Fotball

Rekdal: - Viser total mangel på riktige holdninger

Dagen etter cupexiten mot Gjøvik/Lyn fikk spillerne det glatte lag av trener Kjetil Rekdal. Og nå kommer konsekvensene.

SJOKKERT: VIF-trener Kjetil Rekdal snakket med Aftenposten på Valle torsdag formiddag. Det var en sjokkert Rekdal som varsler konsekvenser etter tapet for Gjøvik/Lyn.
 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind

VALLE (Aftenposten): Vålerenga ryker med ujevne mellomrom ut av cupen i de innledende rundene. Derfor var det ett stykk dårlig cuphistorie som gjentok seg da 2. divisjonslaget Gjøvik/Lyn i går sendte VIF tilbake til Oslo med halen mellom beina.

Torsdag morgen var det oppvaskmøte på Valle. Der ble det ikke spart på konfekten. Etter det timelange møtet før trening i duskregnet på et grått Oslo øst, lot Rekdal slakterkniven gå.

Nei takk til etterpåklokskap

— Det som skjedde i går er totalt uakseptabelt. Og det vil få konsekvenser. Det var sjokkerende å se hvor tannløse vi fremsto. Vi var blottet for innsats, vinnervilje og kreativitet. Det var så langt unna som det er mulig å komme hvordan jeg vil at mitt lag skal se ut. Jeg har min del av ansvaret for dette, men uansett hvilket lag vi hadde sendt på banen så er vi mer enn gode nok til å spille Gjøvik/Lyn totalt av banen. Etterpåklokskap hjelper ikke her, sier Rekdal til Aftenposten.

Kjetil Rekdal (t.h.) og assistent Morten Tandberg på treningsfeltet på Valle dagen etter cupfadesen mot Gjøvik/Lyn.

Kjetil Wæhler, Deshorn Brown og Daniel Fredheim Holm, alle tre bankers på laget vanligvis, hvilte. Herman Stengel og Daniel Braaten kom inn halvveis, mens Ghayas Zahid kom inn rett etter pause. Uten at det hjalp noen verdens ting. LES OGSÅ: VIF med milliontap etter cupexiten

— Ingenting av det vi hadde snakket om på forhånd, eller det vi sa underveis og i pausen, nådde frem til spillerne. Det tar jeg ansvaret for. Vi viste total mangel på riktig holdning, og det var sjokkerende å se, freste Rekdal.

Kaster ingen spillere på dør

Han ville ikke kalle spillerne illojale eller si om han følte seg sviktet av spillergruppen. Men tapet får konsekvenser.

— Er det spillere her som må finne seg nye jobber nå?

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås, mener det danner seg et tydeligere hierarki i VIF etter cupexiten.

— Dette kommer til å gå ut over noen, det kan jeg si. Men så drastisk som at folk må bytte klubb blir det ikke. Men det kommer definitivt til å bli langt tøffere for folk å komme med på laget og i troppen, det er klinkende klart. Men vi kan ikke klaske 20 mann over nakken og si at hver og en alene har skylda. Det er hele laget som er skyld i dette. Og jeg skal heller ikke fraskrive meg noe som helst av ansvaret. *** Aftenposten Supporter: - Skammelig, Vålerenga**

— Men vi i trenerteamet jobber og står på for å forberede spillerne til kamp, men når dette blir utfallet, da må vi vise at dette ikke er akseptabelt. For det som ble vist i går var sensasjonelt dårlig. Av en gjeng med Tippeliga-spillere. Det er vi som har ansvaret, da kommer konsekvensene, og så får de som blir berørt av dem takle det, eller ikke takle det. Vålerenga skal få ut sitt potensial, vi skal til topps, da trenger vi spillere som vil blø for drakten, sier VIF-treneren.

Blør økonomisk etter cuptapet

Han vet godt hva dette innebærer, også rent økonomisk. Daglig leder i VIF, Stig-Ove Sandnes, sier til Aftenposten at klubben taper en million kroner på den tidlige exiten.

— Det er fryktelig, sier Rekdal. Vel vitende om den økonomiske situasjonen i klubben.

Han vil ikke si så mye om vekkelsesmøtet i garderoben torsdag morgen. Men han håper å få respons fra spillerne.

