I agentenes klør

<p>Én var støvsugerselger. Den andre pizzabaker. Sammen sto de bak høstens to største farser i Fotball-Europa.</p>

Zlatan Ibrahimovic på San Siro sammen med Milan-president og statsminister Silvio Berlusconi (t.v.), visepresident Adriano Galliani (gult slips) og sin agent Mino Raiola (til høyre).

På en golfbane i Cheshire utenfor Manchester for snart to uker siden:

Wayne Rooney ser uanfektet ut når han gyver løs på en runde golf med agent og rådgiver Paul Stretford, som aldri er langt unna stjernespilleren.

Rooney vet neppe hvordan den kommende uken blir. Men golfkameraten sørger for at den blir et kaos med rykteflom, usannheter, voldsomme følelsesutbrudd – før den ender med at Rooney velger å bli i Manchester United, forlenger kontrakten og dobler sin gamle lønn.

Regi? Paul Stretford – i England stemplet som grisk og hensynsløs, men også den rikeste agenten.

(Artikkel fortsetter)

TJENER GODT: Med god hjelp av sin agent Paul Stratford har Wayne Rooney fått en gullkantet avtale med Manchester United.

På gedigne San Siros VIP-tribune den siste søndagen i august:

Nyinnkjøpte Zlatan Ibrahimovic benker seg ved siden av Milan-president Silvio Berlusconi, klar for å presenteres i pausen av oppgjøret Milan-Lecce. Ved siden av Zlatan sitter også Mino Raiola, en pratmaker som vet å sno seg, en agent som ikke bryr seg om hva andre mener.

Klienten er den eneste som betyr noe. Det var derfor Raiola gikk i strupen på Pep Guardiola, han mente Barcelona-treneren burde innlegges på mentalsykehus, og brukte alle hjelpemidler for å tvinge frem det innbringende klubbyttet.

(Artikkel fortsetter)

TJENER GODT: Med god hjelp av sin agent Mino Raiola har Zlatan Ibrahimovic fått en gullkantet avtale med Milan.

Råest i klassen

Der det er penger, finnes det også kjeltringer, heter det.

Der det er stjernespillere finnes det agenter som er villige til å bruke absolutt alle midler.

Både Stretford og Raiola tilhører den siste kategorien. De er blant de råeste i klassen.

Stretford, som startet sitt yrkesaktive liv med å selge støvsugere, er blitt saksøkt, og han har vært suspendert av Det engelske fotballforbundet (FA). Han er blitt hudflettet av tidligere klienter. Manchester Uniteds tidligere stjernespiss Andy Cole sa forrige uke at «det er ikke vennskapet, men pengene, som motiverer ham». Denne uken fikk han en verbal ørefik av Alex Ferguson.

— Det er aldri problemer med spillerne. Men enkelte agenter er vriene, sa United-manageren uten å nevne Stretfords navn. Men alle skjønte hvor han ville.

Rooney tok en u-sving da han signerte ny femårskontrakt med United forrige fredag. Kjennere mente det var Stretford og hans PR-agenter som satte ut rykter om at han var på vei til byrival Manchester City.

Det ble sagt at alt ble satt i scene for at duoen Rooney/Stretford skulle tjene mer penger på en bedre kontrakt – noe de også gjorde. Men Stretford ville tjent enda mer, rundt 50 millioner kroner, ved et klubbskifte.

Juvelen

Gjennom sitt agentfirma ProActive «stjal» Stretford stortalentet Rooney fra konkurrenten Pro-Form for åtte år siden.

Det ble bråk ut av det, Stretford måtte senere gjennom både rettssaker og suspensjon, men agenten hadde sikret seg juvelen. 17 år gamle Rooney tjente da 800 kroner i uken.

Kort tid senere var lønnen økt til 130000 kroner i uken – og to år senere var Rooney solgt fra Everton til Manchester United. Stretford fikk 20 millioner kroner for den ene overgangen, en del av spillerlønnen og 20 prosent av sponsorinntektene.

Da Rooney i 2006 forlenget avtalen med Manchester United, gikk det ytterligere 15 millioner kroner i Stretfords lomme. Stretford, som slo seg opp som agent på slutten av 80-tallet – fordi hans daværende kone Margaret tilfeldigvis var venninne med United-stjernen Frank Stapletons kone.

Han fikk rykte på seg for å være grisk. Samtidig ga agenten blaffen i klientene da karrièrene dalte – blant dem Andy Cole og Stan Collymore. Men Rooney har fremtiden foran seg, pengebingen vokser fortsatt og Stretford er trofast.

Han var for eksempel én av talerne i Wayne og Coleens bryllup, og Rooney har selv sagt dette om sin 52 år gamle agent:

- Han er den viktigste mannen i mitt liv.

Kanskje ikke så rart, Rooney er i dag Storbritannias fjerde rikeste idrettsutøver, formuen skal nå være på 330 millioner kroner.

«Mørk verden»

Nordmannen Tor Kristian Karlsen, overgangskonsulent med base i London, følger internasjonal fotball svært tett.

Han er kritisk både til agentvirksomheten og klubbenes pengebruk.

Ifølge The Times har de 20 Premier League-klubbene det siste året brukt nesten én milliard kroner på agenthonorarer.

- Det er en mørk verden, det er så mye penger i omløp innen fotballen. De summene vi snakker om, er nesten på størrelse med statsbudsjettet i et lite land. Penger tiltrekker seg mennesker. Sånn er det i alle bransjer, for eksempel i olje og annen handel, det er de samme typene der. Men fotballen har en sexy appell og der får de navnet sitt i de store mediene.

