Fotball

Dansk dynamitt reddet spenningen i Eliteserien

Sarpsborg 08 ble reduserte til ti mann tre minutter før slutt – vant på overtid.

Sarpsborg-spillerne jublet ellevilt etter at Patrick Mortensen fikk pirket inn 1–0-scoringen langt inne i overtiden.
  • Thomas Karlsen

BRANN - SARPSBORG 0–1

Det så lenge ut til å gå mot 0–0 i toppkampen i Bergen søndag, men to minutter på overtid dukket Patrick Mortensen opp for Sarpsborg 08 og knep alle tre poengene for bortelaget, som dermed sørget for å tette noe av gapet opp til Rosenborg. Fem poeng skiller nå de to lagene.

– Det er det aller deiligste du kan oppleve som fotballspiller, å få avgjøre dypt inn i overtiden. Men jeg syns det er fortjent at vi tar poengene – vi var klart best mot Brann i hjemmekampen, men fikk bare ett poeng da, sa dansken til Eurosport etter kampslutt, som nå ser frem til høsten i Østfold.

– Men vi er ydmyke og skal holde beina solid plantet på bakken.

Utvist etter skuespill

Brann-trener Lars Arne Nilsen var tilsvarende misfornøyd etter å ha tapt i de siste sekundene av kampen.

– Det er følgefeil på følgefeil inne i boksen på målet. Det skal egentlig ikke være mulig å score på dødball mot oss, og så skjer det likevel, og det er forferdelig skuffende.

At det skulle bli 08 som tok poengene kom derimot overraskende på de fleste på Stadion. Bare fire minutter tidligere hadde Andreas Albech vært nødt til å forlate banen med rødt kort. Sarpsborg-backen hadde allerede gult kort da han forsøkte seg med heller tvilsomt skuespill inne i Branns straffefelt, uten at dommer Døvle lot seg lure. Med ti mann kunne man tilgitt Sarpsborg for å forsøke ri inn et hederlig uavgjort. Isteden sendte østfoldingene opp alle mann på frispark like før slutt – og fikk betalt for motet.

Brann og Sarpsborg 08 lå à poeng før søndagens kamp, og burde i så henseende hatt masse å spille for. Likevel: dess mindre sagt om første omgang på Brann Stadion, jo bedre er det antagelig.

– Vi må få ballen ned på bakken og tørre mer i andre omgang, sa Sarpsborgs Anders Trondsen til Eurosport i pausen, etter en omgang nærmest kjemisk renset for målsjanser.

– Det er aldri feil å score mål i fotball.

Og bare ti sekunder ut i annen omgang kunne de også gjort det, dersom dommer Tom Ivar Døvle hadde pekt på straffemerket da 08-ving Krépin Diatta ble tilsynelatende hektet av Brann-stopper Bismarck Acosta på vei igjennom feltet.

Se høydepunktene fra kampen her:

Brann målløse for tredje kamp på rad

Om finspillet uteble i annen omgang, hardnet det om ikke annet til ute på gressmatten: duellene og etterslengene ble flere, og etter hvert strammet hjemmelaget grepet, omtrent i takt med at himmelens sluser åpnet seg over Bergen.

Sarpsborg 08s største sjanse før den avgjørende scoringen var det Tobias Heintz som fikk, da tomålsscoreren fra midtukekampen mot Lillestrøm fikk stå umarkert i feltet og heade kraftfullt mot mål fra ti meter, men forsøket endte knappe halvmeteren utenfor. Syv minutter før slutt headet også nevnte Patrick Mortensen i nettveggen fra bare noen meters hold.

Nærmest for Brann kom vanligvis treffsikre Fredrik Haugen, da han plukket ned nedfallsfrukten etter en duell, men skuddet fra 17 meter humpet og spratt godt utenfor 08-keeper Anders Kristiansens høyre stolpe.

Ingen god generalprøve for Brann, altså, som på torsdag skal forsøke å ta seg til neste runde i Europa League. Kampen var den tredje målløse på rad for Brann.

– Akkurat nå er vi fryktelig skuffet, men vi skal slå tilbake, sa Brann-trener Nilsen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. SK Brann
  3. Sarpsborg 08