— Vi har kniven mektig på strupen mot Stabæk på lørdag, det er helt sikkert. Vi sto med ti poeng etter fire serierunder. Det var vel folk her som trodde de var veldig mye bedre enn det de faktisk er.

Den siste uken har VIF tapt mot Aalesund på hjemmebane, spilt 1-1 på Åråsen mot erkerivalen og røket ut av cupen for et 2. divisjonslag. Ingen god uke, med andre ord.

Grindheim etterlyser sult

— Forhåpentligvis gjør dette at vi tar samling i bånn. Jeg etterlyser den sulten vi hadde i de første kampene i år, da vi gikk i strupen på motstanderne. Da så det ut som vi hadde det gøy, mens nå ser det ut som dette bare er en jobb. Hvis fotball ikke er gøy, da får vi heller ikke resultater. Vi har ett poeng i serien og et cuptap den siste uken. Det er ikke akkurat bra, sier kaptein Christian Grindheim til Aftenposten.

Og fortsetter:

— Det må være takhøyde for å smelle litt på hverandre, si klart i fra om det vi mener. Etter et tap som i går er viktig å få blåst ut. Så får vi heller holde det internt, og være kompiser etterpå. Jeg forstår godt kjeften fra Rekdal. Jeg mangler en ting i Norge, og det er en cupfinale, dit har jeg veldig lyst til å komme. Det blir færre og færre muligheter. Vi skuffer oss selv, vi skuffer supporterne og alle rundt oss, sier Grindheim.

VIF-kapteinen spilte ikke oppgjøret. Han er så viktig for laget, at Rekdal prioriterte å ha ham fit for fight til lørdagens kamp mot Stabæk på Ullevaal. Heller ikke forsvarsbauta Kjetil Wæhler spilte mot Gjøvik/Lyn. Han har hanglet siden Aalesund-kampen.

— Dette er skuffende for oss, for supporterne og for resten av klubben. Nå blir det mer ansvar på oss etablerte spillerne, det har vi allerede fått beskjed om. Mye legges på våre skuldre nå. Vi må ta ekstra ansvar, og det skal vi gjøre, sier Wæhler.

- Danner seg et tydeligere hierarki

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås, sier Vålerenga er mer avhengig av sine nøkkelspillere enn Rekdal hadde håpet.

— Det er den ubehagelige sannheten, det. Jeg mener det var tydelig da Wæhler forsvant mot Aalesund, at sjefen ble borte. Vi så det samme etter pause mot LSK, og også nå. Han er viktigst fordi han ikke aksepterer slurv av de rundt seg. Det er litt av det samme med Grindheim. De to er "sersjantene" i gruppa, spillere som er Rekdals forlengede armer, og som gir trygghet rundt seg. Vi kan også ta med Ghayas Zahid i går, som ikke var med fra start. Han har vært mye av forskjellen på en god og middels sesongstart fordi han har låst opp motstanderens forsvar i mange kamper, sier Tjærnås.

— Hvilke konsekvenser får dette innad i VIF tror du?

— Den viktigste konsekvensen er at det danner seg et tydeligere hierarki. De har kjørt med en ganske fast ellever lenge. I går fikk flere som ikke har spilt mye i serien sjansen. Den tok de dårlig vare på. Da blir det mer av det gamle, og en ytterligere satsing på de som gjennom spill i serien har vist at de duger. Den andre konsekvensen bør være en selvransakende spillergruppe. Det handler om profesjonalitet, om å være godt nok forberedt, ydmykhet overfor alle oppgaver og aldri bli "tatt" på grunnmuren i fotball, nemlig at en motstander jobber hardere. Den siste, og alvorligste, konsekvensen, handler om klubben som hadde budsjettert med helt andre inntekter fra cupen, og som hadde trengt dem, sier Tjærnås.

Les også

 1. Milliontapet som bekymrer Vålerenga-sjefen

 2. Skammelig, Vålerenga

 3. Rekdal etter cupflausen: - Dette er direkte pinlig og under enhver kritikk

Eliteserien

SVUTMP
1Molde1493234132130
2Bodø/Glimt1474329151425
3Kristiansund137241312123
4Rosenborg146442619722
5Vålerenga145632520521
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball