Fotball

Branns nye sportssjef: - Jeg har mye å lære

Rune Soltvedt innrømmer at han må vokse inn i rollen som sportssjef.

Rune Soltvedt er fast ansatt som sportssjef.
  • Anders Pamer

Han jobbet på fabrikken i Dale fra han var 16 år. Han var fengselsbetjent i ti år. Siden har han trent barn i Brann. Tirsdag ble han fast ansatt som sportssjef i Brann. Rune Soltvedt har bokstavelig talt jobbet seg oppover. Nå skal han ta Brann oppover.

KOMMENTAR:

Les også

Brann gambler med den viktigste jobben

Og hans første budskap som klubbens øverste sportslige ansvarlige, er dette:

— Jeg er fullstendig klar over hvor klubben er akkurat nå. Det er et enormt gap mellom det og der vi faktisk skal være.

Da er det kanskje ikke det gunstigste av utgangspunkt at Soltvedt må spare, samtidig som klubben med raske skritt skal nærme seg toppen av norsk fotball igjen.

— Jeg har et klart bilde av hvor vi skal komme. Det er å komme tilbake som toppklubb. Det arbeidet består av enormt mange oppgaver. Men vi har en anstrengt økonomi, vi kan ikke lenger bruke masse penger på dyre kjøp, høye lønninger og sign-on-fees, sier han.

- Må vokse inn i rollen

Mannen fra Stanghelle er vant til å klatre: Deltidsansatt i 2005 som guttelagstrener, fast ansatt to år senere, utviklingssjef fra 2012. Og det er nettopp balkgrunnen som sjef for de unge Brann-menn som har bidratt til at han nå har nådd til topps. Soltvedt er nådeløs på treningskultur og har sett seg lei på at Brann-spillerne blir oppfattet som useriøse og festglade.

Les også

Nå er han ansatt som sportssjef i Brann

— Jeg tror det har vært viktig at de som har ansatt meg har sett hva vi har fått til i utviklingsavdelingen. Det å bygge et fundament som er trygt og godt, blir viktig. Derfor er det kulturarbeidet vi skal gjøre, utrolig viktig. Jeg vil at Brann skal bli snakket om i positive ordelag når det kommer til prestasjonskultur. Det er viktig at vi trener godt og trener nok , sier han.

Rune Soltvedt, her fra jobben som utviklingssjef for noen år siden. Kasper Skaanes t.v.

Han beskriver at han ble glad, stolt og rørt da han fikk beskjeden om at de syv månedene som konstituert var ferdig. I de månedene har han drevet med kjøp og salg av fotballspillere, dette som i økende grad blir kalt spillerlogistikk. Soltvedt mener han har klart seg bra.— Jeg har vært ærlig og sagt at jeg må vokse inn i denne rollen. Alt er nytt, jeg ble kastet inn i det med Badji-saken og salget av Vindheim. Jeg føler vi gjorde gode handler på de andre vi fikk inn. Jeg har et nettverk, selv om andre som har jobbet med dette i 15 år, har et bedre nettverk. Jeg vil vokse inn i rollen, jeg synes personlig det har gått bra. Så handler det om å knytte til oss flinke personer.

- Ingen nese i sky

Sportssjefstillingen i Brann er attraktiv. Søkermassen er ikke kjent, men trolig kunne Brann headhuntet langt større og mer profilerte navn enn Soltvedt i markedet. De valgte å gå for 46-åringen fra Stanghelle, selv om han har liten bakgrunn fra toppfotball.

Men kanskje kan han kompensere mangelen på erfaring med andre egenskaper. En av disse egenskapene, en meget udefinerbar en, som mange gode sportssjefer besitter, er teft.

- Har du teft? Det er en egenskap Per-Ove Ludvigsen ble tillagt, dette at han kunne se hva som var et godt kjøp?

— Jeg håper og tror jeg har den teften, jeg opplever det selv. Men jeg har et godt team rundt meg, sjansen blir da mye større for å lykkes. Jeg er opptatt av typevalg. Vi må få inn de riktige typene – ikke bare ferdighetene. Spillere med den rette holdningen. I Brann handler det ekstremt mye om holdningen og hodene deres.

- Har du mye å lære?

— Ja, absolutt. Det har jeg hatt hele livet. Jeg er ikke naiv, men ydmyk og vet at jeg har mye å lære. Jeg har ingen grunn til å gå med nesen i sky. I de syv månedene her har jeg blitt utfordret kolossalt mye. Og lært mye.

- Er du en tøff leder?

— Jeg har aldri kvidd meg for å se folk i øynene og være ærlig. Men jeg trenger ikke å briske meg og bruse med fjærene. Men jeg har aldri hatt problemer med å tøffe beslutninger.

Les også

  1. Brann-spillerne får alkoholforbud under ny trener

  2. Brann vil legge kunstgress på Stadion

  3. Johannesen blir ny Brann-leder

Les mer om

  1. Fotball 1. div