

Slik så det ut på Tromsdalens hjemmebane da TUIL og Fredrikstad møttes i fjor høst. Små forhold, enkle kår og snø rundt banen venter Viking i morgen.
  • Kjetil Flygind

– Bjarne Berntsen må gjerne ta med seg skiene sine. For her ligger snøen tre meter fra sidelinjen, og 40 meter fra banen går det fine skiløyper. Og nå skinner solen, det er påskestemning, sier daglig leder i Tromsdalen UIL, Inge J. Takøy.

Bortekampen mot TUIL er ett av eksemplene på det som er hverdagen i 1. divisjon for Viking. Forskjellen er stor fra de flotte forholdene i Jåttåvågen. Stadion er ikke i nærheten, forholdene betraktelig mindre og enklere, og interessen er så som så.

Les også

  1. Berntsen har sett Mjøndalen-tapet på video: – Nesten dårligere enn slik jeg opplevde kampen på stadion

  2. Alf Oskar (103): – Viking har boret seg inn i kroppen min

Bjarne Berntsen var betenkt etter at laget tapte for Mjøndalen på hjemmebane tirsdag. Nå venter Tromsdalen på bortebane.

Har snakket om det

Det kan være en utfordring å takle det. Selv om Bjarne Berntsen mener Viking er godt forberedt på det som venter.

– Jeg tror vi er veldig klar over vår hverdag. Det viste vi mot Kongsvinger, selv om Gjemselund er en helt OK stadion, sier Viking-treneren.

Allerede 9. januar tok Berntsen opp temaet da han hadde sitt første spillermøte. Det blir på mange måter en helt ny hverdag for spillere som er vant til å reise rundt på landets flotteste arenaer.

– Det kan være en utfordring. Men vi er fullstendig klar over hvordan fasilitetene er enkelte plasser i 1. divisjon. Og hvis vi ikke kan takle det, har vi ingenting her å gjøre. Vi vet at Tromsdalen borte betyr en av de banene med minst fasiliteter, det kan være snø og kaldt. Jeg tror ikke det er noen her som tror dette blir lett, sier Berntsen.

Banemannskaper måtte måke banen underveis i kampen mellom Tromsdalen og Fredrikstad i fjor.
Les også

«Viking – veien tilbake»: Episode 4

En annen verden

Tromsdalen spiller sin første hjemmekamp for sesongen. I den ene kampen de har spilt klarte de 1–1 borte mot Sogndal.

Men der Viking er en veldrevet organisasjon med heltidsproffe spillere, er ingen i TUIL det. Det er de glade amatører mot proffene. De driver en ganske stor campingplass, og på kontoret er det to stykker som kun jobber med sport. Med trenerteamet blir det tre-fire, opplyser Inge J. Takøy. Budsjettet i fjor var på rundt ti millioner kroner. Vikings budsjett er seks ganger så stort.

Tilskuertallet er omtrent det laveste i 1. divisjon, og spillerne studerer og jobber ved siden av. Flere går på minimumskontrakter.

– Jeg forstår problemstillingen. Vi har ikke en stadion som holder eliteserienivå, men bortegarderoben er fem ganger bedre enn på Åråsen. Den har til og med egen trenergarderobe. Det er det ikke alle som har, sier Takøy muntert.

Snødde denne uken

Det snødde mye i Tromsø tidlig i uken, men banen er godkjent for spill av NFF.

– Så vidt meg bekjent er dette første gang disse to lagene møtes. Og det blir gjerne naturlig at det er mer stas for TUIL å møte Viking enn omvendt. Viking som klubb og Stavanger som by skal ikke være i 1. divisjon. De skal være med og prege Eliteserien. Men sånn sett er det jo litt spesielt med 1. divisjon i år, med tre lag fra Eliteserien som er nede.

– Men banen vår er grønn og fin. Vi ønsker Viking hjertelig velkommen, sier Takøy.

Viking reiser nordover allerede i dag. Det blir en lett trening på stadion etter ankomst Tromsø før morgendagens kamp.

Les mer om

  1. Viking FK
  2. Tromsdalen Fotball