Kommentar: - Fotballfarsen kan være positiv for MFK

<p>— Sunnere å stå på egne bein, mener Romsdals Budstikkes sportsleder Trond Hustad.</p>

10spoerbi_r_kke_og_arvesen
Hustad ny mai08

Fotballfarsen med Ole Gunnar Solskjær og Kjell Inge Røkke i hovedrollene kan vise seg å bli det beste som kunne skjedd Molde Fotballklubb – på litt sikt. For nå tvinges klubben til å stå på egne bein, uten de faste Aker-millionene som uansett ville forsvunnet på litt sikt. Nå blir drifta i hele organisasjonen sunnere.

Umiddelbart virker det selvsagt svært dramatisk at Aker kutter den årlige støtten til Molde Fotball. 20–25 millioner kroner er mye penger i et totalbudsjett på 90 millioner.

Men regnestykket trenger ikke bli så ille når alt kommer til alt. Hvis MFK får inn noen nye tunge sponsorer kan mye av inntektstapet kompenseres.

Det er mange år siden Kjell Inge Røkke og Aker signaliserte at selskapet gradvis ville trappe ned sitt engasjement.

Eieren har ønsket flere bidragsytere inn i drifta i Molde Fotball. En del aktører har vegret seg fordi Røkke og Aker har vært så tungt inne, og dette er en av mekanismene som kan endre seg når Aker nå går ut.

For noen kan det være mer interessant å profilere seg gjennom MFK nå når høvdingen sjøl ikke lenger har en så dominerende posisjon i klubben.

(Artikkelen fortsetter)

BALUBA: Ole Gunnar Solskjær har vært en mye omtalt mann denne helgen. Her er han etter Sandnes Ulf-kampen søndag (Foto: Scanpix).

Utviklinga de neste dagene og ukene vil legge premissene for den framtidige eierstrukturen i Molde Fotball. Det har kommet sterke signaler om at Kjell Inge Røkke vil fortsette å putte private penger inn i MFK, kanskje i enda større grad enn tidligere. Bjørn Rune Gjelsten ønsker også å fortsette sitt engasjement i Molde Fotballklubb. l investere mer penger i spillerkjøp. Han har bidratt med mellom 20 og 30 millioner kroner siden Solskjær ble ansatt som manager.

Den første mulige sportslige konsekvensen av Akers brudd med MFK er at Solskjær kanskje ikke får kjøpe den spissen han har ønsket seg så sterkt.

Røkke og Gjelsten hadde konkrete planer om å finansiere en goalgetter til mellom fem og ti millioner kroner da dramatikken oppsto etter Solskjærs reise til Birmingham 18. mai.

Nå finnes ikke de pengene lenger. Det kan vise seg å bli en kostbar konsekvens i jakta på nytt seriemesterskap og spill i Europa.

Ingen kan kritisere Ole Gunnar Solskjær for at han vil trene enn Premier League-klubb på Aston Villas størrelse.

Jeg skisserte nettopp dette scenarioet i denne spalten i desember i fjor. Aston Villa var en av åtte klubber i Manchester-området jeg påsto at Solskjær ville vurdere hvis han fikk sjansen.

(Artikkelen fortsetter)

STARTEN PÅ FARSEN: Dette flyet, med Ole Gunnar Solskjær ombord, tok av fra Kvernberget flyplass fredag formiddag (Foto: Erik Birkeland).

Det er en sportslig utfordring han ikke er villig til å avvise. Og det ligger selvfølgelig også personlig profitt i et slikt jobbtilbud.

I stedet halverte Solskjær kanskje sin egen lønn da han flørtet med Aston Villa mot Kjell Inge Røkkes vilje. I går kom det riktig nok signaler om at Aker vil forholde seg til den avtalen som foreligger. Men det blir neppe aktuelt å videreføre den private sponsoravtalen som gir Solskjær to millioner kroner i året. Kjell Inge Røkke ønsker nok at noen andre skal profilere Aker og holde foredrag for selskapets ansatte i framtida.

Dermed sitter Solskjær i tilfelle igjen med 2,4 millioner i lønn fra Molde Fotball.

Kjell Inge Røkke er et følelsesmenneske som er kjent for å reagere med sinne og skuffelse når noen nær ham ikke lever opp til forventningene. Han er ekstremt opptatt av lojalitet og tillit.

Nå følte han at Ole Gunnar Solskjær hadde brutt den personlige forståelsen mellom dem to, og at manageren ville avslutte prosjektet i Molde mye tidligere enn Røkke hadde sett for seg.

Derfor følte han seg tråkket på av sin egen gullgutt, mannen han selv fløy til England for å skrive kontrakt med Manchester United for 16 år siden.

En såret og skuffet Røkke handler ut fra følelser. Det var det han gjorde da han bestemte seg for å trekke Aker ut av MFK.

Samtidig tyder alt på at Kjell Inge Røkke og hans kone Anne Grete Eidsvig vil videreføre Prosjekt Tilhørighet som støtter lag og organisasjoner i Molde-området med 8–10 millioner kroner i året.

Aker vil også fortsette å støtte Akerakademiet med flere millioner i året. I tillegg slipper Molde nå å betale seks millioner i årlig husleie på Aker stadion.

Det betyr i praksis at patrioten Kjell Inge Røkke fremdeles vil bruke 15–20 millioner kroner på sitt engasjement rundt Molde Fotballklubb.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk