Fotball

Skutle angrer på investeringene i 2008

<p>Nils Skutle ser i ettertid at Rosenborg handlet for mye og for dyrt i 2008. Han mener skjulte verdier i eiendom kan sikre klubbens posisjon i årene fremover.</p>

TRONDHEIMLerkendal, Brakka: Nils Skutle legger frem RBKs årsregnskap.
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen
 • Ole Kristian Sagbakken

Adresseavisen har for tiden en serie hvor alle områder av utviklingen i Rosenborg Ballklub de siste ti år blir belyst. I dag ser vi på klubbens økonomi.

– Vi burde ikke ha investert så mye i spillere i 2008. Ut over det er RBK rammet av utviklingen i norsk og europeisk fotball, hvor spillerlønninger og stadig flere Bosman-spillere driver kostnadene i været, kommenterer Skutle til Adresseavisen.

 • Vi følger Rosenborg: Siste nytt om klubben her

– Mindre tilgang

Mannen som har ledet den administrative delen av fotballklubben i hele den siste tiårsperioden mener de største utfordringene for RBK på økonomisiden i denne tiden er at tilgangen på norske spillere til det han betegner som en fornuftig pris har blitt mindre.

– Dette har også medført at den pengestrømmen som tidligere gikk fra Rosenborg til andre norske klubber, har gått ut av landet, og dermed svekket norsk fotball. I tillegg er den største utfordringen de siste årene endringene i medieavtalen. TV-selskapene bestemmer valg av kamper og kamptidspunkt, noe som er naturlig. Ser en på statistikken viser den at RBK utgjør i størrelsesorden 20-25 prosent av verdien i avtalen. RBK sin andel av de totale inntektene er rundt fem-seks prosent. Effekten av alle endringene i kamptidspunkt gir sannsynligvis en reduksjon i billettinntekter på 10 millioner kroner på årsbasis for RBK. Dagens fordelingspolitikk er urettferdig, og styrker ikke utviklingen av norsk fotball, mener Skutle, som i august varslet at han gir seg som RBK-leder.

Alt enklere på 90-tallet

– I ettertid, hvordan vurderer du klubbens økonomiske drift på siste halvdel av 90-tallet, sammenlignet med situasjonen i dag?

– Kostnadene var lavere i alle enheter, alt var mindre og enklere. Vi hadde ikke stadion og kontorlokaler og vi hadde ikke baner og eiendommer som i dag. Vi hadde heller ikke shop og kurs— og konferanse-avdeling. Alt i alt er situasjonen i dag en helt annen og forandret. Men denne økte virksomheten i eiendom og kurs- og konferanse har vært og er en del av en bevisst strategi for å utnytte de verdiene som ligger i tomt og reguleringsplan. Disse vil med stor sannsynlighet komme til syne de nærmeste årene.

Skutles erstatter er ventet å komme på plass en gang i løpet av første del av 2012. Da sier Skutle takk for seg etter nesten tjue år med lederverv i Rosenborg.

Statistikksenter Eliteserien:

Beste fotballkrets

Når han skal trekke frem det viktigste RBK har tilført norsk og trøndersk fotball de siste ti årene, i lys av de store ressursene klubben har hatt, svarer Skutle slik:

– RBK har satt norsk klubbfotball på kartet med ni ganger å ha spilt Mesterligaen, Europaligaen eller minimum tredje runde i Uefa-cupen siden 2000. Rosenborg og Trondheim har en usedvanlig høy standing ute i Europa, både i forhold til sportslig prestasjon, men også i forhold til åpenhet, folkelighet og gode arrangement og mottagelse av gjester. Siden 2000 har vi spilt 40 store internasjonale kamper på Lerkendal med rundt 700000 tilskuere og hundrevis av millioner TV-seere i hele verden. Til sammenligning kan nevnes at vi på 90-tallet kun spilte fem ganger ute i Europa, totalt 20 kamper og hadde rundt 300000 tilskuere. Når det gjelder vår betydning for trøndersk fotball, har vi tatt åtte seriegull siden 2000. Vi har levert et stort bidrag i form av kunnskap og penger, som har gjort Trøndelag Fotballkrets til sannsynligvis å være den beste kretsen i norsk fotball.

Les også

 1. - Utviklingen kunne ikke fortsette

 2. 100 Rosenborg-millioner forsvant på to år

 3. Var ønsket i Wien og Arnhem

 4. - Jeg skjønner godt at RBK underpresterer

 5. - Lav intensitet årsak<br/> til Europa-nedtur

 6. - Trenerskiftene gjorde det vanskelig

 7. Sollied får lyst til å få skikk på RBK

 8. - Jeg burde ikke ha blitt sportsdirektør i RBK

 9. - Jeg burde ikke blitt landslagssjef

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien