Fotball

- Spillerne trener feil

<strong>OSLO:</strong> Norske fotballspillere trener for mye, for hardt og utsetter seg for en unødvendig skaderisiko. Det mener landslagslege Thor Einar Andersen.

Thor Einar Andersen
 • Aslân W.a. Farshchian
kristofer hæstad

Norske fotballspillere trener enda mer enn før — og hardere enn før. Landslagslege Thor Einar Andersen ser tendensen, og mener kroppene får for liten tid til hvile.

— En fotballkamp tar veldig på kroppen. Det er så mange forskjellige bevegelser i en kamp, og spiller du med høy intensitet, tar det to til tre dager å hente seg inn igjen. Får ikke kroppen tid til å hente seg inn, får du flere belastningsskader, og en sliten kropp er også mer utsatt for akutte skader, sier Andersen til Aftenposten.

To daglige økter Mens fotballspillere i for eksempel Italia bruker dagene mellom kamp til restitusjon med styrketrening, massasje, bevegelighetstrening og noen spillsekvenser, fortsetter norske klubber med mer fotball med høy intensitet.

— Det trenes for mye på for høy intensitet, og det er for mye fotballrelatert trening. To daglige økter, pluss en kamp i uken, tærer mye på kroppen. Fotballkamper og høyintensitets fotballtrening, er de to tingene som er mest belastende for spillerne. I Italia trener de bare én gang om dagen, og ikke alltid fotball. Når de bare har én kamp i uka, hender det de har to treningsøkter på onsdagen, men da er ikke begge fotballøkter.

Andersen mener norske trenere og spillere måler seg mot andre idretter, uten grunn.

— Fotballspillere har fått et O2-kompleks og sammenligner seg med andre idretter når det gjelder mengde. De glemmer at det er forskjell på å spille fotball og å gå tremil på ski, mener landslagslegen.

— Det blir lagt inn store treningsdoser, men jeg stiller spørsmål om hvem vi egentlig bør sammenligne oss med. Bør vi ikke sammenligne oss med fotballspillere i England og Italia fremfor andre idretter?

Fysisk trening Det er imidlertid ikke bare spillerne selv som har "skyld" i de store treningsmengdene.

— Fotballspillere er tidligere blitt latterliggjort for at de trener for lite, men det handler om å trene smart, det handler om både kvalitet og kvantitet.

For å få større kvalitet på treningene, har mange av de store klubbene utenlands egne fysiske trenere. Dette er lite utbredt i Norge.

— Disse sørger for at spillerne blir godt nok varmet opp til kamp og trening, og sørger for at de får den riktige fysiske treningen. For mens selve fotballtreningen gjøres i grupper, trenger spillerne individuell oppfølging på den fysiske biten. Jeg vet det er et ressursspørsmål, men du kan ikke si du skal trene dobbelt så hardt uten å bedre apparatet rundt. Man må være opptatt av kvalitet og individuell oppfølging, mener Thor Einar Andersen.

Lang oppkjøring Om vinteren trenes det mer blant fotballspillere enn ellers på året. Grunnlaget for en lang sesong skal legges, og det gjør det da også til gagns her hjemme.

— Jeg har inntrykk av at det trenes enda mer enn før, og i tillegg er forsesongen lang her i Norge. I andre land varer den i seks, sju uker, her varer den i tre måneder, litt avhengig av deltagelse i Royal League og Champions League, sier Andersen.

Fjorårets to beste eliteserielag, Vålerenga og Start, har slitt med mange skader i vinter. Ikke uvanlig, mener landslagslegen.

— Én tredjedel av belastningsskadene i løpet av en sesong, kommer i perioden januar-mars. Det er flere grunner til det, sier Andersen, og lister opp:

 • Store mengder trening
 • Kamper og trening på varierende underlag
 • Hard kamp om å spille seg inn på laget.

— Vi har sett på antall skader siden 2000, og frem til i fjor var det ganske stabile tall, ingen sterk økning eller nedgang. Det som imidlertid er klart, er at obligatoriske kamper gir flere belastningsskader enn treningskamper. Jo større betydning en kamp har, desto større er sjansen for at noen blir skadet. Sånn sett kan Royal League-kamper spille inn, mener Thor Einar Andersen.

Les også

 1. Guntveit ute i flere måneder

 2. - Feil at vi trener for hardt

 3. Ludvigsen hjem med skade

 4. Tar kritikken på alvor

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt19115340192138
2Molde19114446232337
3Kristiansund1911262722535
4Rosenborg19104540251534
5Lillestrøm1910453124734
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien