Forlaget bak Ødegaard-boken stoler på dansk skandalejournalist: - Vi har hans ord

Cristiano Ronaldo kom med eksklusive sitater om Martin Ødegaard, eller er det bare oppspinn?

Michael Qureshi ga i sommer ut en bok om Martin Ødegaard som ble publisert av Publicom. Nå har den danske journalisten fått sparken i Ekstra Bladet.
  • Roar Lyngøy

I sommer kom boken «Martin Ødegaard», skrevet av den danske sportsjournalisten Michael Qureshi. Boken fikk mye blest blant annet på grunn av sitatene fra Real Madrid-stjernen Ronaldo.

Ronaldo siteres slik i boken: «Det er verdifullt for ham at han er kommet hit i en så ung alder. En dag kan han bli min avløser. Han har et kjempestort potensial», sier Ronaldo om Ødegaard i boken som er utgitt av det norske forlaget Publicom.

Cristiano Ronaldo uttaler seg i meget positive ordelag om Martin Ødegaard i boken om den norske fotballjuvelen.

4. desember fikk Qureshi sparken av sin danske arbeidsgiver Ekstra Bladet for å ha benyttet seg av uriktige navn på kilder som har opptrådt i hans artikler. Saken har de siste ukene vært en stor snakkis i Danmark, og danske medier har snakket med flere journalister som Qureshi hevder å ha samarbeidet med.En av dem som avviser å ha samarbeidet med Qureshi er den spanske journalisten Diego Torres. Qureshi har hatt artikler på trykk om Ronaldo der dansken hevder å ha samarbeidet med Torres.

Foreløpig velger forlaget Publicom å stole på Qureshi.

– Vår bok er en ufarlig bok, sier forlagssjef Kjetil Kristoffersen.

– Har du snakket med Qureshi etter at han fikk sparken i Ekstra Bladet?

– Ja, det har jeg. Han sier at alt i boken er reelt, utenom det som er kommet frem om at han han har brukt et oppdiktet navn. Ifølge Qureshi selv ble det gjort for å beskytte kilden. Jeg har spurt konkret om det med sitatene fra Ronaldo, og Qureshi sier at det er hundre prosent korrekt. Men jeg har selvsagt bare hans ord. Jeg kan ikke bare ringe til Ronaldo og sjekke om det stemmer, sier Kristoffersen.

Han påpeker at forlaget ikke kan sjekke innholdet i alle bøker de utgir ned til minste detalj.

– Positiv og ufarlig bok

– Du sier at det er en ufarlig bok, men samtidig er det jo slik at Ronaldo-sitatene ga boken en voldsom blest?

– Det er nok riktig. Men igjen, dette er en positivt ladet og ufarlig bok om Ødegaard, sier Kristoffersen.

– Men nå er det slik at Qureshi har fått sparken i Ekstra Bladet, og flere utenlandske journalister hevder at de aldri har samarbeidet med Qureshi?

– Vi har Qureshis ord. Han opplyste også at det var flere andre til stede under seansen med Ronaldo. Jeg har hele tiden hatt et veldig godt inntrykk av Qureshi, sier forlagssjefen.

Qureshi selv har ikke besvart vår henvendelse mandag. Men han uttalte seg slik i et intervju med Bergens Tidende i slutten av oktober, like etter at avsløringene mot ham begynte å komme:

– Intervjuet med Cristiano Ronaldo i forbindelse med Ødegaard-boken er hundre prosent reelt. Jeg var ikke alene på den seansen, her var det flere sponsorer og noen få utvalgte fra pressen. Jeg måtte jobbe lenge for å få det til. Jeg driver ikke med journalistisk svindel, det håper jeg ikke at dere i Norge tror, sa Qureshi.

«Jeg er midt i et mareritt»

Etter at han fikk sparken har han skrevet på Twitter:

«Jeg har skrevet flere tusen artikler gjennom min karriere, og det er beklagelig at en liten prosentdel av kildebruk og dårlig dømmekraft nå får meg til å se ut som bransjens største svindler».

Hans siste Twitter-oppdatering er fra 7. desember:

«Jeg er midt i et mareritt. Jeg er fryktelig lei meg for det hele, og føler at jeg har sviktet mange gode mennesker».

Ødegaard selv er ikke intervjuet i boken om seg selv, og Real Madrid-spilleren har uttalt at han synes det er rart å få en bok om seg selv uten å ha blitt kontaktet. I Publicoms egen omtale av boken heter det blant annet:

«Boka er skrevet av den anerkjente danske journalisten Michael Qureshi som har arbeidet seks år i Real Madrid-miljøet, og er blant dem i Skandinavia som kjenner Ronaldo og klubben best. Dette er historien så langt. Om gutten som har trent mer enn alle de andre. Om gutten som verdens største klubber sloss om før avgjørelsen ble tatt. Dette er historien om Eventyret Martin Ødegaard».

Har trukket flere artikler

Den danske avisen B.T. har de siste ukene snakket med flere journalister som hevder at påståtte intervjuer gjort sammen med Qureshi er oppspinn. Qureshi jobbet tidligere for B.T, og i 2014 hadde han et intervju på trykk med Manchester City-spilleren Yaya Touré. Intervjuet var ifølge Qureshi skrevet sammen med Martin Samuel, en av Englands mest kjente sportsjournalister. Overfor B.T. har Samuel avvist at han har skrevet intervjuet.

«Jeg er overrasket, for jeg kjenner ikke Qureshi og har aldri samarbeidet med ham», skrev Samuel i en epost til B.T.

Også den spanske journalisten Diego Torres, som arbeider for avisen El Pais, avviser enhver kjennskap til artikler i B.T. med navnet hans på. Qureshi har hatt intervjuer på trykk med stjerner som Ronaldo, Iker Casillas og Sergio Ramos der han hevder å ha gjort intervjuene sammen med Torres.

B.T., Berlingske, Ekstra Bladet og Goal har trukket flere av Qureshis artikler tilbake. Foreløpig ryddes ikke Ødegaard-boken bort fra hyllene.