Fotball

Skyllebøtte forvandlet Norge: - Holdt en tordentale han ikke har hatt på 16 år

Norge var i ferd med å bli spist levende av Tyskland. Da måtte sjefen ta grep.

 • Odd Inge Aas
  Journalist

Tyskland-Norge 1-1:

LANDSDOWNE STADIUM: — Vi visste hva vi gikk inn til, sier Maria Thorirsdottir om spaserturen fra kunstgresset og inn til garderoben etter den grufulle førsteomgangen mot Tyskland.

Norges Maria Thorisdottir (t.v) og Isabell Herlovsen jubler for Maren Mjeldes scoring mot Tyskland. NTB Scanpix

Norge hadde i 42 minutter blitt utspilt og fremsto på ingen måte som et lag med ambisjoner om å hevde seg i fotball-VM. Et par muligheter helt på tampen klarte ikke å endre inntrykket av at tyskerne var fullstendig overlegne.

Les også

Semb: – Et perfekt resultat med tanke på veien videre

De ledet 1-0 etter en tidlig keepertabbe av Ingrid Hjelmseth, og med litt mer presisjon fra tyskerne kunne Norge «blitt spist levende», som landslagssjef Even Pellerud formulerte det.

Så kom altså pausepraten. Og alt snudde.

— Alle var klar over at det ikke var bra nok. Even var klar på det han ville, og jeg tror alle tok det inn over seg, sier Thorirsdottir, som spilte sin første mesterskapskamp i karrieren.

Landslagssjef Even Pellerud i kampen Norge - Tyskland på Lansdowne Stadion NTB Scanpix

Så hvordan var Pellerud?— Jeg var vel uvanlig skarp i røsten, så mye kan jeg si. Det måtte en oppstramming av holdninger til, sier treneren.

— Even sa han holdt en tordentale som han ikke hadde hatt på 16 år. Det var mye som ble sagt og mye som måtte bedres, sier Lene Mykjåland.

Hun forteller at det var Pellerud som snakket mest, mens spillerne lyttet.

— Etterpå snakket så vidt sammen to og to om diverse ting, og så var alle enige om at vi skulle gå ut på banen og være et helt annet lag.

Gikk inn med tåen først

Og det var akkurat det Norge gjorde.

Plutselig var det de hvite draktene som ville mest, som gikk i krigen og kjempet motstanderen ut av stilen.

— I første omgang gikk vi inn med tåen og ikke med muskler. Det er mulig det var jeg som forklarte meg veldig dårlig før kampen, men de skjønte iallfall hva jeg mente i pausen, sier Pellerud.

Han krevde endringer, og det fikk han. Han var sjokkert over å se eget lag få brudd imot seg etter småpasninger på tvers mot et lag som Tyskland.

- Hva var budskapet?

— At vi måtte ta fram håndverket, huske at Tyskland er et av verdens beste lag, vinne nærkamper, tro på oss selv og få spissene i gang, sier Pellerud.

Bedre å sitte på benken

Solveig Gulbrandsen var satt ut av laget etter sin gode opptreden i åpningskampen. Hun kom inn ved pause og fikk være med på snuoperasjonen.

Hun var nesten like glad for at hun slapp å være på banen i den første omgangen.

— Det er ikke mye gøy å løpe så mye mellom. Du blir ikke god, for uansett hva du prøver på så er det få folk og veldig mye rom. Du taper så mange dueller, for du er nesten alltid feilplassert. Så egentlig var det deilig å slippe å være der ute i første omgang, ler hun.

Hun sier Norge gikk tilbake til det som var suksesskriteriene i EM for to år siden. I stedet for å starte med småspill bakfra, slo det norske laget lenger. Det tyske forsvaret likte omleggingen dårlig. De satte ofte inn et høyt press i første omgang, og ga den bakre fireren få muligheter til å finne midtbanespillerne med gode pasninger.

— Det var vanskelig å finne gode valg. Så det ble at jeg vendte til Marita (Skammelsrud Lund), og så pelmet hun ballen opp. Det var trangt, så jeg turte ikke bruke midtbanen. Da jeg slo opp var det ikke samspill mellom meg og de foran, og da blir det frustrasjon, sier Thorirsdottir om den frustrerende førsteomgangen.

I annen omgang var det mye bedre timing på de lange oppspillene, og Norge klarte å få mange brudd i gunstige situasjoner. Det skapte trøbbel for tyskerne.

— Når vi jobber så hardt som et lag som vi gjorde i annen omgang, klarer vi å irritere enhver motstander. Jeg tror ikke tyskerne helt vet hva som skjedde i annen omgang, og det er bra, sier Gulbrandsen.

Ikke skremt av tyskerne

Isabell Herlovsen var frontkjempen i det norske laget. Etter kampen var hun ikke skremt av det tyskerne viste i annen omgang.

- Nå er det viktig at vi klarer å holde det nivået hele tiden. Da kan vi slå godt i fra oss , sier Herlovsen.

Da Maren Mjelde limte ballen i krysset på et fantastisk frispark 16 minutter ut i annen omgang fikk spillerne forsterket troen på at poeng var mulig.

Neste kamp er mot Elfenbenskysten mandag.

De tapte torsdag 2-3 for Thailand, som Norge slo 4-0 i åpningskampen.

Etter tysk 10-0-seier mot ivorianerne tyder det meste på at Tyskland vinner gruppen foran Norge, Thailand og Elfenbenskysten.

 1. Les også

  Mykjåland etter Tyskland-kampen: - Viser at vi kan være på høyde med de beste

 2. Les også

  Mjelde om drømmemålet: - Mitt fineste mål noen gang

 3. Les også

  Gulbrandsen benket til toppkampen mot Tyskland

 4. Les også

  Fotballkvinnene slår an over hele verden

Les mer om

 1. Kvinnelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Semb: – Et perfekt resultat med tanke på veien videre

 2. FOTBALL

  Mjelde om drømmemålet: - Mitt fineste mål noen gang

 3. MENINGER

  Perfekt scoring – og resultat

 4. FOTBALL

  Gulbrandsen benket til toppkampen mot Tyskland

 5. FOTBALL

  Mykjåland etter Tyskland-kampen: - Viser at vi kan være på høyde med de beste

 6. FOTBALL

  Pellerud gjør fem endringer før England-kampen