Fotball

- 8,4 prosent sjanse for at Norge kommer til EM

<p><strong>OSLO:</strong> Matematikerne levner ikke Norge store EM-muligheten. Men landslagsspillerne er uenige i utfallet av talleken.</p>

Ågeler Foto: Digitalsport

 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

På bakgrunn av tidligere spilte kamper i EM-gruppe C har forskningsinstituttet Norsk Regnesentral beregnet utfallene i de resterende kampene (se www.nr.no og Aftenposten TV).

Sannsynlighetsberegningen gir Norge 8,4 prosent sjanse til å kvalifisere seg for EM-spill i Sveits og Østerrike neste sommer.

Landslagsspillerne selv hevder de ikke bryr seg om prosenter, tall og matematikk.

— Jeg orker ikke å bruke tid på prosentregning, jeg vet vi er gode nok til å spille i fotball-EM. For å si det sånn - jeg har spilt på langt lavere odds enn dette og vunnet. Gi meg en odds på dette regnestykket og jeg vil satse penger, sier Steffen Iversen til Aftenposten.

- Dette var lavt, men vi kan ikke henge oss opp i slike tall. Vi har i hvert fall bedre sjanse enn dette, sier angrepsmakker John Carew.

Midtstopper Brede Hangeland mener statistikk og tall er noe som hører historien til, og ikke kan brukes i fremtiden.

— Men vi får motbevise disse dårlige tallene, selv om de ikke var særlig oppløftende. Hvis vi har litt mer hell enn tidligere i kvalifiseringen er det mulig for oss å komme til EM. Vi har selv satt oss i en unødvendig vanskelig situasjon, alle kan jo se at vi burde hatt mer enn ett poeng på de tre siste kampene, sier Hangeland.

— Jeg vil ikke spekulere i hvor store EM-sjanse vi har, men nå skal vi ut i to kamper vi absolutt skal vinne. Det er godt vi skal møte Malta i dag, nå er det ingen vei utenom, sier Erik Panzer-Hagen.

Ifølge Norsk Regnesentral har Norge 50 prosent sjanse til å slå Malta.

- Det viser hvor lite greie matematikere har på fotball, sier landslagssjef Åge Hareide til Aftenposten TV - og ler godt.

Spørsmålet er hvor mye sannsynlighetsberegningen er verdt. Før 2004-EM var Hellas tippet nord og ned av ekspertene. Norsk Regnesentral ga grekerne 0,0 prosent sjanser til å vinne EM. Men Hellas gjorde det umulige mulig og vant finalen mot Portugal.

Se intervju med sjefsforsker Magne Aldrin ved Norsk Regnesentral på Aftenposten TV.

SLIK HAR DE REGNET UT

Norsk Regnesentral har gitt hvert enkelt lag i EM-gruppe C et styrketall ut fra de kampene som allerede er spilt.

Etter at styrketallene er tallfestet simuleres/spilles de resterende kampene på en datamaskin. I virkeligheten spilles kampene kun en gang, men for å få frem det tilfeldige elementet har Norsk Regnesentral gjentatt øvelsen 10 000 ganger.

Norge må komme på en av de to første plassene for å kvalifisere seg til EM. Før dagens møte med Malta har Norsk Regnesentral beregnet at det er 8,4 prosent sjanser for at Norge klarer det.

Les mer om beregningene på www.nr.no

 1. Les også

  Vinnertype uten triumfer

 2. Les også

  Opdal: - Utilgivelig hvis jeg sovner

 3. Les også

  "Alt jeg vil, er å spille i EM med Norge"

 4. Les også

  Større EM-sjanse enn i vår

 5. Les også

  Slik knekkes Ullevaal-koden

 6. Les også

  Æ, bæ, Carew er ei pingle

 7. Les også

  EM-håpet ryker foran mål

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  EM-sjansen betydelig svekket

 2. FOTBALL
  Publisert:

  EM-håpet = 17,2 %

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Større EM-sjanse enn i vår

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Solskjærs sjanse til å unngå nedrykk: 4 prosent

 5. FOTBALL
  Publisert:

  72,5 % sjanse for EM

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Her er EM-favorittene: Tar Island en Leicester?