— Det sier sitt om bransjen når alle har en mulighet. Klarer du å overtale en spiller, har du en potensiell gullgruve. Ved å være overbevisende, en god selger og en pratmaker, kommer du lenger enn dem som har advokatutdannelse. Det burde ikke være slik.

Karlsen har hørt mange historier, men vil ikke gå inn på dem her.

— Det mest skammelige er at klubbene lar det skje, det er en ukultur. For eksempel er det interne overganger her i England det sikkert brukes 4 millioner pund (40 millioner kroner) på honorarer, det er penger som kunne vært brukt til andre ting. Det er en lettsindighet i fotballen som du både blir oppgitt og kvalm over. Tross alt er dette supporternes penger.

Hvis klubbene hadde tatt større ansvar, med lavere spillerlønninger og agenthonorarer, kunne det vært billigere kampbilletter, tror den tidligere sportsdirektøren i Fredrikstad.

Ryktespredning

I hele sitt liv har svenske Zlatan Ibrahimovic hatt noen til å holde seg i hånden. Mange agenter gjør alt for sine stjerner, de betaler regningene, de kjøper bil, hus og båt, de booker tannlegetimer, de er som en mamma eller pappa i oppveksten.

Mino Raiola er en slik agent for Zlatan. Han har gjort alt for sin klient siden 2003. Men det er overgangene og forhandlingene som trigger den italienskfødte nederlenderen.

Forretningsideen er enkel: Ryktespredning og røffe medieutspill.

I mai 2005 lød en telefonsamtale mellom Raiola og Göteborgs-Posten slik:

Raiola: - Zlatan er best i verden akkurat nå, det er derfor Real Madrid vil ha ham.

GP: - Vil Real Madrid kjøpe Zlatan?

Raiola: - Ja, de la inn bud her om dagen.

GP: - Hvor mye?

Raiola: - 70 millioner euro. Men Juventus sa nei.

Nyheten gikk verden rundt.

Men «alle» avkreftet den. Det viste seg å være en bløff. For å holde seg hete. For å kunne være aktuell for å klubbskifte og tjene mer penger.

— I den siste overgangen, den fra Barcelona til Milan, var det mye bråk. Raiola har en klar mediestrategi, forteller fotballreporter Robert Laul i svenske Aftonbladet.

Carmine Mino Raiola, som i fotballkretser kalles «pizzabakeren» på grunn av foreldrenes restaurantvirksomhet i Amsterdam, gikk i våres i strupen på Barcelona-trener Pep Guardiola.

— Om man ikke spiller med en man har betalt 75 millioner euro for, burde man dra til et mentalsykehus, sa Raiola – og det ble bråk, helt etter agentens hensikt.

- Zlatan ønsket ikke å bli husket som spilleren det ikke klaffet for i Barcelona. Da var det bedre om han dro fordi kjemien med treneren ikke var bra. I historiebøkene vil det ikke stå at Zlatan dro fordi han var dårlig, Zlatan dro fordi han ikke kom overens med treneren. Dette er en tydelig strategi – og Zlatan var nok med på det, sier Laul, som forteller om nært vennskap mellom spiller og agent.

Takket agenten. Da Zlatan mottok sin fjerde gullball i Sverige, takket han nær familie, nære venner – og sin agent.

— Hva er svenskenes inntrykk av Zlatans agent?

— At han er en veldig mektig person. Noen ser kanskje på ham som en idiot, men det er et litt feilaktig bilde. De kampene Raiola har tatt for Zlatan, har han vunnet. Han har tatt mange smeller og gjør ikke noe uten tillatelse fra Zlatan. Det er kanskje også derfor Zlatan har beholdt ham, Zlatan har jo tidligere hatt problemer med langvarige forhold.

Mino Raiola er avslappet i forhold til kritikken.

— Jeg har nok penger, det spiller ingen rolle lenger. For meg er det en lidenskap, har han sagt.

At forholdet til spillerne er nært, er det ingen tvil om:

- Mine spillere er ikke mine produkter før de er blitt mine venner og en del av min familie.

PAUL STRETFORD

  • 52 år. Tidligere støvsugerselger som i 1987 grunnla Proactive Sports Management.
  • Skapte seg et stort navn i starten av 90-tallet og gjennombruddet var salget av David May fra Blackburn til Manchester United for drøyt 10 millioner kroner i 1994. * Ble stjerneagent og hadde hånd om spillere som Andy Cole og Stan Collymore. Vraket dem da karrièren gikk nedover.
  • Har vært gjennom en rekke kontroverser. Ble suspendert i ni måneder av FA for måten han rappet Wayne Rooney på fra det konkurrerende agentfirmaet Pro-Form i 2002. * Sluttet i Proactive i 2008 og tok med seg Rooney. Har sikret seg 20 prosent av inntektene i Rooneys sponsoravtaler (Coca-Cola, McDonalds, Powerade, Nike).

MINO RAIOLA

  • Carmine «Mino» Raiola ble født i Italia i 1967, men flyttet til Nederland sammen med foreldrene, og spilte for Haarlems juniorlag.
  • La opp som 18-åring, men hadde stor teft for forretninger innen restaurantbransjen og snakket seks språk flytende.
  • Satset på agentbransjen og fikk sitt gjennombrudd i 1993 da han solgte Dennis Bergkamp fra Ajax til Inter.
  • I dag har han blant annet Zlatan Ibrahimovic og Mario Balotelli i sin stall.

Kilder: The Times, Daily Mail, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Affärsvärlden