Det hviler en mars-forbannelse over Norge

Martin Ødegaard var tre måneder gammel sist landslaget vant en kvalikkamp i mars.

Ole Gunnar Solskjær og det norske landslaget jubler etter Solskjærs 1-0 scoring. Norge vant kampen 2-0. Siden har det gått elendig med landslaget i kvalifiseringskamper i mars mpned.
  • 100% Sport

Mars har lenge vært en vond måned for Norges landslag i fotball, men slik har det ikke alltid vært. I årene som har endt med sluttspillplass har mars vært en jubelmåned.

— Det er lenge siden Norge har vært i sluttspill, men det er det vi prøver på. Det er kanskje på tide at vi lykkes i mars igjen, sier Tarik Elyounoussi.

Les også

Kroatias store stjerne ble drevet på flukt: - Krigen gjorde meg til den personen jeg er i dag

Norge har tatt bare tre av 21 mulige poeng på de sju siste kvalifiseringskampene spilt i mars, og flere ganger er sluttspilldrømmen i realiteten blitt knust i årets tredje måned.

Forrige gang Norge vant en kvalifiseringskamp i mars var i 1999, da Martin Ødegaard var tre måneder gammel. Den gang scoret Ole Gunnar Solskjær begge målene da Hellas ble slått 2-0 på Olympiastadion i Aten.

Per Ciljan Skjelbred, Martin Ødegaard og Valon Berisha bærer mål på trening.

Det var den første av ni strake seirer, den lengste seiersrekke i landslagets historie, som bar Norge til EM-sluttspill. På 1990-tallet var Norge faktisk ubeseiret i marslandskamper og vant sju av åtte. Siden 2000 er det blitt to seirer og sju tap på 15 landskamper i mars.

Hat trick

Både i 1993 og 1997 leverte Norge sterke prestasjoner i mars og avsluttet sesongen med VM-billett i lomma. Ved de anledningene handlet det ikke om kvalifiseringskamper, men suksess for laget og spesielt for en spiss skapte selvtillit og flyt inn mot de avgjørende kampene.

Les også

Vegard Forren har slanket bort mange kilo

I 1993 ble Qatar slått 6-1 på bortebane med tre mål av Jan Åge Fjørtoft.

I 1997 ble Forente arabiske emirater slått 4-1 på bortebane med tre mål av Tore André Flo.

Tarik Elyounoussi (til h.) og lagkaptein Per Ciljan Skjelbred er klare for å kvitte seg med marsspøkelset som har hjemsøkt landslaget.

En spiss var altså i fokus ved alle tre anledninger: Fjørtoft, Flo, Solskjær. Lørdag står det om viktige EM-poeng når gruppeleder Kroatia tar imot på Maksimir stadion, og kanskje er det Elyounoussis tur. Tysklandsproffen vil veldig gjerne bidra til norsk poeng.

Håper på reprise

— Vi har lyst til å kvalifisere oss, og da må vi ta poeng. I Kroatia vil det være fint med ett poeng, strålende med tre. Det ville også vært fint å ta bort det at vi ikke er et marslag, sier han.

Per-Mathias Høgmos lag viste i fjor at det kan spille gode bortekamper også i mars. Da leverte Norge en meget god prestasjon og spilte 2-2 borte mot Tsjekkia. Elyounoussi kom til en rekke store sjanser i den kampen.

— Da styrte vi det meste. Jeg håper på et slikt kampbilde igjen, sier 27-åringen.

(©NTB)