Fotball

Alle hater Raymond

<p>Ingen forsto hvordan han kunne fortsette som landslagssjef etter EM-fiaskoen i 2008. Nå leder Raymond Domenech et VM-lag franskmennene ikke har noen tro på.</p>

France's coach Raymond Domenech reacts during a friendly soccer match against Tunisia in Rades stadium near Tunis May 30, 2010. REUTERS/Charles Platiau (TUNISIA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
  • Arild Sandven
  • Samleside: Fotball-VM

Da Frankrike tok farvel med hjemmepublikum i privatlandskampen mot Costa Rica forrige onsdag, jublet publikum i Lens da navnene på hver av spillerne ble lest opp. Men da speaker avsluttet med «landslagssjef: Raymond Domenech!», ble det buing og piping.

58-åringen er mektig upopulær, sterk kritisert i mediene og tar med seg et Frankrike de færreste tror kan komme særlig langt i VM i Sør-Afrika.

Det har vært en turbulent opptakt for «Les Bleus».

Hands, sex og tap

Fotballfans over hele verden var rasende da Frankrike sikret VM-plassen og slo ut Irland da Thierry Henry brukte hånden til å dempe ballen og servere William Gallas.

Så ble stjernespillerne Franck Ribéry, Karim Benzema (som ikke ble tatt ut til VM) og Sidney Govou dratt inn i en sexskandale som involverte en mindreårig prostituert.

Og på banen har det gått trått for Domenechs utvalgte.

Costa Rica ble med nød og neppe slått 2-1, og på den franske øya Reunion øst for Madagaskar og Afrikas kyst, ble det et foruroligende 0-1-tap for Kina.

– De dominerte den kampen og hadde store sjanser mot et kinesisk lag som lå veldig lavt. Men forventningene til Frankrikes lag er lave, pessimismen er stor, sier Øyvind Steen Jensen, journalist i Vi Menn (tidligere Vi Menn Fotball) og ekspert på fransk fotball.

– Samtidig sliter Frankrike ofte når de har favorittstempel, legger han til.

Det behøver ikke være noen ulempe ikke å være favoritt, det har fotballhistorien vist.

Les også:

Finale og nedtur

Men selv gruppen med Uruguay, Mexico og vertslandet Sør-Afrika ser tøff ut for et fransk lag som stort sett har hatt en sammenhengende nedtur siden Zinedine Zidane skallet ned Marco Materazzi og David Trezeguet dundret sitt straffespark i tverrliggeren i VM-finalen i Berlin for fire år siden.

EM i Sveits og Østerrike ble en fiasko med 1-4 for Nederland, bare ett poeng på tre kamper og tidlig hjemreise.

Hvordan den allerede da utskjelte Raymond Domenech kunne fortsette som landslagssjef, lurer mange på.

Men 58-åringen har lang fartstid i det franske fotballforbundet, og president Jean-Pierre Escalette (75) holdt sin beskyttende hånd over Domenech. Han hadde også støtte hos en del sentrale spillere, mens andre — som Chelseas Florent Malouda - åpent har gått ut mot landslagssjefen. Malouda havnet i unåde etter EM og er kommet inn igjen først nå.

Rekord-landslagssjef

– Dessuten er Domenech nå den første landslagssjefen som har greid å kvalifisere Frankrike til tre sluttspill, minner Øyvind Steen Jensen om.

Og mannen som leder de blå i Sør-Afrika satte også fransk rekord i antall kamper som landslagssjef med sin 76. mot Kina fredag, én mer enn Michel Hidalgo.

France Football, det anerkjente fotballmagasinet som hvert år også organiserer avstemningen om «Gullballen» til Europas beste spiller, kritiserer Domenech for hverken å ha plan eller spillesystem for Frankrikes landslag.

Les mer om

  1. Fotball-VM