Fotball

Han har måttet tåle mye kritikk, men ingen har scoret oftere for Norge på 40 år

Han er blitt kritisert for innsatsen på landslaget, men Joshua King (26) scorer oftere enn stjernene Solskjær, Flo og Carew.

Joshua King under trening på Ullevaal. Foto: Jon Olav Nesvold, Bildbyrån

  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

SANDVIKA: – Jeg har hørt om Odd Iversen, men ingen av de andre.

Joshua King ankommer landslagets medietreff på et hotell i Sandvika som sistemann.

Smattende på en kjærlighet på pinne studerer landslagsspissen Aftenpostens liste over landslagsspillere med best målsnitt de siste 100 år.

Bournemouth-spilleren rister på hodet når han leser navnene til Einar Gundersen, Jørgen Juve og Arne Brustad. Dem har han ikke hørt om. Men de gamle landslagsheltene hadde et betydelig bedre målsnitt enn mannen som i kveld har oppgaven med å gi Norge en bra start i Nations League-kampen mot Kypros.

Han stopper opp ved Odd Iversen. Trønderen scoret 19 mål på 45 landskamper i perioden 1967–1979 og er den siste spilleren som i snitt har scoret oftere for landslaget enn King.

Har passert superspissene

Med fire mål på sine tre siste landskamper er King oppe i et målsnitt på 0,36, og har dermed passert nasjonens største spisstjerner siden årtusenskiftet: Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo, John Carew og Steffen Iversen.

– Jeg forsøker å ikke henge meg opp i sånne lister. Mitt fokus er å score i hver kamp. Scorer jeg, så scorer jeg. Scorer jeg ikke, så scorer jeg ikke.

– Du er den landslagsspilleren med best målsnitt siden Odd Iversen?

– Det er jo veldig positivt. Men jeg vet at jeg kan bedre. Hvor mye bedre, vet jeg ikke. Men jeg er veldig, veldig motivert foran denne kvaliken. Jeg har lyst å skyte Norge til EM. For å gjøre det må vi score mål, i hvert fall vi spissene. Det er min jobb, og jeg vil bidra med både assist og mål.

Landslagssjef Lars Lagerbäck mener «tallene er veldig positive».

– Josh er en naturlig målscorer. Men når en gjør sånne vurderinger, for å være litt negativ, se på hvilke typer kamper som er spilt. Josh gjorde for eksempel flere mål (2) da vi møtte San Marino. Men det skal ikke ta bort gleden over målene han har gjort, for det er veldig positivt.

Les også

Enklere vei til EM? Nei, den er tøffere.

Flo: Mål gir selvtillit

Tore André Flo er nå passert av King på listen over mål pr. landskamp.

– Det er kjempebra tall av Josh. Jeg skulle kanskje sluttet da jeg hadde 40 landskamper, for da hadde jeg et snitt på rundt 0,5, humrer den gamle Chelsea-stjernen.

– At han nå scorer i flere landskamper på rad er positivt, det gir mer selvtillit. Jeg opplevde selv at når jeg først scoret ett mål, kom det ganske fort ett til. For en spiss er det viktig å komme inn i rytmen med å score.

Les også

Nå smiler fotballivet igjen til Sander Berge: – Verdsetter livet som fotballspiller på en helt annen måte

Joshua King viste «hysjebevegelsen» da han scoret mot Panama på Ullevaal i juni. Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix

Har fått mye kritikk

For ett år siden uttalte TV2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt til egen kanal at King hadde flaks som scoret 16 ganger i ligaen sesongen i forveien.

I slutten av mai fikk King kritikk av Steffen Iversen, som til Dagbladet sa at King tenkte mer på seg selv enn landslaget.

King har kalt uttalelsene for latterlige og i starten av forrige landslagssamling på forsommeren, mente 26-åringen at han ikke fikk den respekten han fortjente i Norge.

Da han ble matchvinner mot Panama i forrige landskamp feiret han målet med en «hysjegest».

King vil ikke si om det var en beskjed til kritikerne. Da vi spør om det betyr mye for ham personlig å score for landslaget, svarer han:

– Det viktigste for meg er at landslaget kommer til EM. Om Bjørn (Maars Johnsen) og Tarik (Elyounoussi) scorer 15 og jeg 10, og vi kommer til EM, er jeg kjempefornøyd.

Les også

Lagerbäck om kritikken fra kvinnelandslaget: – Det var min beslutning

Forskjellige roller

I klubblaget Bournemouth er han blitt plassert i forskjellige posisjoner. På landslaget rendyrkes King som spiss. Romsås-gutten er tydelig på at det er der han trives klart best – nærmest mål.

– Hvor mye kan du utvikle deg videre?

– Jeg er blitt eldre. Jeg er blitt mentalt sterkere. Jeg har spilt tre sesonger i Premier League og vokst både som person og spiller. Jeg har lært mye under Eddie Howe, jeg er en mye bedre spiller nå enn da jeg kom til Bournemouth. Men samtidig føler jeg at jeg har mye mer inne, at det er et potensial der.

King har ett mål på sesongens fire første seriekamper. I Premier League er det fortsatt et stykke opp til spillerne med best målsnitt.

Les mer om

  1. Joshua King
  2. John Carew
  3. Ole Gunnar Solskjær
  4. Steffen Iversen
  5. Herrelandslaget fotball