Fotball

Valakari om denne TIL-spillerens spesielle rolle: – Når han snakker, lytter man

Etter en sommer preget av skader er Gjermund Åsen i slag igjen. Det lover godt for at høsten skal bli rød og hvit.

KLAR: Gjermund Åsen vil for første gang siden i april være helt skadefri i en kamp på Alfheim søndag.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Simo Valakari mener TIL-spilleren er i ferd med å finne tilbake til litt av formen han viste i år, da også hovedtreneren lanserte ham som en mulig A-landslagsspiller.

– Jeg synes han gjorde en veldig god kamp sist, men fotballen er også slik at alle ser bedre ut når vi vinner kamper. De fem kampene vi tapte gjorde at ting så mye verre ut enn det var. Skadene har så klart påvirket ham, og det tar tid å komme gjennom, Kanskje har han ikke vært på sitt aller aller beste, men han er tilbake på et veldig bra nivå nå, sier Valakari til iTromsø i forkant av hjemmekampen mot Stabæk søndag.

Åsen står kun med to nettkjenninger denne sesongen. Begge om i 4-0-seieren mot Ranheim i april. Men trass en del skadefravær topper han eliteseriens assistliste med syv.

– Jeg har snakket mye med ham. Jeg ser han litt som en Kevin De Bruyne-type for oss, han kan selv score, men også bidra med mange målgivende og være en skapende spiller for oss. Han er en smart og kreativ spiller som er godt og finne de rette posisjonene, litt som De Bruyne. Han er flink å finne de mellomrommene. Han spiller ikke helt ute til sida eller helt inne, men er i de rommene imellom, forklarer Valakari.

  • Fikk du med deg denne? Tromsø-gutt ferdig i Vålerenga: – TUIL er absolutt aktuelt

– Han har modnet enormt

Ifølge Valakari er trønderen en stille type som lar beina gjøre det meste av jobben.

– Han snakker ikke så mye i garderoben, men når han snakker, da lytter man, for da er det seriøst, sier Valakari og forklarer.

– Han sier noe når han føler at han har noe å si. På banen viser han enorm arbeidsmoral og er en leder som sier stille ord til lagkameratene og forklarer de hva de må gjøre ved å si «hvis du gjør det, så er jeg her og hjelper deg», så han er en veldig smart spiller.

Ifølge finnen har Åsen vokst enorm som spiller i løpet av de siste 14 månedene etter Valakari tok over.

– Jeg vet ikke hvordan han var før, men siden jeg har vært her, har han modnet enormt. Selvfølgelig ville han vinne kamper før og gjorde alt for laget, men nå tenker han flere aspekter. Han forstår lagaspektet bedre, at hvis han gjør de tingene i et trekk, så blir det kanskje bedre for ham i neste fase. Han skjønner at han ikke lenger trenger å jage ballen overalt, som viser hvilken intelligent spiller han er blitt, sier Valakari.

En skade mot Kristiansund i slutten av april preget mye av vårsesongen.

– Det var rundt tre måneder der jeg var ute med skade, og kun var med på et par kamper og treninger. Derfor har jeg vært nødt til å restarte sesongen litt. Jeg føler meg pr. i dag like bra som før skaden, sier Åsen til iTromsø.

Antonsen og Valakari usikker

Simo Valakari sier det er høyst usikkert om midtbanespiller Kent-Are Antonsen rekker helgens kamp.

– Situasjonen er veldig vanskelig. Jeg trodde ikke han skulle spille Strømsgodset-kampen heller, men han spilte gjennom enorme smerter da vi trengte ham i den kampen, og jeg oppfatter det som en litt lik situasjon, sier Valakari.

Fortsatt har ikke Antonsen trent med laget siden 4-2-seieren på Marienlyst.

– Det var en kalkulert risiko og det er ikke ideelt, så mest sannsynlig er han ute til helga, sier TIL-treneren.

Runar Espejord er ikke med til helgen, men Valakari har trua på spissalternativene han har igjen å velge mellom.

– Som jeg har sagt mange ganger så er (Mushaga) Bakenga i god form. (Mikael Norø) Ingebrigtsen blir bedre og bedre for hver dag, sier Valakari.

Sønnen Onni som kom inn og scoret kampens siste mål i sist serierunde er også usikker.

– Han fikk seg en skikkelig smell i foten på treningen onsdag, men ingenting er brukket. Det er fortsatt et par dager igjen, men han er usikker, sier Valakari.

Trolig TIL-lag mot Stabæk: Gudmund Taksdal Kongshavn–Magnar Ødegaard, Simen Wangberg, Jostein Gundersen–Robert Taylor, Daniel Berntsen, Morten Gamst Pedersen, Gjermund Åsen, Lasse Nilsen–Mushaga Bakenga, Mikael Norø Ingebrigtsen

Les mer om

  1. Gjermund Åsen
  2. Tromsø IL