Fotball

Ingen Deila-effekt for VIF – rotet vekk ledelsen mot Sogndal

Vålerenga klarte ikke å ta steget vekk fra nedrykksplass etter 1-1 mot Sogndal på et «folketomt» Ullevaal.

Sogndal fikk med seg ett poeng fra borteoppgjøret mot Vålerenga.
 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind

Vålerenga 1-1 Sogndal

ULLEVAAL (Aftenposten): Foran det som kan ha vært tidenes laveste tilskuertall på en seriekamp for Vålerenga på Ullevaal, spilte VIF 1-1 mot Sogndal fredag kveld.

Ghayas Zahid sendte Kjetil Rekdals gutter i føringen etter 17 minutter. Etter litt klabb og babb foran Mathias Dyngeland i Songdal-målet fikk Zahid tid og rom og banket ballen i nettet. Zahid som sammen med Moa var god for Vålerenga.

Etter 69 minutter utlignet Sogndal ved Ole Amund Sveen. Vålerenga mistet ballen, Kjetil Wæhler rygget og rygget og rygget, i nærmere 50 meter, før Sogndals Gilbert Koomson fant Sveen, som hadde få problemer med å overliste Marcus Sandberg i VIF-buret.

Resultatet betyr at Vålerenga fortsatt ligger på nest sisteplass på tabellen.

Prestasjonen var i perioder god, Ghayas Zahid og Moa viste fine takter, mens kaptein Christian Grindheim leverte bedre enn på lenge.

Les også

«En ydmyk Rekdal som ikke er sjef, har vi troen på det?»

Ubeseiret på åtte kamper

Sommerkvelden landskamparenaen midt i fellesferien var Vålerenga-spillernes første mulighet til å vise seg frem for Ronny Deila som fra 1. januar blir ny trener.

Og Kjetil Rekdal sendte utpå det som på papiret er hans 11 beste, med veteranrekken Kjetil Wæhler, Christian Grindheim, Daniel Fredheim Holm og Moa i front.

I tillegg var både Ghayas Zahid, Herman Stengel og Sander Berge på banen fra start. Med andre ord en fin anledning for spillerne, som er under press, til å vise at laget er bedre enn tabellplasseringen indikerer.

Sogndal hadde ikke tapt på åtte kamper før møtet med VIF, og slo Molde 4-3 på Fosshaugane i sist runde. Riktignok har fem av de åtte kampene endte uavgjort. Men likevel et lag med selvtillit og en klar plan.

Alvorlig kneskade

Vålerenga sto uten seier siden 8. mai før kampen. Og kom fra et pinlig 4-1-nederlag i Bergen sist helg. Dårlige nyheter for VIF også før kampen. På trening fredag formiddag skadet Samúel Kári Fridjónsson seg stygt. Han røk korsbåndet i kneet og er ute i opptil ett år. Også Enar Jääger er ute med samme skade.

Islendingen ville vært spilleklar for Vålerenga til neste kamp mot Start i Kristiansand, og har ifølge rapportene var god på trening.

Sogndal kom til kampens første nesten-sjanse da Martin Ramsland var svært nær å få hodet på et innlegg etter 10 minutter. Det var gjestene som spilte best fotball det første kvarteret på Ullevaal.

Les også

Vålerengas rike onkel: – Målet er at hele Oslo skal «eie» litt av klubben

Zahid i skuddet

Men det var hjemmelaget som scoret først. Sander Berge fant Rasmus Lindkvist ute til venstre med en lekker pasning. Svensken la inn foran mål. Moa tapte første duell, Zahid den neste, før samme mann tok seg tid til å la ballen dale ned på høyrefoten før han banket den i mål bak en sjanseløs Dyngeland i gjestenes mål.

Kjetil Rekdal måtte innse at seieren glapp mot Sogndal.

Samme mann var nær ved å skru inn 2-0 fire minutter senere, men ballen gikk til side for mål. Minuttet etter gjentok han bedriften. Men også denne gangen utenfor rammeverket foran de som holdt med Eirik Bakkes lag.Zahid som i perioder var god i 1. omgang.

Vålerenga fikk et mål annullert for angrep på keeper sekunder før pause, mer skjedde ikke før hvilen. 1-0 halvveis. Noe som var helt greit.

Moa viste gamle takter

Fem minutter etter hvilen kunne Eirik Birkelund utlignet til 1-1. Men skuddet fra 16 meter gikk rett på utsiden av stengene. Det skal VIF-keeper Marcus Sandberg være glad for.

Moa fikk plutselig tid alene foran Sogndal-målet straks før timen spilt. Men avslutningen ble for puslete, og Dyngeland reddet greit. Der kunne Moa scoret i sin andre kamp på rad.

Moa var involvert igjen noen minutter senere da han spilte fri Lindkvist. Innlegget trillet foran Sogndal-målet, men ingen klarte å komme på ballen. Moa virket både spillesugen og pigg. Bevegelsene lignet den «gamle» Moa.

 1. Les også

  Flo om at Godset-lederen går til rivalen: - Veldig spesielt

 2. Les også

  Godset-supporternes hilsen til Deila: - Håper Vålerenga rykker ned

Så utlignet Sogndal

Men i fotball snur det som kjent fort. I en god Vålerenga-periode fikk Gilbert Koomson ballen midt på banen etter at Christian Grindheim vant en duell.

Kjetil Wæhler prøvde å rekke ballen, men trakk seg, og rygget i nesten 50 meter. Helt inn i egen femmeter. Da sendte Koomson en lur ball til Ole Amund Sveen som bredsidet inn 1-1. Da var det spilt 69 minutter.

Det spørs om ikke Wæhler burde forsøkt å bryte eller angripe duellen i stedet for å falle så langt tilbake. Igjen mistet VIF ledelsen, akkurat som i Bergen mot Brann i forrige runde.

Fire minutter senere hadde Mahatma Otoo nærmest hele målet å skyte på da Martin Ramsland spilte han helt fri foran mål. Men ballen skled av foten til innbytter Otoo og forsvant til side for mål. En gigantisk mulighet til å bli matchvinner.

Dette var en av flere «cupfinaler» for Vålerenga utover høsten. Flere spillere spiller på mange måter for sin videre eksistent som VIF-spiller med tanke på at Ronny Deila overtar ved nyttår og garantert kommer til å gjøre endringer i spillerstallen. Sammen med Kjetil Rekdal, som skal over i rollen som sportslig administrativ leder.

PS! Det ble opplyst at det var solgt 7000 billetter til kampen. Under halvparten var fysisk til stede. I beste fall.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm18114332161637
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Rivingen av Tretten bru er utsatt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5