Hver eneste uke tigger utenlandske spillere om en sjanse i Brann

Møt en av lykkejegerne som får blankt avslag på Stadion.

Mange ønsker å spille for Brann og Lars Arne Nilsen. Men lykkejegere får blankt avslag.

En 18-årig brite har scoret 16 mål på 14 kamper for laget sitt. I en CV han har sendt Brann, beskriver han seg selv som målrettet, rask, sterk, med god ballkontroll. Han er en målscorer, står det.

Mohamed er nederlender med marokanske aner og svært gode fotballferdigheter. Han er teknisk, rask, har god skuddteknikk, utholdenhet, overblikk og en brennende lidenskap for fotball. Blant annet. Alt ifølge et forseggjort Word-dokument.

Branns sportssjef Rune Soltvedt.

Mens en fra Kosovo bruker en linje på å spørre om prøvespill i Bergen, og en brasilianer 11 ord på Branns facebookside, skriver London-karen Nehemie Mole (20) lenger. Han kan bruke begge bein, spille offensiv midtbane såvel som spiss. Mole har vært i AFC Wimbledon, men vil helst spille utenlands — på et høyere nivå.Slik markedsfører fotballspillere seg selv overfor toppklubber over hele Europa. Via epost. Med hjemmelagde skrytepakker i tekst, bilder og gjerne video.

— Det er så mange som kontakter oss at vi ikke klarer å svare utfyllende til alle. Men vi prøver å være høflige, sier Branns sportssjef, Rune Soltvedt.

Derfor kontaktet han Brann

BT har kommet i kontakt med 20-åringen som var i AFC Wimbledon. Han sier med glede ja til å bli intervjuet, han vil ha navnet sitt "ut der", kanskje en klubb får ham på radaren.

— Jeg har lest meg opp på Norge. Universitetene er gratis der, sant? Skandinavia virker bra, jeg vil gjerne dit, sier Nehemie Mole i telefonen.

Han spør og graver, er så munnrapp som du kan forvente av en engelsk bygutt. Er det andre klubber enn Brann i Bergen? Er det fint å leve der?

Mole har kontaktet svært mange klubber, i flere land. De fleste har han ringt, forteller han, det gir et bedre inntrykk enn å skrive. Han skal ha fortid på akademiene til Chelsea og Fulham å vise til, og sier at et par svenske klubber er i kontakt med ham. Kanskje blir det prøvespill av det, som det ble i en svetsisk 4.-divisjonsklubb i fjor. Enn så lenge spiller han uansett for Chipstead på åttende nivå i Englands ligasystem.

I CV-en Brann fikk, sto det ingenting om at Mole aldri ble tilbudt proffkontrakt i Wimbledon.

— Det hadde med klubbøkonomien å gjøre, ikke talentet mitt. De trengte ikke en spiller i min posisjon, forklarer Mole.

Henvendelser som hans beskrives som «veldig vanskelige å håndtere» av Brann. De har ikke kapasitet til å følge dem opp.

Brann sier nei til alle

Både norske, europeiske og ikke-europeiske spillere har tatt kontakt. Ulike land, ulike aldrer, men mange unge.

— En del ønsker proffkontrakt nærmest over epost, fordi de selv mener de er så gode. Andre vil på prøvespill. Det hadde blitt en suppe uten like hvis vi skulle tatt inn folk hver dag og uke, sier Branns sportssjef.

Ikke langt fra Norge sliter land med økonomien og høy arbeidsledighet. Spanjoler på jobbjakt er blant dem som ofte spør Brann om en mulighet. Den brutale sannheten for dem, er at Brann ikke vil la dem vise seg frem.

— Noen ser vi kanskje litt nærmere på, kanskje jeg til og med spør Lars (Tjærnås, speider) litt. Men spillerne vi kan ta seriøst, har folk som jobber for seg - agenter vi kan forholde oss til. Vi ønsker jo ikke at tilfeldighetene skal styre hvem vi henter, sier Soltvedt.

- Dere kan gå glipp av en skjult skatt?

— Kanskje. Det kan være en spiller kunne slått til, men det er for usikkert for oss. Hvis det er et ukjent navn fra Romania, er det ikke lett å starte undersøkelser.

Joachim Walltin leder spillerorganisasjonen NISO.

— Vi vil ikke råde spillere til å markedsføre seg selv ukritisk. Mange norske spillere vil synes det er rart å gjøre, og det fører neppe frem hos store klubber, sier Walltin, som sier NISO innimellom får spørsmål om å hjelpe klubbløse spillere.

Applauderer initiativet

Nehemie Mole innser at kontaktmåten hans er utradisjonell og vanskelig for fotballklubber å forholde seg til.

— De kan ikke gi en sjanse til alle som sender e-post, det forstår jeg. Skal man få napp hos noen, må man få frem hvilke styrker man har og hva man har gjort tidligere. Det prøver jeg på, sier Mole.

Rune Soltvedt sier klubben forstår at flere av dem som sender brev, har vanskelige liv.

— Mange har det sikkert ikke greit økonomisk i landene de bor i. Vi bør applaudere at de tar initiativ. Likevel er vi nødt å ha en referanse på nivået deres, før vi begynner å tenke på å ta dem inn. Det hjelper ikke å være god i makedonsk 4. divisjon.

Sportssjefen sier han ikke har tall på hvor mange som har solgt seg inn overfor Brann siden han begynte i jobben. Det er mange i uken. Også utenlandske trenere kontakter Brann, i håp om en stilling på Stadion.

— Jeg var forberedt på mye, men ikke dette, sier Soltvedt, som har virket som sportssjef i trekvart år.

Rundt overgangsvinduene er antallet henvendelser mest ekstremt. Når sesongen slutter kan det komme en ny bølge, Nehemie Mole har tenkt å hive seg på den.

— Jeg holder meg i form til de skandinaviske sesongene er ferdige. Da skal de sette sammen spillerstallene på nytt, sier han.