Fotball

Da Guardiola kastet seg inn i politisk debatt, kom reaksjonene

Manchester City-manager Pep Guardiola holdt et glødende innlegg om demokrati og ytringsfrihet. Det kan slå tilbake på klubbens omstridte eiere.

Manchester City-manager Pep Guardiola kan bli straffet for markeringene med gul sløyfe. Etter finaleseieren i ligacupen snakket han mye om hva det betydde. Det har skapt reaksjoner.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Jubelen fra Manchester City-supporterne kunne fortsatt høres på Wembley da Pep Guardiola satte seg ned foran mediene søndag kveld.

Det store temaet for pressekonferansen skulle imidlertid ikke bli den siste triumfen for et lag som fosset ut av startblokkene i fjor høst, og ikke har sett seg tilbake siden.

Heller ikke Arsène Wengers siste smell som Arsenal-manager, med 0–3 og tap i ligacupfinalen.

I stedet var det noe annet som stjal oppmerksomheten. Det handlet om et budskap Guardiola hadde båret på.

– Jeg er en fotballtrener, men først og fremst er jeg et menneske, sa Guardiola.

Markerer støtte til fengslede katalanere

Igjen hadde manageren hatt på seg en gul sløyfe på sidelinjen. Sløyfen symboliserer støtte til katalanske politikere og aktivister som er blitt fengslet i kjølvannet av den omstridte avstemningen om uavhengighet i fjor høst.

Sløyfen er også et brudd på reglene til det engelske fotballforbundet, og før helgen ble det opprettet sak mot Guardiola. Men den katalanske manageren har ingen planer om å slutte med markeringene.

– Dette handler ikke om politikk, men om demokrati. Det handler om å hjelpe folk som ikke har gjort noen verdens ting galt, sa Guardiola.

Husker du da Rosenborg gjorde helomvending?

Les også

RBK avlyser Dubai-tur etter sterke reaksjoner: - Vi tok feil

Uttalelsene vakte oppsikt

Og så kom reaksjonene.

For i den samme seansen som han holdt det flammende innlegget om demokrati, ytringsfrihet og rettferdighet, takket han Manchester City-eier Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Han er medlem av kongefamilien i Abu Dhabi, et emirat som kritiseres for å mangle akkurat det Guardiola snakket om.

23. august 2010 møtte klubbeier Sjeik Mansour (i midten) opp for å se Manchester City mot Liverpool. Det er eneste gang han har sett laget sitt for tribunen.

Slaveri og kvinnediskriminering er bare noe av det regimet anklages for av menneskerettighetsorganisasjoner.

Abu Dhabi er hovedstaden i De forente arabiske emirater, et land som er rangert på 147.-plass av totalt 167 land på den årlige demokrati-listen til Economist Intelligence Unit.

Det er pengene herfra som har gjort at Manchester City de siste årene har tatt steget opp blant verdens beste fotballklubber.

– Problemene begynner når Guardiola fremstiller seg selv som en prinsippfast mann, sier Nicholas McGeehan til Aftenposten.

Nicholas McGeehan, tidligere Midtøsten-forsker for HRW.

Han var i mange år Midtøsten-forsker for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch og kjenner godt til forholdene i Abu Dhabi.

Etter søndagens pressekonferanse beskriver han Guardiolas opptreden som «svært hyklersk».

– Han snakker om konkrete temaer som ytringsfrihet, demokrati og medmenneskelighet. Samtidig som prosjektet hans i Manchester City er finansiert av myndigheter som tramper på alt dette, som torturerer og kaster folk i fengsel, sier McGeehan.

Tortur-film ble lekket

I desember skrev han en artikkel om hvem eierne bak Manchester City virkelig var.

Der fortalte McGeehan historien om Sjeik Mansours bror, Sjeik Issa bin Zayed Al Nahyan, også han en del av kongefamilien i Abu Dhabi.

I 2009 ble det lekket en video som viste at broren til Citys eier torturerte en tidligere forretningspartner i ørkenen. Mannen ble blant annet gitt elektriske støt og kjørt over av en SUV en rekke ganger.

