Fotball

I helgen kan det åpnes for en regelendring som vil revolusjonere fotballen

Den nye FIFA-presidenten utfordrer allerede Sepp Blatters prinsipper.

DISKUTERER REGELENDRING: Testing av videodømming kan bli innført i engelsk fotball allerede neste sesong. Her er Manchester Uniteds Wayne Rooney i duell med Liverpools Kolo Touré. Foto: NTB scanpix

 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen

Tidligere FIFA-president Sepp Blatter var lenge en sterk motstander av videodømming. På slutten av regjeringstiden åpnet han for at videodømming kanskje burde bli innført i fotballen, men den nyvalgte FIFA-presidenten går langt lenger.

Gianni Infantino uttalte denne uken at han innen kort tid vil innføre testing av videodømming for å hjelpe dommere til å ta korrekt avgjørelse i ulike situasjoner. International Football Association Board (IFAB), som forvalter fotballens regelverk, skal diskutere temaet på årsmøtet deres denne helgen.

 • Bør videodømming tillates i fotball? Stem nederst i artikkelen!

Det er ventet at det vil bli vedtatt at testing av videodømming kan bli implementert så snart det lar seg gjøre. Tyske Bundesligaen har sagt seg villig til å teste ut teknologien, og vi kan derfor se videodømming i praksis der allerede fra neste sesong. Også engelske FA Cupen trekkes frem som en aktuell testarena for teknologien.

Les også

«Tiden med kriminalitet og maktmisbruk i FIFA er ikke over»

— Vi må sette i gang seriøse tester

– Styret ga en sterk anbefaling til årsmøtet i Cardiff 4.-6. mars om å gi grønt lys for eksperimenter med videodømming, het det i en uttalelse fra IFAB etter et møte i januar.

– Protokollen for slike eksperimenter ble analysert i dag og vil bli ferdigstilt før årsmøtet. Utprøving kan starte så snart rammene og tidslinjene er fastslått, het det videre.

NYVALGT: Gianni Infantino uttalte denne uken at han innen kort tid vil innføre testing av videodømming for å hjelpe dommere til å ta korrekt avgjørelse i ulike situasjoner. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB scanpix

Infantino er klar på at videodømming ikke må gå på bekostning av flyten i spillet.— Fotball er en spesiell sport. Det er den vakreste og viktigste idretten i verden. Vi må ikke drepe fotballen. Noe av det særegne med fotball er flyten i spillet. Det er ikke som i mange andre idretter, der du har tid til å stoppe opp for å se på en video.

— Vi må se på hvordan teknologiske hjelpemidler påvirker flyten. Vi må sette i gang seriøse tester heller før enn senere, sa den nyvalgte FIFA-presidenten.

Videodømming er en del av en rekke andre idretter, blant annet amerikansk fotball. I National Football League (NFL) er det imidlertid langt mer stopp i spillet enn i fotball. Ifølge det amerikanske nettstedet Quartz varer en kamp i amerikansk fotball i gjennomsnitt tre timer og 12 minutter. Av denne tiden er ballen i gjennomsnitt i spill bare i 11 minutter.

Les også

FIFA vraket den omstridte sjeiken - Infantino valgt til ny president

Slik vil videodømming fungere

Det har de siste årene vært tillatt med mållinjeteknologi i fotball for å avgjøre om ballen har passert målstreken eller ikke. Nå kan det altså bli åpnet for teknologi som omfatter andre deler av fotballkamper.

Fotballtoppenes planer er imidlertid at videodømming ikke skal føre til flere stopp i spillet. I stedet vil det fungere slik at dommeren vil ha radiokontakt med en dommerassistent med tilgang til videobilder, og slik få hjelp til avgjørelser som røde kort og offside.

International Board forvalter fotballens regelverk og består av representanter for FIFA og de britiske fotballforbundene.

Det kreves minst seks av åtte stemmer på IFAB-årsmøtet for å godkjenne endringer i fotballens regelverk.

På agendaen for helgens møte står også en modernisering og forenkling av fotballens regelverk. Det vil også bli diskutert å åpne for en fjerde innbytter i ekstraomganger, og det vil bli sett på praksisen der lag kan få trippel straff, der en forseelse kan føre til rødt kort, straffe og mål imot.

 1. Les også

  Espelund kvier seg for nytt FIFA-verv

 2. Les også

  Her er Norges nye fotballpresident

 3. Les også

  Ekspertenes reaksjon på FIFA-valget: - Det kunne vært verre

Les mer om

 1. Internasjonal fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  NFF-topp åpner for videodømming i norsk fotball

 2. FOTBALL

  Dette er de nye endringene i fotballregelverket

 3. FOTBALL

  Fjerner trippelstraffen og innfører mer videodømming

 4. FOTBALL

  FIFA bekrefter: Skal bruke omstridt teknologi i sommerens fotball-VM

 5. FOTBALL

  Videodømming splitter de to kommentatorene: – Det er utrolig frustrerende

 6. FOTBALL

  Foreslår store endringer i fotballregelverket: Dette vil de ha slutt på