Fotball

Stabæk Fotball beklager: Ga karakterkort til syvåringer

NFF-leder er kritisk: – Hva skal du med et tall?

Stabæk får kritikk for en nå nedlagt praksis innenfor barnefotball. Her er et illustrasjonsbilde fra Norway Cup.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

Stabæk er blant klubbene i Eliteserien som har et tilbud for små barn. Blant annet har klubben opprettet såkalte utviklingsgrupper, som er et treningstilbud for gutter fra 7 til 10 år. I praksis innebærer opplegget fotballtrening i SFO-tiden.

Nå får Stabæk kritikk for å ha vurdert guttene etter en karakterskala. Det var lokalavisen Budstikka som omtalte saken først.

Slik skal opplegget ha fungert i praksis: Hvert halvår fikk spillerne et karakterkort. Der ble de vurdert etter ulike kriterier, som treningsrutiner, holdninger, teknikk, fysiske egenskaper og spilleforståelse. Barna skal ha blitt vurdert på totalt 19 punkter. På hver punkt var 6 beste karakter, mens 1 var dårligst. Budstikka hevder å ha fått oversendt karakterkortet til en åtteåring, der det var 15 toere og fire treere.

Les også

Cristiano Ronaldos absurde reaksjon vekker oppsikt: – Han så dem ikke i øynene engang

Legger seg flat

Daglig leder i Stabæk Jon Tunold beklager karaktersystemet.

– Det var etter et ønske fra foreldre at vi startet med evalueringer, og det var ledere i akademiet som varslet oss om at dette ikke var en god måte å gjøre det på. Vi ser at det ble for brutalt å vurdere disse spillerne med karakterer. Vi legger oss flate, og beklager dette, sier Tunold til avisen.

Han forteller at praksisen nå er avsluttet. Klubben evaluerer nå hvorvidt det er nødvendig å vurdere spillernes ferdigheter helt ned i syvårsalderen.

– Hva skal du med et tall?

Håkon Grøttland jobber i Norges Fotballforbund som fagansvarlig som landslagsskolen. Det betyr at han jobber med landets største talenter – de som er eldre enn 13 år. Grøttland forteller at NFF ikke benytter seg av karakterer på dette nivået.

– Alle spillere, uansett alder, ønsker tilbakemeldinger. Det kan nesten ikke bli nok av det. Spillerne motiveres av det, og de ønsker det. Men det er viktig med konkrete tilbakemeldinger man kan jobbe etter. Et tall – hva skal du bruke det til?

– Det er kult å få bra karakter, og kjipt å få dårlig. Det er ikke spesielt motiverende. Jeg ble ikke spesielt motivert av å få 2 – er i matte på ungdomsskolen. Jeg jobbet ikke noe hardere av den grunn, sier Grøttland.

Han synes det er bra at Stabæk nå har avviklet karaktersystemet.

– Det er veldig positivt at de har lagt seg flate. Hvis det er én klubb som er dyktige på spillerutvikling i Norge, så er det Stabæk. Jeg har full tiltro til at de håndterer det på en bra måte.

Les også

Kjetil Rekdal refser Rosenborg: – Ikke en seriemester verdig

VIF: Ser ikke bra ut

Stefan Danielsson er sportslig ansvarlig for barn og ungdom i Vålerenga. Han forteller at VIF heller ikke driver med karakterer.

– Nei, vi gjør ikke det. Vi driver ikke med karakterer eller noen form for sammenligning. Vi jobber litt annerledes. Det er litt vanskelig å sammenligne klubber, vi er klubben for alle. Vi har spillere med null ambisjoner, men også de som er kjempeivrige, sier Danielsson til Aftenposten.

Jørun Svensli er sportslig leder for breddeavdelingen i Molde FK. Han forteller dessuten at Molde styrer etter breddeprinsippet om ingen topping av lag.

– Vi driver absolutt ikke med karakterer, sier Svensli.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5