Fotball

Da Molde var et bunnlag, ble Solskjær invitert til møte hos Røkke og Gjelsten

Her er historien om hvordan Molde løste krisen og tok sølv i Eliteserien.

MØTTES I OSLO: Disse fire satte seg ned sammen etter at Molde tapte mot Sogndal 16. mai. Ole Gunnar Solskjær, Kjell Inge Røkke, Bjørn Rune Gjelsten og Leif-Arne Langøy. Bildet er tatt tidligere. Foto: ERIK BIRKELAND

 • Trond Hustad
  Trond Hustad
  Rbnett

MOLDE: Bjørn Rune Gjelsten gleder seg over oppturen som sikret sølv og Europa League for Molde Fotballklubb. Den engasjerte eieren slår fast at siste del av sesongen var veldig bra.

– Med noen få unntak var det en veldig solid avslutning, absolutt. Vi hadde litt stang inn i noen kamper, men når historien skrives er dette en ny sølvmedalje. Samtidig er det gull som er klubbens store mål. Både administrasjonen, styret, Ole Gunnar (Solskjær), Kjell Inge (Røkke) og jeg er med på dette for å vinne. Vi er ikke i eliteserien for å delta, sier Gjelsten til Romsdals Budstikke.

Toppmøte i Oslo

Han forteller om de dramatiske dagene etter at Molde hadde tapt hjemme mot Sogndal 16. mai og lå på tiendeplass i serien.

– Det var en vanskelig vårsesong og resultatene var en stor belastning for Ole Gunnar spesielt, siden han har totalansvaret for det sportslige. Vi så at han og teamet brukte for mye energi på å gruble på hva eierne og styret mente om prestasjonene, sier Gjelsten.

Løsningen ble et møte i Oslo der Gjelsten, Røkke og styreleder Leif-Arne Langøy i Molde Fotball AS hadde en «lang og god prat» med Solskjær.

– Vi tok et tydelig grep for å forankre støtten. Ole Gunnar fikk ubegrenset tillit ut sesongen. Vi ville at han skulle slutte å tenke på hva som kunne skje hvis laget tapte en ny kamp i neste uke. I mitt hode førte dette til at klubben gjenvant et sportslig fokus. Plutselig gikk all energi i fartsretning. Det var en riktig og viktig samtale. Jeg tror den var avgjørende for at vi kom oss ut av en krevende situasjon. Siden den samtalen har Molde tatt flest poeng i eliteserien, illustrerer Gjelsten.

Også på våren 2016 var MFK-laget i sportslig krise. Da ringte Gjelsten til Solskjær og uttrykte hundre prosent støtte og tillit. Solskjær har tidligere fortalt Rbnett at dette hadde stor betydning for hans egen motivasjon.

Les også

Solskjær fryktet at han skulle få sparken som Molde-trener

Tvunget til å selge nøkkelspillere

– Den telefonen i fjor var for så vidt bare forankret hos meg selv. Samtalen i mai var et felles ønske fra eiere, styre og sportslig ledelse. Molde er en klubb der medalje som ambisjon er et minimum. Helst vil vi vinne gull. Da er det naturlig at media stiller spørsmål når vi ikke presterer i toppen. Men det er i motgang vi definerer hvordan systemet vårt fungerer. Og det er ikke da vi leser baksida på Budstikka, sier Gjelsten.

– Vi har en dyktig direktør i Øystein Neerland og en solid styreleder i Leif-Arne Langøy. Kjell Inge er alltid lojal, rasjonell og langsiktig når klubben er under press. Sammen tror jeg vi fikk Ole Gunnar til å føle en absolutt trygghet. Dette smittet over på trenerapparatet, spillerne og dermed på resultatene. Det viser hvor viktig god intern kommunikasjon er for å skape ro og prestasjon.

EIER OG SUPPORTER: Bjørn Rune Gjelsten (til høyre) på Aker stadion da Molde slo Lillestrøm 2-1 på overtid i april. Styreleder Leif-Arne Langøy i Molde Fotball oppe til venstre. Foto: ERIK BIRKELAND

– Molde vant en rekke titler fram til Europa League-eventyret i 2015. Hvorfor har ikke klubben klart å forvalte denne suksessen?

– Det kan være mange grunner til det, men den enkleste forklaringa er at suksess noen ganger blir vår største fiende. For to år siden vant vi ei gruppe med Celtic, Ajax og Fenerbahçe. Det var unike prestasjoner i norsk fotballs historie. Men alle som er glad i MFK må forstå dynamikken som oppstår etter slike resultater. Det europeiske agentapparatet kommer med tilbud til de mest attraktive spillerne. Plutselig satt vi med bud på nøkkelspillere som Fredrik Gulbrandsen, Martin Linnes, Mohamed Elyounoussi og Vegard Forren, sier han.

Les også

Solskjær blir i Molde uansett hva som skjer

Ønsker Eikrem hjem til Molde

Gjelsten mener nedturen i eliteserien i 2015 og 2016 skyldes at mange av spillerne mistet fokus og presterte dårligere.

– Noen av frontfigurene ble «fraværende», de befant seg ikke lenger i Molde mentalt. Jeg mener agentene og disse prosessene påvirker spillerne på en slik måte at de ikke fungerer optimalt i klubben sin lenger. Dette er et problem for norsk fotball. Vi er ikke alltid nødt til å selge av økonomiske årsaker, og i utgangspunktet ønsker vi selvfølgelig ikke å kvitte oss med de beste spillerne våre. Men spillere som ønsker seg bort vil ofte slutte å prestere sportslig. For meg er dette den vesentligste grunnen til at vi slo Sevilla i februar og tapte mot middelmådige motstandere i eliteserien i april og mai.

– Vil dere hente nye klassespillere for å utfordre Rosenborg neste år, og blir Magnus Eikrem en av forsterkningene?

– Videreutvikling av den unge og flotte stallen vi har, kombinert med et par toppspillere, er det som skal til for å vinne. Det er alle rundt klubben enige om. Så må vi se på realismen i de økonomiske rammene. Det ville vært spennende å få Magnus hjem. Han er kanskje bindeleddet som kan gjøre den store forskjellen. Vi har mange talentfulle spillere, men trenger et tydelig anker som kan maksimere nivået i spillerstallen.

Les også

Magnus Eikrem bekrefter at han vurderer å komme hjem neste sesong

– Er det hevet over tvil at Ole Gunnar Solskjær fortsetter som hovedtrener i MFK?

– Ole Gunnar fikk tillit i vår og tok sølv. Han har bevist hva han står for og leverte et godt resultat. Han er viktig på spillerlogistikk og trekker til seg kvalitetsspillere. Hvis Ole Gunnar fortsatt er topp motivert, ønsker klubben at han skal lede satsinga videre, sier Bjørn Rune Gjelsten.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde32109367
2Bodø/Glimt32107257
3Rosenborg31208355
4Vålerenga31115324
5Tromsø311146-24
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Bjørn Rune Gjelsten
 3. Ole Gunnar Solskjær
 4. Kjell Inge Røkke
 5. Molde FK