I rettssaken forklarte Sjeik Issa at to menn hadde dopet ham ned, og at han derfor ikke var klar over hva han gjorde. Han slapp straff.

Flere store fotballklubber i Europa mottar penger fra regimer som anklages for alvorlige brudd på menneskerettighetene:

Les også

Bak Citys utrolige suksess ligger anklager om slaveri og kvinnediskriminering

Guardiola ble konfrontert

Mot slutten av søndagens pressekonferanse ble Guardiola konfrontert med forholdene for menneskerettigheter i De forente arabiske emirater.

– Alle land bestemmer selv hvordan de vil leve. Hvis man bestemmer seg for å leve i et land, er det som det er. Jeg er fra et land som har hatt demokrati lenge, og det er det jeg forsøker å beskytte, svarte Guardiola.

Det var et svar som imponerte få. Blant annet mente sportskommentator i den britiske avisen The Independent Jonathan Liew at det var en svak respons:

– Men er det ikke bra at Guardiola faktisk står opp for noe han mener er urettferdig?

– Jo, og få hadde noe imot at han hadde på seg den gule sløyfen. Men da han får spørsmålet om Abu Dhabi, hvorfor kan han ikke si at han støtter de samme prinsippene der også? Han støtter disse prinsippene helt til han risikerer å opprøre sine sjefer, mener Nicholas McGeehan.

Briten tror at Manchester Citys eiere frykter oppmerksomheten Guardiolas utspill skaper.

– Jeg tror de er rasende. De ønsker ikke denne oppmerksomheten. Guardiola har åpnet for en debatt de ikke vil ha. Abu Dhabi blir sårbare for kritikk fra alle, sier McGeehan.

Guardiola får imidlertid også ros for måten han markerte støtte til katalanske politikere og aktivister.

– Jeg håper fotballforbundet ser hvorfor han går med den gule sløyfen, skriver The Guardian-kommentator Daniel Taylor:

Do hope the FA get to see Pep Guardiola's explanation why he is still wearing a yellow ribbon. He's just talked bri … https://t.co/qUDV797wPI

Trekker frem Guardiolas Qatar-kobling

Samtidig peker mange på Guardiolas forhold til Qatar, et annet land som har fått kritikk for brudd på menneskerettighetene.

På tampen av spillerkarrièren spilte Guardiola for den qatarske klubben Al-Ahli. Og da Qatar skulle søke om å få arrangere fotball-VM i 2022, noe de på svært kontroversielt vis fikk, hadde Guardiola rollen som ambassadør.

Daværende FIFA-president Sepp Blatter kunngjør Qatar som arrangør av fotball-VM i 2022.

Den anerkjente fotballskribenten Philippe Auclair trekker frem historien om Zahir Belounis, fotballspilleren som ikke fikk lov til å forlate Qatar. Han var offer for landets kafala-system. Systemet er blitt beskrevet som «moderne slaveri», men er nå blitt endret etter massiv kritikk.

En desperat Belounis skrev et åpent brev til Qatar 2022-ambassadørene Guardiola og Zinédine Zidane, men ble møtt med stillhet.

Auclair mener at det står i sterk kontrast til Guardiolas uttalelser om Catalonia:

Qatar-koblingen er noe også Richard Williams skriver om i en kommentar i The Guardian.

– Hva føler Guardiola nå om ambassadørrollen for Qatar? spør han.

Nå er Guardiola og Manchester City riktignok ikke alene om å ha koblinger til autoritære regimer.

Paris Saint-Germain eies av Qatars investeringsfond. Bayern München har en sponsoravtale med Qatar. Barcelona håvet lenge inn penger fra samme stat. Real Madrid jobbet med å selge navnerettighetene på stadionet til et selskap fra Abu Dhabi. Og dette bare for å nevne noe.

Men hvorfor skal fansen bry seg om hvor pengene kommer fra?

– De som spytter inn penger i fotballklubbene, har ingen interesse av dem. Jeg vet ikke akkurat hvordan det vil skje, men til slutt vil dette skade klubbene. Og det vil definitivt skade fotballen, mener Nicholas McGeehan.

Les mer om

  1. Manchester City