Riise så for seg mobberne mens han trente

Før alle andre hadde stått opp, på joggetur i stiv kuling og regnvær, brukte John Arne Riise mobbingen av seg selv som motivasjon.

  • Eirik Nesset Hjelvik

Riise tror det er en av årsakene til at endte som en av Norges mest suksessrike fotballspillere.

I kveld sendes dokumentaren «Venstrebeint — John Arne Riise» på TV-kanalen MAX. I et klipp Sunnmørsposten har fått tilgang til forteller Riise om tiden som 13-14-åring i Ålesund.

Ifølge han selv var det ikke bare enkelt. Riise har tidligere stått fram og fortalt at han følte seg mobbet i ungdomsperioden. I sin egen dokumentar legger han ikke skjul på at mobbingen ble en voldsom motivasjonsfaktor i en periode der han trente over 20 timer i uka.

Les også

Det er 88 norske fotballproffer i utlandet. Chuma Anene valgte Makedonia.

— Når du står opp seks om morgenen, og det pisser ned, det blåser og det er drittkaldt, så har du drittslengingen i hodet. Du ser for deg den fyren eller de på skolen som slenger dritt til deg. Når du løper opp en bakke og det er sørpe, dritt og faenskap når du løper, da bare ser du for deg og pusher deg ekstra hardt og tenker at du «faen meg skal vise dem», sier John Arne Riise.Resten er historie. John Arne Riise endte opp som proff i utlandet, har spilt for Liverpool og vunnet Champions League. Han har på mange måter «vist dem».

En av hans største styrker

Nå i ettertid tror ålesunderen at hans vilje og styrke til å slå tilbake - som for eksempel etter mobbingen i ungdommen - er en av årsakene til hans suksessrike karriere.

— Det vil jeg si. Dette har jeg brukt flere ganger når det har vært tungt. Jeg mener at min aller største styrke og suksessfaktor er den mentale styrken, at jeg gang på gang har kunnet vridd noe negativt i hverdagen til noe positivt, sier John Arne Riise til Sunnmørsposten.

- Hvordan opplevde du mobbingen på skolen?

— Man føler seg alene og må hele tiden jobbe med seg selv for å kunne bli akseptert. Jeg sier ikke at dette var hele tiden, men det var de samme hver gang, svarer Riise.

Les også

Dette er John Arne Riises neste klubb

Han har sin teori om hvorfor det ble slik.

— Det skyldtes nok som så mye annet; sjalusi og misunnelse. Man skal ikke være glad på andres vegne hvis noen andre enn deg selv lykkes. Det er utrolig, men sant. Sånn er det for mye av, sier Riise - som selv har stått opp for kampen mot mobbing tidligere.

Der har han fortalt at mye av mobbingen gikk på hårfargen og fregnene.

I ettertid har Riise møtt på flere av personene han følte seg mobbet av i ungdomsperioden.

— Det var riktignok en del tid etter, men de latet som ingenting. Som om det ikke hadde skjedd. De var meget beskjedne da, ja. Jeg er ikke ute etter å ha fiender, så jeg var smilende og hyggelig. Men jeg husker selvsagt, sier Riise og følger opp:

— Hvordan mitt liv ble og hva jeg har opplevd var svar nok. Jeg visste de var misunnelige og angret. Det smakte godt, sier 34-åringen.

I ettertid er ikke Riise i tvil om at han har kommet ut av det hele som en sterkere person. Det håper han kan være til inspirasjon for andre som har det tøft.

— Jeg er stolt over måten jeg har taklet det og hva jeg har opplevd, sier Riise.

- Alltid følt støtte fra mannen i gata i Ålesund

Nesten helt siden John Arne Riise forlot Ålesund til fordel for profflivet i Monaco allerede som 17-åring, har det blåst rundt hans forhold til Ålesund og AaFK.

Den siste tiden har imidlertid blitt brukt til å røyke fredspipe, blant annet med AaFK-direktør Henrik Hoff.

Les også

Riise skal ta trenerkurs: - Jeg vil bli som Rekdal

— Det har vært turbulent, men ikke verre enn at det ble bra igjen for litt siden. Ålesund vil alltid være en del av min historie og karriere. Jeg er veldig glad for at alt er i orden og at vi kan se framover, sier Riise.

Den siste tiden har Riise virket svært sugen på å avslutte karrieren i lag med broder Bjørn Helge Riise i AaFK. Nå håper Riise på fortgang i prosessen.

— Jeg er positiv til å spille der allerede i januar om alt ordner seg for alle parter. Det hadde vært en drøm å kunne spille der det startet, sier han.

Riise håper AaFK-publikummet ønsker han tilbake. For tross mobbing og kontroverser med AaFK, er storebror Riise klar på at han aldri har følt på manglende støtte fra den vanlige mann i gata i Ålesund.

— Jeg har nesten alltid hatt utrolig mye støtte fra folk i gata i Ålesund. Det betyr mye for meg, sier John Arne Riise.