Klaveness blir elitesjef for norsk fotball

– Det er ingen tvil om at vi har underprestert, sier Lise Klaveness som nå skal lede arbeidet med å gjenreise toppen av norsk fotball.

Lise Klaveness starter i NFF i september.

I sommer blir hun første kvinnelige TV-kommentator i fotball-VM. Nå blir Lise Klaveness, som de fleste kjenner som fotballekspert i NRK, sjef for elitefotball i Norges Fotballforbund.

– Norge er et foregangsland som ansetter en kvinne som leder for elitesatsingen, men det er ikke et fokus for meg. Internt i avdelingen jeg nå skal lede må det være et faglig fokus, og det er irrelevant at jeg er kvinne, egentlig, sier Lise Klaveness til Bergens Tidende.

Klaveness legger likevel til at hun mener det er veldig positivt at kvinner er med i vurderingen til slike jobber som hun nå har fått. Slik har det ikke alltid vært i fotballen.

– Kan jeg være en representant for at det er mulig, så er det bare positivt, sier Klaveness.

Ligner på Sembs jobb

37-åringen fra Frekhaug skal nå lede en nyopprettet avdeling i Norges Fotballforbund. Avdeling sport er delt opp i en breddeavdeling og en eliteavdeling, og det er den siste Klaveness skal være sjef for.

Stillingen Klaveness får likner på den som Nils Johan Semb har hatt som toppfotballsjef. Når Klaveness starter jobben i september, blir Semb sportssjef for A-landslaget for herrer.

Klaveness er jurist og jobber nå i Norges Bank. Men hun er kjent som tidligere landslagsprofil fra tre mesterskap, og de seinere år som fotballekspert på TV 2 og NRK.

– Lise er en naturlig leder. Hun har meget solid bakgrunn og en imponerende CV og erfaring, sier Pål Bjerketvedt, generalsekretær i Norges Fotballforbund.

Arbeidsoppgavene blir å ha utviklingsansvar for fotball elite, herunder landslagene. Hun skal også blant annet ha ansvaret for samarbeidet mellom toppklubbene og landslagene. Hun vil lede en avdeling med om lag 15 ansatte.

Klaveness gleder seg over at så mange er engasjert i breddefotballen i Norge, men presiserer at det må gjøres noe for å bedre toppen.

– Ut ifra hvor mange som spiller fotball, har vi hatt en nedadgående kurve med tanke på hvor mange som tar steg internasjonalt. Målet er å spisse satsingen slik at flere tar det siste steget, sier Klaveness.

Les også

Lise Klaveness blir første kvinnelige TV-kommentator i fotball-VM

Konkrete mål

Som jurist er Klaveness vant til å ha en analytisk tilnærming og ha belegg for alt hun kommer med. Slik vil hun også jobbe som sjef for fotball elite i NFF. Et mål hun har satt seg er å gå inn i jobben så fordomsfri som hun kan være.

– Som fotballekspert har jeg måttet synse, men i denne jobben, for at de beste skal ta det neste steget, må vi jobbe empirisk og rasjonelt. Vi må finne de tiltakene som virker og løse de faglige utfordringene.

NFFs handlingsplan 2016–19 definerer konkrete mål. Landslaget for herrer skulle kvalifisere seg til VM 2018 – det skjedde ikke – og til EM 2020. Kvinnelandslagets mål var kvalifikasjon til OL, EM og VM. Og å ta medalje i minst ett av mesterskapene.

Når det gjelder klubblag på herresiden, skal Norge hvert år være representert i gruppespillet i Europaligaen og annethvert år i Mesterligaen. Dameklubbene skal vært år ha to lag med i Mesterligaen, og være ledende på den europeiske ligarankingen.

Det er med andre høye og målbare ambisjoner Klaveness nå skal jobbe etter.

– Det er ingen tvil om at vi har underprestert internasjonalt. Men hvorfor er et spørsmål med mange svar. De konkrete målene må alle bidra til. Vi må komme med gode prosjekter og bidra til gode relasjoner mellom klubb og landslag, blant annet, sier Klaveness.

Hun tror bunnen er nådd for norsk fotball og at ting nå er på bedringens vei.

– Flere har skjønt at man må utvikle spillere selv, og at det er spillerne man har som må ta det neste steget. Og at det ikke bare er å hente spillere utenfra, sier Klaveness.