Så nær var Ødegaard (15) å skyte seg inn på topp ti i verden

Norges yngste landslagsdebutant var en skostørrelse fra å skrive nok et kapittel i fotballens historiebøker.

SÅ NÆR, SÅ NÆR: 41 minutter var spilt da Martin Ødegaard fikk kampens største mulighet mot Emiratene i Stavanger. Dessverre for Norges yngste landslagsspiller gjennom tidende, var han akkurat for sent ute.

STAVANGER: — Det er ikke godt å si hva som skjedde. Jeg skled litt der. Pasningen var kanskje litt lang, sier Martin Ødegaard til Max etter kampen.

I april skrev han fotballhistorie da han ble tidenes yngste eliteseriespiller med sine 15 år og 118 dager. Drøyt fire måneder senere skrev Norges største fotballtalent historie igjen.

Med drakt nummer 15, passende nok, startet unggutten sentralt på Norges midtbane, i en alder av 15 år og 253 dager. Strømsgodset-juvelen er med det tidenes yngste norske A-landslagsspiller.

Han var svært overrasket over at han i det hele tatt var plukket ut i troppen til onsdagens privatlandskamp, men det hindret ikke landslagssjef Per-Mathias Høgmo i å bruke norsk fotballs mest lovende og omtalte spiller i samfulle 90 minutter av privatlandskampen mot Emiratene.

Nær nettkjenning

Unggutten slo alt av dødballer for Norge den første snaue halvtimen og var involvert i det Norge skapte av muligheter i den første omgangen. Den desidert største sjansen kom kort tid før pause. Mohammed Elyounoussi la perfekt inn i boksen, der Ødegaard kom på løp. Unggutten var bare en skostørrelse fra å treffe ballen alene med keeper. Dersom han hadde rukket frem, hadde læret nesten garantert gått i mål.

NESTEN: Martin Ødegaard kunne blitt målscorer.

Nettkjenning på gigantsjansen, ville gjort stjerneskuddet til den syvende yngste spilleren i verden gjennom tidende til å score på et A-landslag. Ifølge statistikkdatabasen rsssf.com topper Aung Kyaw Tun fra Myanmar den listen, med sin scoring mot Thailand i november 2000. Da var han 14 år og 93 dager.Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er fornøyd med unggutten.

— Jeg syntes at han kom godt ut av det. Hna viser offensive kvaliteter og er nær ved å avgjøre kampen, sier Høgmo, som ikke vil svare på om Ødegaard får sjansen mot England og Italia.

Mye involvert

Ødegaard hadde også regien da Norge skapte kampens første mulighet. Etter en elegant avdribling, la stjerneskuddet ballen til Moldes formspiller Martin Linnes. Innlegget ble avsluttet av Mohammed Elyounoussi, men Emiratenes keeper fikk avverget, og Ødegaard fikk returen i en for vanskelig vinkel.

Les også

15 år og bedre enn alle

Like før pause spilte 15-åringen fri Fredrik Gulbrandsen i et perfekt øyeblikk. Spissen fikk imidlertid trøbbel i mottaket, og dermed ble avslutningen fra god posisjon for dårlig.

Ingen stor forestilling

De billigste billettene til landskampen i Stavanger ble solgt for en femtilapp, men det er likevel vanskelig å påstå at publikum fikk valuta for pengene.

Foran et halvfullt Viking stadion åpnet Norge best i begge omgangene og skapte de største farlighetene.

Samtidig var ikke Emiratene helt ufarlige på sine overganger i den første omgangen.

Norge, som stilte med et lag kun bestående av hjemlige spillere (bortsett fra keeper Rune Almenning Jarstein) trykket på for seiersmålet utover i oppgjøret, og Fredrik Brustad burde gitt Norge seieren på overtid, men innbytteren brente sjansen fra kloss hold.