Fotball

De 11 dagene som snudde norsk fotball

Norske klubber gjør det bra i Europa, og nå har EM-feberen tatt landet. Hva skjedde?

Til venstre sukker Per-Mathias Høgmo etter 0-0 hjemme mot Aserbajdsjan. Til høyre er stemningen en helt annen: Jo Inge Berget brøler etter en scoring i den prestisjetunge seieren over Kroatia.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

12. juni: Soundtracket til det norske landslaget er pipingen fra et frustrert Ullevaal-publikum.

Spillerne i rød drakt tuslet sluk-øret av gresset etter 0-0 mot Aserbajdsjan.

Aserbajdsjan. Selv ikke lag nummer 115 på FIFA-rankingen klarte vi å slå. Uavgjortresultatet fulgte det pinlige 1-5-tapet i Zagreb i mars.

«Norges elendighet skyldes (...) at vi ikke har gode nok spillere», og «problemet er at vi ikke har draget. Vi er ikke gode nok», skrev Dagbladet.

Her forklarer Per-Mathias Høgmo hvorfor Norge slapp inn fem mål mot Kroatia.

«1. omgangen var begredelig. Hadde publikum vært litt mer engasjert i dette laget, hadde pipingen vært godt hørlig. Norge evnet ikke», oppsummerte VG.EM-spill virket som en fjern drøm.

Da Bulgaria-kampen 3. september nærmet seg, rettet Aftenposten søkelyset på lederen. «Ingen kan se på landslagssjef Høgmo at han er en presset mann. Men det bør han være. Med tap mot Bulgaria vil det være flere enn Mini Jakobsen som vil kreve hans avgang».

Plasseringer langt nede på 60-tallet på oversikten over verdens beste landslag gjør noe med stoltheten. Med all respekt, Norge skal ikke være bak land som Peru, Burkina Faso, Panama og Gabon.

Vi møtte Omar Elabdellaoui i Athen: — Jeg fikk jeg se hvor kynisk det var. Og jeg måtte bare bli som de andre.

Europanedturer

Så var det klubblagene i Europa, da.

Optimismen var ikke all verdens da våre representanter gikk til kvalifiseringskampene i sommer. Etter at Rosenborg og Molde i fjor sørget for tidenes dårligste norske innsats i E-cupene, etter en årrekke med nedturer, var ikke akkurat forventningene skyhøye.

De siste årene har Norge ligget ganske stabilt på 26.-plass på oversikten over europeisk klubbfotball, midt på treet blant de 54 nasjonene.

- Det viser hvor vi står med klubbfotballen, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb om bunnivået for ett år siden.

Slo hardt tilbake

- Ja, den forandringen kom veldig fort!

Den samme Semb gliser dager før morgendagens møte med Malta.

Ullevaal stadion har vært utsolgt i en uke. Det samme publikum som fikk ut sin frustrasjon i pipelydene i sommer lukter nå EM-fest ved franske vingårder og Middelhavets strender neste sommer.

11 dager ved forrige månedsskifte var alt som skulle til for å gi Fotball-Norges skadeskutte selvbilde en etterlengtet opptur.

Jo Inge Berget ble avgjørende for Norge mot Kroatia. Her roper landslagssjef Per-Mathias Høgmo instrukser til Berget.

27. august sørget Rosenborg og Molde for å sende Steaua Bucuresti og Standard Liege ut av Europaligaen og seg selv inn i gruppespillet. Den samme duoen som skjemte seg ut med bunnotering i fjor, har allerede sikret Norges beste sesong i europacupene siden 2007-08-sesongen. 3. september slo Norge Bulgaria, tre dager senere ble kroatiske stjerner utspilt på Ullevaal.

Synergieffekt

- Det er utrolig kult å få være med på dette, smiler Alexander Søderlund.

Han er spiss for både Rosenborg og landslaget, og har dermed fått se stemningsskiftet på nært hold. Semb mener det ikke er tilfeldig at det forløsningen har kommet samtidig for klubbene og Høgmos menn.

- Jeg tror det er en veldig synergieffekt der. Spesielt de som spiller for norske lag, har en kjempeeffekt. Dette kjenner vi til også til fra suksessperioden fra 90-tallet, sier Semb, og peker på tiden da Rosenborg herjet i Champions League, mens landslaget kvalifiserte seg til mesterskap.

Fortjent flaks

Da var Drillo sjef for Norge. Han har ofte understreket viktigheten av flaks i fotball, samtidig som han har sagt at du må gjøre deg fortjent til å ha flaks.

Både RBK og MFK har hatt sine runder med tur på veien mot gruppespill, mens et mislykket frisparktrekk i Sofia fra Stefan Johansen til Vegard Forren så genialt ut da ballen havnet i krysset og Norge vant 1-0. At Norge møtte Kroatia akkurat da den mer meritterte motstanderen opplevde uro og splid i spillergruppen var selvsagt tur.

- Hva er det som gjorde at Norge plutselig fortjente den nødvendige flaksen?

- Det er en veldig interessant refleksjon. Det er vel litt sånn at om du har en spesiell kompetanse i et lag, så kan du spille dårlige kamper, men likevel få et godt resultat. Har du ikke kompetansen, blir det aldri mer enn nesten. Nå er Norge i den posisjonen at vi har såpass med kompetanse at om vi spiller opp mot vårt beste, så kan vi slå nesten alle, sier Semb.

Norske fotballfans er nok av nesten.

De neste dagene står EM-deltagelse på spill! Kort ned ventetiden med disse sakene:

Norges nye landslagsback: — Å være «cocky» har aldri funka for meg, jeg har det ikke i meg.

En norsk gladnyhet og sju andre ting å se opp for denne landslagshelgen.

Bertil Valderhaug kommenterer: Ut med Messi og Ronaldo - nå er det godt nok å være norsk igjen.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball