Fotball

Mannen som kan åpne døren til EM for Norge

Sigurd Rushfeldt har hovedansvaret for Norges kanskje største problem: At det ikke scores mål.

SPISSTRENER: Sigurd Rushfeldt skal hjelpe norske spisser å score mål. Til venstre landslagssjef Per-Mathias Høgmo.
 • Øystein Vik

— Vi kan ikke gå gjennom kvaliken og score på hver syvende målsjanse. De beste spissene scorer på rundt én av tre sjanser, vi må mest mulig ned mot det, sier Sigurd Rushfeldt.

Han vet hva han snakker om, Norges nye spisstrener. Rushfeldt er mannen som har scoret flest mål i norsk toppserie – 172. Nå har han fått jobben med å få Norges spisser til å score mål. Senest på Norges treninger i London denne uken, har han terpet med landslagsspissene hvordan man bør komme seg foran midtstopper på innlegg, score på ett touch, slike ting.

— Å score mål handler om to ting: Komme til sjanser, og sette dem. Det første er noenlunde på plass, det andre må vi jobbe med.

— Føler du at du sitter på nøkkelen til at Norge skal komme til EM?

— Tja. For å si det sånn: Hvis Norge skal kvalifisere seg til EM, så må effektiviteten opp, sier Rushfeldt.

Høgmos egen statistikk

Det er landslagssjef Høgmo som selv har kommet frem til Norges store problem med ineffektivitet når mål skal scores og forhindres – altså det fotballspillet går ut på. Oppsummert fra hans ni første kamper som sjef – alle utenom 0-0-kampen mot De forente arabiske emirater forrige uke – har Høgmo analysert seg frem til følgende.

Norge har vært 580 ganger inne i motstanders "slott" (området utenfor motstanders mål).

Motstander har vært i Norges slott 340 ganger.

Motstander har trengt 25 besøk i Norges slott pr. mål som er blitt scoret.

Norge trenger 80 besøk i motstanders slott pr. mål.

— Dette sier litt om at vi har en effektivitetsutfordring i begge 16-meterne, samtidig som at vi spillemessig har kommet veldig langt når det gjelder å komme inn og skape trusler, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo om statistikken han har fått utarbeidet.

Ny spillestil?

I dag er det generalprøve mot England. Tirsdag starter EM-kvalifiseringen mot Italia. På gårsdagens pressekonferanse på Wembley antydet Høgmo at landslaget vil endre stilen fremover for å bli mer effektive.

— Vi har brukt tid på å vektlegge offensiv samhandling, og få til et grunnspill. Det kan vi dra nytte av mot motstandere som legger seg lavt på Ullevaal mot oss. Nå skal vi fokusere mer på kontringer. Det kan gi oss enda flere åpne sjanser, sier Høgmo.

Totalt har Norge scoret syv mål under Høgmo og sluppet inn 18. 54-åringens ti kamper som sjef for Norges A-landslag har endt med en seier mot Moldova, fire uavgjortkamper og fem tap.

— Vi venter på at mange av de unge spissene vi har ute (i Europa) skal begynne å score mål. Det er et brennende ønske om det, sier Høgmo.

- Må bli bedre i kvaliken

— Effektiviteten i motstanders boks må bli bedre. Det må vi lykkes med når alvoret starter. Det er for lett å si at det bare er tilfeldigheter. Det er udyktighet også, sier Vegard Forren som er ute med skade til dagens kamp.

Visekaptein Tarik Elyounoussi sier han ikke er sikker på at Norge vil bli bedre til å score og unngå baklengsmål i EM-kvalifiseringen.

— Vi må være mye giftigere, vi kommer ikke til å få mange sjanser mot Italia og Kroatia. Men vi har ikke den Falcao-spissen som ligger foran der. Vi må skape sjansene som et lag, og score som et lag, sier Elyounoussi, som er fornøyd med at Sigurd Rushfeldt er hentet inn som Norges første spisstrener.

— Det kan hjelpe på. Det har vi ikke hatt før.

Frikjenner Høgmo

— Å spille ålreit midt på banen, der motstanderen tillater at du gjør det, hjelper ikke så mye. Du må være god der kamper avgjøres – foran de to målene, sier Karl-Petter Løken, tidligere landslagsspiller og nåværende kommentator for NRK.

Han frikjenner langt på vei Høgmo og skylder på spillerne for Norges smått tragiske målstatistikk.

— Det er ikke så lett for Per-Mathias Høgmo å gjøre noe med dette på landslagssamlingene. Problemet er at spillerne ikke er på høyt nok nivå i hverdagen. Det handler om mangel på kvalitet, konsentrasjon, ærgjerrighet, mentalitet, og fysikk. Veldig mye rundt landslaget nå er bare helt OK, mener Løken.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5