Fotball

Gamst nekter å gi opp mesterskapsdrømmen

Han var en del av nesten-generasjonen, men Morten Gamst Pedersen håper fortsatt å spille mesterskap med Norge.

Morten Gamst Pedersen håper å rekke et stort internasjonalt mesterskap med Norge før han legger opp. Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix

 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

WEMBLEY (Aftenposten.no): Først ga John Carew seg. Så sluttet John Arne Riise. Og for få uker siden sa også kaptein Brede Hangeland fra seg plassen på landslaget.

Sammen med Morten Gamst Pedersen var de "nesten-generasjonen" i norsk fotball.

Nå er det kun Gamsten igjen.

— Jeg er vel den som ser yngst ut også, ler finnmarkingen i intervjusonen ved spillerinngangen på gedigne Wembley.

Kom med på overtid

Han er i Per-Mathias Høgmos tropp som møter England og Italia. Men det er ikke lenger gitt at Rosenborg-spilleren er en del av landslaget. I troppen mot England og Italia kom han inn på overtid.

Les også

- Jeg er en helt OK gutt

— Du er den siste som er igjen fra "nesten-generasjonen"?- Det var mye nesten, det var playoff på playoff. Og det var veldig surt. Men drømmen min er fortsatt å få være med på et mesterskap. Dersom jeg får muligheten til å være med, at Per (Høgmo) synes jeg er god nok, ønsker jeg å være med. Om det er i 90 minutter eller som joker fra benken, så gjør jeg gjerne det. Det er uansett stort å få være med på landslaget, å få spille sammen med de mange unge spillerne som nå kommer opp.

- Grei generalprøve

Han har 81 kamper og 18 mål for norsk fotballs flaggskip. Han debuterte i 2004, og var blant annet innbytter i VM-kvalifiseringskampen mot Italia i Palermo i september 2004. — Nå får vi en relativt grei generalprøve mot et engelsk lag som består av en del nye spillere, men det er stort sett Premier League-spillere over hele fjøla. Men det er Italia-kampen som teller. Og vi møter to vidt forskjellige motstandere. Uansett får vi testet oss mot verdensklassespillere. Og det er viktig når vi skal møte et Italia. De er nok mer kyniske enn det engelske laget. Men samtidig er de sikkert revansjesugne etter VM.

Les også

Forrens Rooney-spøk skapte stor oppsikt i England

— Du var en del av "nesten-generasjonen". Hvilket ettermæle tror du den kommende generasjonen får?- Jeg håper at det er en generasjon som viser at det kan spilles mer tenisk fotball. At de får vist frem ferdighetene. Det er mange unge spillerere med gode ferdigheter som kommer opp i Norge nå. Det er bare å se på Mats Møller Dæhli, en Martin Ødegaard, de har så mye fotball i seg. Det hadde vært morsomt å komme seg til et mesterskap, at vi hadde SPILT oss dit.

Slik er en sannsynlig norsk lagoppstilling mot England (4-5-1):

Ørjan Nyland/Rune A. Jarstein – Omar Elabdellaoui, Fredrik Semb Berge, Vegard Forren, Håvard Nordtveit – Mats Møller Dæhli, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Ruben Yttergård Jenssen, Tarik Elyounoussi – Joshua King.

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Englands herrelandslag fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Uenige om mangel på ledere på landslaget

 2. FOTBALL

  Her blir Norge senket av Wayne Rooney

 3. FOTBALL

  Bare fem spillere er igjen etter tre år: - Det har vært en stor omveltning

 4. FOTBALL

  Solskjær om Dæhli: - Det er naturlig at han får en sentral rolle på landslaget

 5. FOTBALL

  - Ikke alvorlig for Dæhli

 6. FOTBALL

  Derfor har de ingen tro på at Norge kommer til EM