Fotball

Hevder hele Russland-troppen var dopet under VM i 2014

Wada ber Fifa etterforske påstandene.

Russiske spillere feirer scoringen mot Sør-Korea under VM i Brasil i 2014
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Advokaten til tidligere direktør på Moskva-laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, sier til den britiske avisen Daily Mail at han har beviser for at hele den russiske VM-troppen under fotball-VM i 2014 var dopet.

Les også

Russland mister nye OL-medaljer: Nå er Norge beste nasjon fra Sotsji

Daily Mail skrev allerede i sommer at hele troppen var under etterforskning for mulig brudd på dopingreglene, men ifølge avisen har Fifa fortsatt ikke tatt kontakt med Rodtsjenkov, selv om de vet at han er villig til å forklare seg.

Russerens advokat sier til Daily Mail at han ikke bare vil forklare seg, men at han også har bevis for at mange russiske fotballspillere, blant annet landslagsspillere, var en del av det statsstyrte dopingregimet.

Les også

Russisk landslagstrener forsvarer utøverne: – Det kan virke som om de er mordere

Rodtsjenkov er for tiden under amerikansk beskyttelse, og var direktør i Moskva-laboratoriet fra 2006. I ettertid har han lagt kortene på bordet, og samarbeidet med antidopingmyndighetene. Han er etterlyst i Russland, og vil bli pågrepet om han kommer tilbake til landet.

– Han burde skytes på grunn av sine løgner, på samme måte som Stalin ville ha håndtert det, sier æresformann Leonid Tjagatjev i Russlands olympiske komité, ifølge russiske Sport.

Ifølge avisen har Wada – verdens antidopingorganisasjon – skrevet et brev til Fifa hvor de har tilbudt seg å hjelpe til med etterforskningen av beskyldningene, og formidle kontakt med Rodtsjenkov. I brevet blir også Fifa påminnet ansvaret de har for å etterforske dopinganklager.

Les også

Russisk idrettstopp om kjent dopingvarsler: – Han burde skytes

Beskyldningene kaster skygger over trekningen av gruppene til VM i Russland sommeren 2018, som skal skje førstkommende fredag.

Russland havnet på tredjeplass i gruppen sin under VM, etter å ha fått to poeng med uavgjort mot Sør-Korea og Algerie.

Utestengelsen av de russiske friidrettsutøverne ble i dag forlenget av det internasjoale friidrettsforbundet. Dermed ser det ut som de vil miste innendørs-VM i mars. Organisasjonens leder, Rune Andersen, sier at Russland ikke har gjort nok for å bekjempe doping. De har vært utestengt siden 2015.

Les mer om

  1. Doping
  2. Fotball