Fotball

AFP: Franskmann pågrepet i Ukraina - skal ha planlagt 15 terrorangrep under EM

Ukrainas sikkerhetstjeneste har pågrepet en mann mistenkt for å planlegge flere angrep under fotball-EM i Frankrike.

Politifolk patruljerer rundt fotballarenaen Stade de France i Paris i forbindelse med privatlandskampen mellom Frankrike og Russland.
  • Fredrik Saltbones

Det melder nyhetsbyrået AFP mandag.

Mannen – som er fransk statsborger – ble stoppet på grensen til Polen med 125 kilo eksplosiver, opplyser Vasilij Gritsak i den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU.

– Franskmannen snakket negativt om sin regjering, om masseinnvandring, spredning av islam og globalisering, og han snakket også om at han hadde planer om å gjennomføre flere terrorangrep, sier Vasilij Gritsak.

  • 60.000 politifolk skal stå for EM-sikkerheten

Ifølge SBU planla franskmannen også å angripe muslimske og jødiske helligdommer samt ulike regjeringskontorer.Mannen var i besittelse av 125 kilo TNT, 5.000 kuler, 100 utløsermekanismer og 20 masker da han ble stoppet i en rutinekontroll på grensen mellom Ukraina og Polen i slutten av mai, ifølge franske nettaviser.

Terrortrusler mot Frankrike

Totalt skal den pågrepne ha planlagt 15 angrep, skriver AFP.

Lørdag meldte Reuters at en franskmann som er mistenkt for å planlegge et angrep i hjemlandet, var pågrepet i Ukraina. Det er ikke klart hvorvidt det dreier seg om samme person.

Ifølge avisen Libération er 25-åringen ukjent for fransk politi, og franske myndigheter har ennå ikke bekreftet opplysningene fra Ukraina.

Frankrike er i høyeste beredskap få dager før fotballmesterskapet starter. Søndag gikk president François Hollande ut og medga at det foreligger terrortrusler mot landet i forbindelse med fotball-EM.

Også USA har advart om høy terrorfare og bedt alle amerikanske statsborgere om å være aktsomme.

Rammet av terror i fjor

14. november i fjor ble Paris rammet av et av de verste terrorangrepene i Europa etter 2. verdenskrig. Ett av terrormålene var EM-finalearenaen Stade de France, som har plass til 80.000 tilskuere på kampdager.

Franske myndigheter er forberedt på risikoen for terrorangrep under fotball-EM, som begynner fredag 10. juni.

— Vi gjør alt vi kan for å unngå et terrorangrep, og vi forbereder oss på å slå tilbake. Mer enn 60.000 polititjenestemenn vil være til stede på arenaene, sa Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve nylig.

— Vårt mål er at EM skal bli en fest, men vi skylder alle å si sannheten. Null prosent forholdsregler betyr hundre prosent risiko, men hundre prosent forholdsregler betyr ikke null prosent risiko, tilføyde han.

Tjenestemenn ved de franske katastrofemyndighetene har forberedt seg på det verste. I april ble det gjennomført simulerte terrorangrep i såkalte fansoner.

(Aftenposten/NTB)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Les også

  1. 2000 tilskuere søkte tilflukt på banen i Paris

  2. Bombemann hadde billett til Frankrike-Tyskland

  3. Frankrike forbereder seg på risikoen for terrorangrep under fotball-EM

  4. 60.000 politifolk skal stå for EM-sikkerheten

Les mer om

  1. Fotball-EM