Fotball

Branns gullhelter om trøkket og presset i Bergen: – Du kjenner det på hele kroppen

Brann kjemper om gull, Bergen står på hodet og presset er enormt. – Nyt øyeblikket, sier gullheltene fra 2007.

Tusener på tusener hadde møt frem på Festplassen for å se Branns bortekamp mot Aalesund. Brann tapte, men vant seriegullet dagen etter da Viking slo Stabæk.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

Flomlys. Fullsatt stadion. Seriefinale. Brann mot Rosenborg i lidenskapelige Bergen.

Det blir ikke mye større i norsk fotballsammenheng. Det er heller ikke så mye som er større enn å vinne seriegull med Brann.

Med seier over Rosenborg, overtar Brann tabelltoppen og har gullskjebnen i egne hender tre runder før slutt.

– Spillerne kommer nok til å reagere forskjellig på trøkket og rammen rundt kampen, tror Thorstein Helstad, som ble toppscorer med 22 mål da Brann vant seriegull i 2007.

Les også

Skal du være trønder eller bergenser i helgen? Her er svaret til rådløse østlendinger

Thorstein Helstad, Azar Karadas og Brann-spillerne ble møtt av tusenvis av supportere ved Brann Stadion da de ble seriemestere. Brann tapte dagen før, men Viking slo Stabæk i Stavanger og gullet var sikret.

Høsten da Bergen tok av

Brann hadde ikke vunnet seriegull på 44 år. Den høsten tok Bergen fullstendig av. For første gang på flere år opplevde avisene oppgang i løssalget. Utelivsbransjen gned seg i hendene, for hver helg den høsten ble det rigget til fest.

Brann vant gullet 16.081 dager etter forrige gang.

Etter det har Rosenborg vunnet serien fem ganger, Brann ingen. Bergenserne er mer enn klare for å rive trønderne ned fra tronen – slik de var for 11 år siden.

Les også

28 magiske Brann-trekk tente gullhåpet for fullt

Vi har snakket med fire av serievinnerne fra 2007, om hvordan det er å være gulljagende Brann-spiller med det trøkket som kan være i Bergen.

– Engasjementet er søramerikansk, de er utrolig patriotiske, det sitter langt inne i sjelen for bergensere hvordan fotballaget gjør det. Jeg syntes det var utrolig gøy å spille med det engasjementet og trøkket rundt de store kampene i 2007. Vi fikk jo med oss folkesnakket, at det var et helt annet liv i byen. Men der og da, i de store kampene handlet det om å stenge ute presset. Det er også mitt råd til dagens Brann-spillere: Tenke på at det ikke er så mye mer enn tre poeng det handler om. Men samtidig nyte øyeblikket, det er slike oppgjør som er gøy, sier Helstad.

Erik Huseklepp scoret ett av målene da Brann slo Odd i Bergen 23. september 2007.

Jubel for hver pasning

Erik Huseklepp vokste opp med å gå på Brann Stadion. Han hadde virkelig følt på byens sult etter å vinne serien igjen.

– Det kan være at noen av spillerne nå kjenner på det, at det er litt skummelt. Men det er ikke skummelt, folk er der for å backe dem opp. Jeg syntes det var helt fantastisk. Jubelen da du slo en pasning, jubelen etter et skuddforsøk – selv om ballen gikk 3–4 meter utenfor. Det var helt vanvittig.

Huseklepp har merket de enorme forventningene i Bergen de siste dagene.

– Det viktigste er at man angriper kampen, ikke tenker på at det er skummelt og utfordrende.

 • Les kommentaren til Ola Bernhus: Er ikke fotball artig lenger, Rosenborg?

I 2007 ble Brann «sofamestere». Viking slo Stabæk på en mandag, og da var gullet i boks selv om Brann tapte borte mot Aalesund dagen før.

Brann-spillerne var samlet for en markering på stadion. Utenfor sto det tusener av supportere med bengalske lys og sang i oktobermørket.

I sentrum løp folk i gatene, bilførerne tutet i hornet, byen samlet seg til en spontan seiersfest.

– Det vi var kjempeflinke til i 2007 var å bruke all stemningen til noe positivt og ikke frykt, sier Jan Gunnar Solli.

Martin Andresen løftet pokalen foran titusenene av bergensere på Festplassen 28. oktober 2007.

– Følte på den gode energien

Han var ny i Brann det året. Solli kom fra Rosenborg, der han hadde vunnet tre seriegull.

– Vi følte ikke på presset, vi følte på den gode energien. På den vanvittige lidenskapen og sulten. Det var jo så mange år siden Brann hadde vunnet seriegull, derfor var det så spesielt. Alle brydde seg. Eldre og barn, alle dem vi møtte i gaten var helt i hundre.

– Har du noe godt råd til dagens Brann-spillere som kjemper om seriegull?

– Følg den oppskriften de gjorde mot Stabæk (2–1-seier). De må finne tilbake til den vanvittige jobbmoralen og trøkket i andre omgang, og bruke den for alt det er verdt med publikum i ryggen på hjemmebane. Ta kampen med én gang. Være vrien å spille mot. Slenger de seg ned i den første sklitaklingen får de bergenserne med seg. De må gjøre Rosenborg-spillerne stresset. Det er «partytime i Bergen», det gjelder bare å dukke opp på festen og ta sin del av kaka.

Vi ba kommentatorene i Bergens Tidende og Adresseavisen om å sette opp sine drømmelag bestående av spillere fra de to mannskapene. Her er deres forslag:

Her kan du sette opp ditt eget Brann/RBK-lag!

Det koker i Bergen og blant Brann-supporterne før møtet med Rosenborg. Her ved innmarsjen på Brann Stadion tidligere i år.

Tror dagens spillere koser seg

Midtstopper Olafur Örn Bjarnason mener Bergen, Brann og fotball er unikt. Spesielt når det går bra.

– Det er vanskelig å beskrive, for du må oppleve det selv. Men du kjenner det på hele kroppen. Trøkket. Presset. Forventningspresset. Det er en enorm fallhøyde, men det gjør det også artig.

– Hvordan tror du dagens Brann-spillere har det før RBK-kampen?

– Jeg tror de koser seg. Plutselig er de i en annen posisjon enn for en måned tilbake. Nå er de i utfordrerposisjon, men alt er likevel i deres hender. Vi har sett svakhetstegn i Rosenborg, Brann har hjemmekamp, de kommer inn i kampen med mer selvtillit og tro på seg selv.

– Hva er ditt råd?

– Slippe ned skuldrene og kose seg i øyeblikket. Det er enklere sagt enn gjort, for det er forventningspress fra alle kanter. De må finne den gode følelsen for å takle presset og prestere. Som for eksempel da de var på besøk på Lerkendal i vår (Brann vant 2–1). Du så på kroppsspråket at de koste seg.

– Skulle du ønske at du var Brann-spiller i dag?

– Jeg skulle ønske jeg var Brann-spiller hele tiden!

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking1163221111021
3Molde9612179819
4Strømsgodset105231615117
5Aalesund94231011-114
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Bergen
 3. SK Brann
 4. Brann Stadion