Fotball

Tottenham-stjernen vant finalen han måtte vinne: Nå slipper han militærtjeneste

Den populære midtbanespilleren ser ut til å slippe unna det obligatoriske kravet.

Slapp jubelen løs: Tottenhams Son Heung-min ser ut til å slippe militærtjeneste etter å ha ledet Sør-Korea til seier i Asia-lekene lørdag formiddag norsk tid.
  • Even Hye Tytlandsvik Barka
    Journalist
  • Reidar Løfaldli

Alle sørkoreanske menn er i utgangspunktet nødt til å avlegge en militærtjeneste på minst 21 måneder, før de fyller 28 år.

Det gjøres sjelden unntak fra denne regelen.

Dermed så det lenge ut til at Tottenhams 26 år gamle midtbaneelegant Heung-Min Sons karriere skulle få seg et ufrivillig avbrekk fra og med denne høsten.

– Desto høyere profil man har, desto vanskeligere er det å komme unna, sier James Hoare, Korea-ekspert ved tenketanken Chatham House, til BBC.

Les også

Premier League-stjernen spiller for å unngå 21 måneders militærtjeneste

Seieren som ble smutthull

Likevel kunne den kreative spilleren slippe unna tjenesten, dersom han bidro til at Sør-Korea vant Asia-lekene i fotball som er blitt avholdt denne måneden.

Lørdag ettermiddag norsk tid møtte Sør-Korea erkerivalen Japan i turneringens finale. Etter ekstraomganger gikk sørkoreanerne seirende ut av duellen, og dermed ser det ut til at 26 år gamle Son får fortsette å gjøre livet surt for Premier League-forsvarere i årene fremover.

Som følge av landskampene har den tidligere Bayer Leverkusen-spilleren mistet Tottenhams fire første seriekamper denne sesongen.

Forrige måned skrev han under på en ny kontrakt med London-klubben. Avtalen binder til Tottenham frem til 2023.

I løpet av tiden i klubben har Son scoret 47 mål på 140 kamper og blitt den mestscorende asiaten i Premier League-historien.

Les også

Spesielt besøk på norsk fotballbane. Nå tar videoen av på nettet

– Beviser at man er en ekte koreaner

Å slippe unna militærtjeneste er ikke en enkel sak i det stolte asiatiske landet.

– Militærtjeneste er både en ære og en plikt. Man beviser da at man er en ekte koreaner og at man tenker på landets beste selv om man har langt hår eller magiske fotballstøvler, forteller James Hoare.

Tidligere Arsenal-spiller Park Chu-young fikk i 2012 en ti års utsettelse på sin tjeneste etter å ha brukt en oppholdstillatelse fra Monaco. Han fikk hard medfart i hjemlandet og måtte beklage offentlig.

Baseballspilleren Baek Cha-seung spilte i USA og måtte gi opp sitt koreanske statsborgerskap for å fortsette karrieren, mens golfspilleren Bae Sang-moon måtte gjennom to år som infanterist etter at han hadde forsøkt å få utsatt tjenesten til etter karrieren.

Les også

Derfor har Nederland blitt favorittlandet til norske fotballproffer

Manchester United-helt slapp unna

Landets fotballspillere har stort sett fått slippe militærtjeneste.

Tidligere Manchester United-spiller Park Ji-sung var med på laget som kom helt til semifinalen i VM på hjemmebane i 2002, mens Newcastles Ki Sung-yueng spilte på laget som tok bronse i OL 2012. Spillerne derfra fikk kuttet tjenesten til kun fire uker.

BBC skriver at en ordinær sørkoreansk militærtjeneste innebærer en rekruttperiode med opplæring før man blir sendt til vaktposter for å holde utkikk med Nord-Korea.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sport/multimedias/ef81d1f9be90162f9afe7244bccf70a7/Pelt%2031.08

Premier League

SVUTMP
1Chelsea54101211113
1Liverpool54101211113
3Manchester United5410134913
4Brighton & Hove Albion540174312
5Manchester City53111111010
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Premier League
  2. Tottenham Hotspur FC